De resultaten en doelen van ons onderwijs

De (leer)resultaten van ons onderwijs

Het geven van goed onderwijs kan op verschillende manieren bekeken worden. Onze school hecht, naast het opdoen van kennis, veel waarde aan 

- de verbondenheid tussen leerlingen, ouders en school, 
- de veiligheid die leerlingen ervaren om zichzelf te kunnen zijn,
- het ontwikkelen van alle mogelijkheden die het kind heeft. 

Objectieve metingen van de resultaten vinden plaats door te kijken naar de resultaten van landelijk genormeerde toetsen die we tweemaal per jaar afnemen bij de groepen 3 t/m 8 in januari/februari en in mei/ juni. Dit heet Cito Leerling In Beeld. Voor groep 1/2 gebruiken we Cito Kleuter in Beeld. Dat is een observatie-instrument waarmee we de brede ontwikkeling van de kinderen in beeld brengen.

Drie keer per jaar bespreken we de voortgang in een driehoeksgesprek tussen leerkracht, kind en ouders.

In groep 8 is met ingang van schooljaar 2023-2024 is de eindtoets in groep 8 vervangen door de doorstroomtoets. De doorstroomtoets vindt eind januari of begin februari plaats. De adviezen van de groep 8- leerlingen naar de diverse soorten van het voortgezet onderwijs komen tot stand door te kijken naar het advies uit de plaatsingswijzer (leerlingvolgsysteem scores vanaf groep 6), het advies van de school en het advies van de doorstroomtoets. Het geeft leerlingen een gelijke kans om zich eind maart aan te melden voor de middelbare school van hun voorkeur die het best past bij hun niveau. 

Hieronder zijn onze scores van de laatste drie jaren op de eind/doorstroomtoets te zien.

Doorstroomtoets

Route 8

aantal 
leerlingen
schoolweging

(20-40)

gemiddelde
toetsscore

2021-2022

9

37,41207,4
2022-20231037,41182,2
2023-2024

9

36,76189,7

Schoolweging en referentieniveaus

De eindresultaten van leerlingen spelen een belangrijke rol bij de controle door de Inspectie van het Onderwijs. Sinds 2020 worden referentieniveaus voor de onderdelen Nederlandse taal en rekenen gebruikt om te bepalen of een school voldoende of onvoldoende presteert.

Het fundamenteel niveau 1F (basisniveau) is het niveau dat zoveel mogelijk leerlingen aan het einde van de basisschool zouden moeten beheersen. De inspectie stelt dat minimaal 85% van alle leerlingen het basisniveau moet behalen. Deze 85% is de signaleringswaarde voor het fundamenteel niveau en dit is voor alle basisscholen in Nederland gelijk.

Het streefniveau 2F/1S is een hoger niveau dan het fundamenteel niveau. Het doel is dat zoveel mogelijk leerlingen eind groep acht het streefniveau bereiken. Op basis van de leerlingpopulatie (schoolweging) op school wordt bepaald hoeveel procent van de leerlingen van de school het streefniveau moet halen. Dat percentage is de signaleringswaarde voor het streefniveau van de school. Voor de Berkenhorst is de signaleringswaarde 32,8%.

Voor meer informatie over de behaalde referentieniveaus van de Berkenhorst, kijk op OBS de Berkenhorst (Staphorst) | Scholen op de kaart

Onze ambities

Naast de signaleringswaarden die gelden voor onze school, hebben we ook onze eigen ambities gesteld.

Onze ambitie is dat alle leerlingen eind groep 8 geletterd en gecijferd van school gaan. Om ook rekening te houden de onderwijsbehoeften van individuele leerlingen hebben we een ambitie van 90% op fundamenteel niveau.
Voor rekenen hebben wij onze ambitie voor het streefniveau (1S) gesteld op 33%, conform de landelijke resultaten van vergelijkbare scholen.
Voor taal en lezen hebben wij onze ambitie voor het streefniveau (2F) gesteld op minimaal 40%, wat hoger dan de landelijke resultaten van vergelijkbare scholen.

Voortgezet Onderwijs

Eind groep 8 maken de leerlingen een keuze voor een school voor voortgezet onderwijs. Onze school begeleidt ouders en leerlingen hierbij zoveel mogelijk. Tijdens de laatste driehoeksgesprek in groep 7 brengt de leerkracht een voorlopig advies uit. Dit advies vindt nogmaals plaats in januari groep 8. Het definitieve en goed onderbouwde advies voor het voortgezet onderwijs wordt in maart gedaan. 

De Berkenhorst verzorgt informatiemateriaal aan de leerlingen van groep 8 over het voortgezet onderwijs en de informatieavonden of open dagen in januari. Wij raden ouders aan om meerdere scholen te bezoeken. Op deze manier krijgen ouders en kinderen een goede indruk van de verschillende scholen.

De Berkenhorst heeft contact met de scholen voor voortgezet onderwijs over de schoolkeuze. Het jaar daarna is er een nabespreking van de klassenmentor van het voortgezet onderwijs met onze basisschool over de keuze die is gemaakt. We vinden de warme contacten met de collega’s van het VO erg belangrijk.

Het tijdpad voor de schooladviezen voor dit schooljaar en de uitstroom van voorgaande jaren vindt u hieronder.

Tijdpad schooladvies schooljaar 2024-2025

  • Van 13 t/m 17 januari: Voorlopig advies
  • Dinsdag 11 februari: Doorstroomtoets
  • Uiterlijk 15 maart: uitslag doorstroomtoets met schooladvies
  • Uiterlijk 24 maart: Definitief advies
  • Van 25 maart tot en met 31 maart: Centrale aanmeldweek VO (door ouders)
  • Uiterlijk op 12 mei: Besluit over toelating middelbare school
Route Groep 8 Vo 24 25

UITstroomgegevens

202220232024
Voortgezet so / Praktijkonderwijs000
VMBO Basis 011
VMBO Kader 121
VMBO Kader/Theoretisch013
VMBO Theoretische leerweg221
VMBO TL/HAVO311
HAVO321
HAVO/VWO002
VWO010
totaal aantal9 1010

Doelen van ons onderwijs

In het nieuwe schoolplan 23-27 worden een aantal doelen genoemd, die moeten worden gerealiseerd. We hebben de doelen voor het aankomende schooljaar beschreven in het jaarplan 24-25. Deze ligt bij de directie ter inzage voor u.

Net als leerlingen zijn leerkrachten nooit uitgeleerd. Het is belangrijk dat leerkrachten zich blijven ontwikkelen en blijvend werken aan het vergroten van hun deskundigheid.
In schooljaar 2024-2025 hebben we de volgende doelen opgesteld:

  1. We hebben een helder en gedragen visie die aansluit bij onze leerlingenpopulatie.
  2. We geven goed les.
  3. Vanuit onze visie en doelgroep geven we thematisch vorm aan taalonderwijs.
  4. Ons beleid op Actief Burgerschap wordt aangescherpt n.a.v. de nieuwe concept-kerndoelen.

Vanuit onze kwaliteitszorg werken we voortdurend en cyclisch aan deze doelen. Hierbij betrekken we ons bestuur, onze ouders, de MR en externe professionals.

Bij het verlaten van de school

Bij tussentijds verlaten van de school, zorgt De Berkenhorst voor een goede overdracht. De school stuurt, met toestemming van ouders, een digitaal overdrachtsdossier met alle relevante gegevens en leerprestaties via de Overstapservice Onderwijs (OSO) naar de nieuwe school. Ouders hebben inzage in het dossier. De directie stuurt, na het ontvangen van een bewijs van inschrijving, de nieuwe school een bewijs van uitschrijving.

Onderwijsinspectie

De onderwijsinspectie bezoekt scholen in het kader van het reguliere toezicht. Naast controle van de schoolgids, het schoolplan en het zorgplan, wordt er gekeken naar de resultaten van het onderwijs, de opzet en uitvoering van zorg, de kwaliteit van de kwaliteitszorg en de onderwijstijd. Het rapport van onze school kunt u vinden op de site van de inspectie: www.onderwijsinspectie.nl  De Berkenhorst valt onder het basisarrangement, dit houdt in dat we voldoen aan de basiskwaliteit.