Oog voor ieder kind

Het Leerlingdossier

Naast de dagelijkse observaties van de leerkracht in de klas, meten we de voortgang van de leerlingen door met regelmaat toetsen, behorend bij de verschillende methodes, af te nemen en deze vast te leggen in ons leerlingvolgsysteem. Zo kijken we hoe de ontwikkeling van een leerling verloopt en waar er eventueel bijgestuurd moet worden.

Twee keer per jaar krijgen leerlingen van groep 1 t/m 8 de landelijke, methode onafhankelijke toetsen van Kleuter in Beeld (1/2) en Leerling in Beeld (3 t/m 8). Hiermee kunnen we nagaan of kinderen voldoen aan de landelijke norm en hoe elk kind groeit. Er wordt getoetst bij de kleuters op Rekenen, Taal, Sociaal en Emotioneel gebied en Motoriek. Bij groep 3 t/m 8, Spelling, Technisch Lezen, Begrijpend Lezen, Rekenen en Sociaal en Emotioneel welbevinden.  

De groepsleerkracht observeert de leerlingen ook op het plein en bij de dagelijkse activiteiten in de groep. Dit geeft informatie over de sociaal-emotionele ontwikkeling van een kind. Zo zijn leerlingen bij ons continu in beeld.

Ons onderwijs is vooral gericht op de ontwikkeling van elk kind als totale persoon. Wij gaan uit van wat een kind wél kan, volgen hem of haar daarin zorgvuldig en proberen de leerlingen in een veilige omgeving steeds een stapje verder te laten groeien.

Alle informatie wordt nauwkeurig bijgehouden in een leerling dossier in Parnassys.

Rapporten

Twee keer per jaar krijgen de kinderen van groep 3 t/m 8 een rapport mee. Het rapport geeft een beeld van de ontwikkeling van de leerlingen, aangevuld met opmerkingen van de leerkracht. De scores van de L.I.B. -toetsen zijn in het rapport opgenomen. De leerlingen van groep 1 en 2 krijgen alleen aan het eind van het schooljaar een rapport.

Groepsbespreking

Vijf keer per jaar bespreekt de kwaliteitscoördinator met de groepsleerkracht de resultaten van de groep. Leerlingen die op wat voor manier dan ook extra ondersteuning nodig hebben, worden besproken in een aparte leerlingenbespreking. Deze vindt tweemaal per jaar plaats. Tijdens deze leerlingenbespreking worden met het gehele team mogelijke oplossingen besproken die het kind in zijn of haar ontwikkeling verder kunnen helpen.

Contactmomenten

Voor ons staat het geluk van het kind voorop. Daarom kunnen ouders drie keer per jaar een zogenaamd driehoekgesprek met de leerkracht voeren, waarbij ook het kind aanwezig is. We praten niet over het kind, maar met het kind. Zo worden kinderen eigenaar van hun eigen leerproces. Het helpt een veilige omgeving te creëren voor het kind. We organiseren de drie contactmomenten: de startgesprekken in week vijf van het schooljaar en de driehoekgesprekken halverwege en aan het einde van het schooljaar. De gesprekken aan het begin en halverwege het schooljaar hebben een verplicht karakter.

Wij vinden goed contact met ouders heel belangrijk. Ouders kunnen te allen tijde een afspraak maken met de leerkracht als zij vragen hebben over de vorderingen of het welbevinden van hun kind.

Aan het begin van ieder schooljaar voert de leerkracht de zogenaamde Kind gesprekken met zijn of haar leerlingen. Bijzonderheden worden vastgelegd in het leerling dossier in Parnassys.

Document Compact Sop 2024 2025

Passend Onderwijs

Met passend onderwijs krijgen leerlingen een plek op school die past bij hun kwaliteiten en mogelijkheden. Wij streven ernaar dat elk kind het beste uit zichzelf haalt. De Berkenhorst biedt extra hulp aan leerlingen die dit nodig hebben, zowel op het gebied van leren als gedrag. Het gaat om kinderen die extra zorg, aandacht of ondersteuning nodig hebben. Niet alleen kinderen met een zorgvraag, maar ook talentvolle leerlingen.

De Berkenhorst heeft een school ondersteuningsprofiel opgesteld.

Compact Sop 2024 2025

Kinderen met een zorgbehoefte

Ook als kinderen extra zorg nodig hebben, zijn ze bij De Berkenhorst in goede handen. Voor de meeste ondersteuningsvragen hebben we een passend aanbod. De ondersteuning die een leerling nodig heeft, kan zich voordoen bij het leren, maar ook op lichamelijk of sociaal-emotioneel vlak. Onze school zoekt altijd in nauwe samenspraak met ouders naar een passende oplossing.

Wanneer zich signalen voordoen dat een kind hulp nodig heeft of dreigt vast te lopen, bespreekt de groepsleerkracht de signalen met de ouders, mogelijk samen met de kwaliteitscoördinator. Indien nodig wordt de leerling nog verder getoetst. Vervolgens wordt een individueel kort handelingsplan opgesteld.

Na uiterlijk acht á tien weken wordt beoordeeld of het handelingsplan geholpen heeft. Bijna altijd vinden ouders en school samen een aanpak om het kind verder te helpen. Soms lukt dat niet en wordt de hulp gezocht bij derden. Er kan hulp worden ingeroepen van het Zorg Advies Team (ZAT). Hierin zit, naast de kwaliteitscoördinator, een orthopedagoog, iemand van maatschappelijk werk De Kern en een jeugdverpleegkundige van GGD IJsselland.  Zij geven advies hoe de verdere begeleiding het beste kan plaatsvinden.

Als ook intensieve begeleiding geen uitkomst biedt, kan in sommige gevallen een leerlinggebonden arrangement worden aangevraagd. In het uiterste geval kan een verwijzing naar een school voor speciaal basisonderwijs plaatsvinden.

Het ondersteuningsplan van de afdeling Meppel (waar De Berkenhorst toe behoort) en informatie over passend onderwijs is te vinden op de website www.po2203.nl.

Logopedie

Logopedie houdt zich bezig met het verhelpen van stoornissen op het gebied van de mondelinge communicatie: de stem, de spraak, de taal en het gehoor. Op De Berkenhorst krijgen alle 5-jarigen kosteloos, een logopedisch onderzoek. Zo’n onderzoek kan ook op verzoek plaatsvinden. Indien nodig wordt gekeken naar vervolgonderzoek of verdere ondersteuning.


Meer- en hoogbegaafdheid

Kinderen die meer- of hoogbegaafd zijn, krijgen in de eigen groep een op maat gemaakt aanvullend programma. Hierbij worden ze gecoacht door de eigen leerkracht en door de specialist meer- en hoogbegaafdheid.

We houden in de groepssamenstelling en bij het leerstofaanbod rekening met kinderen die meer aankunnen en zoeken samen met de leerling, zijn/haar ouders, de kwaliteitscoördinator en specialist meer- en hoogbegaafdheid naar andere uitdagingen.



Burgerschap

Elke school van Promes leert kinderen bij te dragen aan onze samenleving. Kinderen zijn wereldburgers in de dop. Om op een constructieve en vreedzame manier samen te kunnen leven is het nodig dat kinderen de spelregels van de samenleving kennen en delen. Op onze school geven we op verschillende manieren invulling aan burgerschapsonderwijs. Binnen de zaakvakken  wereldoriëntatie doen leerlingen kennis op over democratie, de rechtstaat en grondrechten. Middels de methode Blink Wereld, Kwink, de Gouden Weken aan de start van het schooljaar, werken we aan de maatschappelijke competenties. De minimaatschappij die onze multiculturele school is, biedt de leerlingen de kans om actie te oefenen met de basiswaarden van burgerschap (vrijheid, gelijkwaardigheid en solidariteit) en zich deze eigen te maken. Leerkrachten begeleiden de leerlingen bij hun ontwikkeling tot zelfstandige, verdraagzame en verantwoordelijke individuen, wereldburgers! Dit proces monitoren we met de leerling- en leerkrachtvragenlijsten betreffende sociaal-emotionele vorming van Leerling in Beeld.

Actief Burgerschap Obs De Berkenhorst 2425

Veiligheid

De school doet er alles aan om te zorgen dat leerlingen, ouders, personeel en anderen zich veilig voelen op school. De school heeft een Veiligheidsplan opgesteld waarin het beleid op gebied van calamiteiten, sociale veiligheid en ontruiming staat beschreven. Dit plan ligt ter inzage op school.