De resultaten van ons onderwijs

Rapporten

Twee keer per jaar krijgen de kinderen van groep 3 t/m 8 een rapport mee. Het rapport geeft een beeld van de ontwikkeling van de leerlingen, aangevuld met opmerkingen van de leerkracht. De scores van de LI.B.-toetsen zijn in het rapport opgenomen. De leerlingen van groep 1 en 2 krijgen alleen aan het eind van het schooljaar een rapport.

Contactmomenten

Voor ons staat het geluk van het kind voorop. Daarom kunnen ouders drie keer per jaar een zogenaamd driehoek gesprek met de leerkracht voeren, waarbij ook het kind aanwezig is. We praten niet over het kind, maar met het kind. Zo worden kinderen eigenaar van hun eigen leerproces. Het helpt een veilige omgeving te creëren voor het kind. Van de drie contactmomenten zijn er twee verplicht, de startgesprekken in week 5 en driehoekgesprekken halverwege het schooljaar.

Wij vinden goed contact met ouders heel belangrijk. Ouders kunnen te allen tijde een afspraak maken met de leerkracht als zij vragen hebben over de vorderingen of het welbevinden van hun kind. aan het begin van ieder schooljaar voert de leerkracht de zogenaamde Kind gesprekken met zijn of haar leerlingen. bijzonderheden worden vastgelegd in het leerling dossier

Overgang naar het Voortgezet Onderwijs (VO)

In groep 8 start de procedure voor de overgang naar het voortgezet onderwijs (VO).Als de leerling in groep 8 zit, bespreekt de leerkracht in september met de ouders en de leerling een voorlopig schooladvies voor het voortgezet onderwijs. Dit advies is niet bindend. Tot en met schooljaar 2022-2023 maken alle leerlingen aan het eind van de basisschool een eindtoets. Dit is verplicht. Met de eindtoets kunnen leerlingen laten zien wat ze op de basisschool hebben geleerd. De leerkracht geeft de leerling een advies voor het onderwijsniveau in het voortgezet onderwijs. Scoort de leerling op de toets beter dan het advies van de leerkracht? dan moet de school het advies heroverwegen. bij een lagere score hoeft dit niet. de eindtoets is geen examen, eerlingen kunnen niet zakken of slagen. alle leerlingen doen mee aan de eindtoets. Met ingang van dit schooljaar wordt de eindtoets vervangen door de doorstroomtoets. de doorstroomtoets vindt plaats in februari, waarna de leerkracht een goed onderbouwd schooladvies opstelt. het geeft leerlingen een gelijke kans om zich eind maart aan de melden voor het voortgezet onderwijs van hun voorkeur die het beste past bij hun niveau. De uitslagen van de doorstroomtoets zullen in de schoolgids van schooljaar 2024-2025 voor het eerst zichtbaar zijn. 

Bij het verlaten van de school

Bij tussentijds verlaten van de school, zorgt De Berkenhorst voor een goede overdracht. De school stuurt, met toestemming van ouders, een digitaal overdrachtsdossier met alle relevante gegevens en leerprestaties via de Overstapservice Onderwijs (OSO) naar de nieuwe school. Ouders hebben inzage in het dossier. De directie stuurt, na het ontvangen van een bewijs van inschrijving, de nieuwe school een bewijs van uitschrijving.

De (leer)resultaten van ons onderwijs

Onze school wordt bezocht door een gemêleerde groep leerlingen. Onze schoolweging was in 2022-2023 37,1% . Dit getal wordt onder andere gevormd door het opleidingsniveau van de ouders, het land van herkomst en de verblijfsduur in Nederland.

Dit vertaalt zich ook in de resultaten van ons onderwijs. Onze kinderen hebben in alle groepen betreft boven de inspectienorm gepresteerd. Afgelopen jaar hebben de leerlingen zich aanmerkelijk verbeterd met spelling, door onze nieuwe spellingsmethode. 

Wij hechten eraan om te vermelden dat voor ons niet de schoolkeuze voor vervolgonderwijs het belangrijkste is. Wat we wel belangrijk vinden is dat we met ieder kind het maximaal haalbare resultaat hebben behaald.

Aan het eind van de basisschool wordt met behulp van de verzamelde (toets)gegevens, o.a. verkregen door methodetoetsen en methode onafhankelijke toetsen, gekeken welke vorm van voortgezet onderwijs het beste bij het kind past. De uitstroomgegevens van de groep 8-leerlingen naar het voortgezet onderwijs zien er als volgt uit:

2020-2021

   

2021-2022          

2022-2023

VWO

3 lln  

VWO

          

VWO

1 lln.

HAVO

5 lln.

HAVO

3 lln.

HAVO

2 lln.

VMBO TL

3 lln.

VMBO TL

5 lln.

VMBO:
TL

3 lln.

VMBO: KT

VMBO: KT

VMBO:KT

3 lln.

VMBO: BK

  

VMBO: BK

VMBO: BK

 1lln.

Praktijk


Praktijk

Praktijk









































Ontwikkelpunten

Net als leerlingen zijn leerkrachten nooit uitgeleerd. Het is belangrijk dat leerkrachten zich blijven ontwikkelen en blijvend werken aan het vergroten van hun deskundigheid. In schooljaar 2022-2023 hebben we de volgende inhoudelijke resultaten gerealiseerd:

  1. Het schoolteam heeft het beleid en onderwijsactiviteiten voor burgerschapsonderwijs opgesteld en hier de boven schoolse leidraad gevolgd.
  2. Alle leerkrachten hebben zich bekwaamd in het vaardig worden van het geven van directe instructie in kleine groepen. Dit is in juni ook geobserveerd en vastgesteld door een externe deskundige.
  3. De school heeft bij de eindtoets passende adviezen gegeven voor het voortgezet onderwijs en een aantal adviezen herzien op basis van de resultaten van de eindtoets.
  4. Het schoolteam heeft op basis van recente wetenschappelijke inzichten de rekenleerlijn voor groep 1 t/m 8 vervangen. De implementatie start vanaf de aanvang van schooljaar 23-24 onder leiding van een onafhankelijke rekenexpert.
  5. In schooljaar 22-23 heeft Promes interne audits uitgevoerd. Verbeterpunt is o.a. Het aanbod van de domeinen Taal, Lezen, Rekenen en WO vastleggen zodat ze voldoen aan de kerndoelen en de onderwijsbehoefte van de leerling populatie. Dit kan door de doorgaande lijn binnen de school duidelijker te beschrijven in het schoolplan en zichtbaar te maken in de verschillende groepen.

Daarnaast hebben we twee zaken doorgeschoven naar volgend schooljaar:

  1. Het hernieuwd opstellen van de onderwijskundige visie van de school. Hiervoor wordt gewacht tot de nieuwe directeur benoemd is en aan de slag gaat.
  2. Het schoolondersteuning profiel wordt in september 2023, bij de start van het schooljaar vastgesteld.



Onderwijsinspectie

De onderwijsinspectie bezoekt scholen in het kader van het reguliere toezicht. Naast controle van de schoolgids, het schoolplan en het zorgplan, wordt er gekeken naar de resultaten van het onderwijs, de opzet en uitvoering van zorg, de kwaliteit van de kwaliteitszorg en de onderwijstijd. Het rapport van onze school kunt u vinden op de site van de inspectie: www.onderwijsinspectie.nl  De Berkenhorst valt onder het basisarrangement, dit houdt in dat we voldoen aan de basiskwaliteit.