Algemene informatie

Algemeen

Promes biedt openbaar onderwijs aan leerlingen van 4 tot 20 jaar in de gemeenten Meppel en Staphorst. De stichting omvat zeven basisscholen, een school voor nieuwkomersonderwijs, een school voor speciaal basisonderwijs en een school voor speciaal (voortgezet) onderwijs.

Elke school binnen Promes heeft een eigen kleur, maar gezamenlijk delen ze een sterke focus op waardengedreven onderwijs. Binnen alle scholen komen verhalen samen, vinden ontmoetingen plaats op basis van gelijkwaardigheid en vrijheid, en staat zorgzaamheid centraal. Leerlingen en medewerkers dragen zorg voor zichzelf, elkaar en de wereld om hen heen.

Bij Promes draait onderwijs niet alleen om kennis, maar ook om samen leven. Deze visie is verankerd in de missie, visie en vier kernwaarden van de stichting en vormt de leidraad voor het onderwijs dat binnen Promes wordt geboden.

Missie

Wij bieden een toekomstgerichte omgeving waar kinderen zich kansrijk ontwikkelen om hun eigen plek in de samenleving te vinden. Wij leren kinderen zorg te dragen voor zichzelf, de ander en de wereld om ons heen.

Visie

Wij bieden een leer- en leefomgeving die actief meebeweegt met de ontwikkelingen om ons heen. Wij werken samen met anderen aan kansrijke toekomstgerichte omgevingen voor kinderen. De onderwijsbehoeften van kinderen geven richting aan onze keuzes. Op school volgen de kinderen de leerroute die bij hen past. Oog voor elkaars overtuigingen geeft een brede kijk op de wereld. Het vergroot respect voor anderen en leert ieder een eigen plek te vinden. Bij Promes hoort iedereen erbij.

Visie op goed onderwijs

Goed onderwijs bestaat uit kwalificatie, socialisatie en persoonsvorming, domeinen die elkaar continu beïnvloeden. Goed onderwijs realiseren betekent dat wij vanuit visie en kernwaarden ambities stellen, investeren, planmatig werken en onszelf verantwoorden. Daar werken wij dagelijks aan, zodat elke leerling, elke medewerker klaar is voor de volgende stap in de eigen ontwikkeling. Dit vraagt een leerkracht die ziet, zoekt en doet. Een school die staat, beweegt en straalt en een bestuur dat overziet, ondersteunt en draagt. Ons onderwijs draagt bij aan een toekomstbestendige wereld. We zien het als voorwaarde dat de basiskwaliteit – zowel bestuurlijk als op elke school – op orde is.

Kernwaarden

Gelijkwaardigheid
Op elke school is iedereen welkom. Hoeveel we ook van elkaar verschillen, iedereen heeft recht op een gelijke behandeling, een gelijke stem en gelijke kansen. Iedereen is evenveel waard.

Vrijheid
Op elke school kun je jezelf zijn en je eigen stem laten horen. Je leert zelfstandig en kritisch denken. Je neemt verantwoordelijkheid en houdt rekening met de vrijheid van de ander.

Ontmoeting

Op elke school leren we van elkaars verschillen en overeenkomsten. We zijn nieuwsgierig naar het verhaal van de ander. We dragen zorg voor elkaar en voor onze omgeving. Op en rond de school ontmoet je de hele wereld.

Promes, daar zijn wij van!

Elke school is dé ontmoetingsplaats bij uitstek, de plek waar verhalen samenkomen. Waar je nieuwe verhalen leert kennen en jouw eigen verhaal verder ontwikkelt, in relatie met anderen. Vanuit gelijkwaardigheid en vanuit vrijheid, ontmoet je de ander en ontmoet je mensen met verhalen uit de buurt en vanuit de hele wereld.

Koersplan

De missie, visie en kernwaarden van Promes zijn vastgelegd in het koersplan, dat in 2022-2023 opnieuw is vastgesteld. Dit plan ondersteunt de scholen in hun onderlinge samenwerking en helpt hen continu te werken aan beter onderwijs.

Naast de missie, visie en kernwaarden bevat het koersplan gezamenlijke ambities, uitgewerkt in beleidsthema’s. Deze thema’s worden door elke school vertaald naar de eigen context. Daarnaast heeft elke school aanvullende beleidsthema’s die aansluiten bij de specifieke behoeften en kenmerken van de school.

Bestuur en stafbureau

Promes wordt aangestuurd door het college van bestuur, met als voorzitter Niels Strolenberg. Het bestuur beschikt over een ondersteunend bestuurskantoor, waar medewerkers zich bezighouden met verschillende onderwerpen zoals onderwijs, HR, financiën en ICT. Samen zorgen zij voor een sterke en stabiele organisatie die kwalitatief onderwijs mogelijk maak.

De identiteit van de stichting

Op onze openbare scholen is iedereen - ongeacht zijn of haar achtergrond - welkom. De openbare school is daarmee bij uitstek een ontmoetingsschool, een school waar veel aandacht is voor samen leven, leren en werken. Daarmee wil de school een fundament leggen voor een samenleving waarin burgers met elkaar optrekken en zich gewaardeerd voelen en betrokken zijn.

Wederzijds respect vormt een van de sleutels voor het leggen van dit fundament. Daadwerkelijke ontmoeting tussen mensen komt alleen tot stand waar dat respect voluit aanwezig is. Vanuit dat besef respecteert de openbare school de levensbeschouwing en godsdienstige overtuiging van allen die een plaats hebben in de school of zich bij de school betrokken voelen.

In de openbare school gaat het niet alleen om een respectvolle houding tegenover, maar ook om actieve aandacht voor uiteenlopende levensbeschouwelijke, godsdienstige en maatschappelijke waarden en normen. De school brengt daarmee leerlingen op een actieve manier in aanraking en daagt leerlingen uit te leren omgaan met deze verschillen. Uiteindelijk gaat het hierbij om leerlingen te leren respecteren dat medeburgers kunnen hechten aan en staan voor verscheidene waarden. De openbare school biedt ook ruimte - als ouders dat op prijs stellen - om specifiek onderwijs te verzorgen over een bepaalde levensbeschouwing of godsdienst.

De openbare school is bij uitstek de school van en voor de samenleving. Wij hechten grote waarde aan openheid, elkaar kennen en gekend worden en daarmee aan participatie van betrokkenen. Betrokkenen zijn uiteraard leerlingen, ouders en personeelsleden, maar ook de maatschappelijke omgeving van de school doet er toe. Tegenover deze omgeving wil de school zich graag verantwoorden en hierin aangeven hoe en de mate waarin de school haar doelstellingen realiseert.

De openbare school is niet alleen een school waar iedere leerling welkom is, maar ook de school waar in principe iedereen benoembaar is om les te geven of andere taken te vervullen, ongeacht levensbeschouwing, godsdienst, politieke gezindheid of seksuele geaardheid. Ook op deze manier wil de school een voorbeeldfunctie zijn voor haar leerlingen en ouders dat verschillen tussen mensen er mogen zijn en kenmerk zijn van de samenleving waarin zij opgroeien.

Onderwijs in humanistische vorming of christelijke godsdienst.

De oudere leerlingen kunnen als de ouders dat wensen, in de groepen 7 en 8 apart Protestants Christelijk godsdienstonderwijs of Humanistisch Vormingsonderwijs krijgen. (meer informatie www.gvoenhvo.nl).