De organisatie van het onderwijs

Het Leerstofaanbod

Het onderwijs op De Berkenhorst kenmerkt zich door het feit dat we zoveel mogelijk tegemoet komen aan de verschillen in de ontwikkeling van onze leerlingen. Een veelzijdige samenleving vraagt om veelzijdig onderwijs.

In onze lessen werken we met coöperatieve werkvormen om de betrokkenheid van alle kinderen te vergroten. Dus niet met de hele kring luisteren naar één kind, maar allemaal in gesprek in tweetallen of groepjes van drie of vier. Vanaf groep 1 wordt dit al opgebouwd.

We maken gebruik van actuele methodes. Naast de dagelijkse lessen hebben we een uitgebreid pakket aan materialen waarmee leerlingen extra kunnen oefenen.

Combinatiegroepen

De Berkenhorst werkt met combinatiegroepen;1/2, 3/4/5 en 6/7/8.  Leerlingen uit meerdere leerjaren vormen samen een klas. Dit heeft zowel organisatorische als onderwijskundige voordelen. Leerlingen van verschillende leeftijden en met verschillende talenten werken samen. De onderlinge betrokkenheid is groot.

Kleuteronderwijs

Als een kind op school komt, is bijna alles nieuw. Het moet nieuwe mensen leren kennen en wennen aan een nieuwe omgeving. Het allerbelangrijkste is dat een kind zich veilig voelt. Sociale redzaamheid en zelfvertrouwen zijn belangrijke voorwaarden voor zelfstandigheid. We geven de kinderen ruimte om initiatief te nemen en oplossingen voor probleempjes te zoeken, dat geeft zelfvertrouwen. Daarom besteden we veel aandacht aan het wennen in de groep en het leren van de regels en routines. Onze kleuters krijgen tijd om samen te leren spelen, te ontdekken en te leren samenwerken. Veel activiteiten in groep 1 en 2 worden bijna altijd met andere kinderen gedaan, inde hoeken, bij de werkjes, maar ook bij spelactiviteiten in de gymzaal of bij het buitenspelen. Vanaf het moment dat uw kind bij ons op school komt, volgen wij zijn of haar ontwikkeling nauwkeurig. In de kleutergroep doen we dit door middel van observaties, tijdens spel, werken met ontwikkelingsmaterialen en kringactiviteiten en ons volgsysteem Kleuter in Beeld. Op basis van deze observaties wordt er extra ondersteuning geboden als dat nodig is. ook kan het zijn dat een leerling meer kan, dan bieden wij extra uitdaging aan. De ontwikkeling van de leerlingen wordt vastgelegd en wordt besproken met ouders tijdens de zgn. driehoekgesprekken.

Vakgebieden

Naast de basisvakken Taal (methode Staal Taal  en Staal Spelling) en Rekenen( methode Pluspunt) en Technisch en Begrijpend Lezen (methode Atlantis), krijgen de leerlingen in groep 3 t/m 8 Engels (methode Blink). Ook krijgen alle groepen Aardrijkskunde, Geschiedenis, Natuur en Techniek. We maken in groep 3 t/m 8 gebruik van de methode Blink. 

In groep 1 en 2 verzorgt de leerkracht drie keer per week zelf de gymlessen in het speellokaal of buiten. Alle leerlingen in de groepen 1 t/m 8 krijgen twee keer per week gym van een vakdocent lichamelijke opvoeding.

Gedurende de hele schooltijd besteden we aandacht aan expressievakken, waaronder muzikale vorming. Groep 4/5  krijgt eens in de week muziek van een vakleerkracht. Een vakdocent geeft lessen dramatisch vorming aan de groepen 3 t/m 8. In deze lessen leren de kinderen zich vrij te uiten door middel van onder andere rollenspellen en toneelstukjes. Daarnaast krijgen de leerlingen een stuk theorie die past bij het thema waaraan wordt gewerkt.

Leerlingen in groep 7 en 8 kunnen kiezen tussen godsdienstlessen of humanistisch vormingsonderwijs (HVO). Voor zowel godsdienst als HVO is een vakleerkracht aangesteld.

Leerlingen krijgen in alle groepen verkeerslessen. Kinderen leren bij ons een veilige en adequate verkeersdeelnemer te worden. In groep 8 doen de leerlingen het theoretisch en praktisch verkeersexamen.

In groep 8 kunnen leerlingen hun diploma Jeugd EHBO halen.

Op De Berkenhorst wordt veelvuldig gebruik gemaakt van diverse computerprogramma’s. De school beschikt over een ruim aantal laptops waarop ook een 3D-printer kan worden aangesloten. De groepen 3  t/m 8 maken gebruik van diverse computerprogramma's behorend bij de verschillende vakken en methodes.

Sociaal-emotioneel leren

De Berkenhorst besteedt veel aandacht aan sociaal-emotionele vaardigheden. Het is belangrijk om te leren omgaan met jezelf en je omgeving. Dit doen we met behulp van de methode Kwink. Kwink richt zich op de kracht van een veilige groep, voorkomen van pestgedrag, bevorderen van positief gedrag, het bespreekbaar maken van negatief gedrag en burgerschap. Hiermee proberen we de leerlingen sociale vaardigheden bij te brengen, waardoor situaties waarin gepest wordt zoveel mogelijk voorkomen kan worden. Door leerlingen op een positieve manier te benaderen en met elkaar te bespreken en ervaren hoe je in de sociale omgang met anderen op elkaar kunt reageren, proberen wij de leerlingen op een goede manier met elkaar te laten omgaan. we werken ook met de Gouden en Zilveren weken. In de zomervakantie- herfstvakantie en de periode na de kerstvakantie werken we elke dag in elke groep aan activiteiten die de groepsvorming op een positieve manier stimuleren. door het schooljaar heen komen deze thema's met regelmaat terug.


Het anti-pest beleid

De Berkenhorst besteedt veel aandacht aan het gedrag binnen een structuur van normen en waarden. Pesten heeft landelijke aandacht en ook op de Berkenhorst wordt aandacht geschonken aan de sociale veiligheid van alle kinderen. Alle leerkrachten zijn anti-pest coördinatoren in hun eigen groep. Dit heeft voornamelijk te maken met de grootte van de school. De leerkracht maakt incidenten bespreekbaar in de groep. Ook staat het onderwerp pesten een drietal keer per jaar op de agenda en zo nodig vaker.

Goede regels en afspraken dienen als basis voor een goede communicatie. Op onze school is persoonsvorming een belangrijk onderdeel van de missie.

Ieder schooljaar starten de groepen met groepsvorming en met het opstellen van leefregels voor dat schooljaar. De algemene schoolregels zijn:

  • Wij zijn aardig en eerlijk
  • Wij zijn zuinig op onze materialen
  • Wij zorgen voor de ruimte waar we zijn
  • Daarnaast hanteren we de basisafspraken van KWINK.

Alle leerkrachten zijn betrokken bij het toezicht op het gedrag van de kinderen gedurende schooltijd. Bij misdragingen van de leerling kan ieder personeelslid dit corrigeren. Indien nodig wordt het incident gerapporteerd bij de groepsleerkracht en/of de directie.