De Reestoeverschool valt onder de openbare stichting Promes, maar heeft ook veel leerlingen met andere geloofsovertuigingen. Ze komen van verschillende openbare, protestants-christelijke scholen, behorende bij het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs2203 Afdeling Meppel.
De school heeft per 23 augustus 2024 141 leerlingen, die zijn verdeeld over 11 groepen. De Reestoeverschool heeft in totaal zo’n 30 medewerkers: directie, een kwaliteitscoördinator (KC), leerkrachten, logopedisten, onderwijsassistenten, vakleerkracht gymnastiek (bewegingsonderwijs), Motorisch Remedial Teacher (MRT), een maatschappelijk werkende, een administratief medewerkster, een conciërge, een orthopedagoge, een psychologisch assistente en fantastische vrijwilligers.
1.1 Algemene omschrijving
De Reestoeverschool valt onder openbaar onderwijs.
Onze school is bij uitstek een ontmoetingsschool. Een school waar veel aandacht is voor sámen leven, leren en werken. Een deel van de leerlingen heeft een andere geloofsovertuiging.
In ons onderwijs schenken wij op respectvolle wijze aandacht aan de verscheidenheid van levensbeschouwelijke en maatschappelijke waarden in de Nederlandse samenleving. Er worden godsdienstlessen aangeboden.
1.2 Missie & Visie
Missie:
De Reestoeverschool wil een expertisecentrum zijn waarbij de aanpak van de achterstanden bij kinderen centraal staat richting Passend Onderwijs.
Wij zien het als een van onze belangrijkste taken om het verschil te maken voor kinderen die zich, om welke reden dan ook, in het reguliere basisonderwijs niet optimaal kunnen ontwikkelen. Vanuit een veilige en stimulerende schoolomgeving willen we deze kinderen de bagage meegeven die zij nodig hebben om hun leven vorm te geven. Op onze school begeleiden we kinderen met uiteenlopende ontwikkelbehoeften zo goed mogelijk en bereiden we hen voor op de toekomst. We leggen een stevige basis, zodat zij met vertrouwen en succes kunnen doorstromen naar een passende school voor voortgezet onderwijs.
Visie:
Centraal in onze visie staan effectief en affectief onderwijs. Effectief in de zin van dat de leerlingen, binnen hun mogelijkheden, zoveel mogelijk op de Reestoeverschool gaan leren. Affectief onderwijs vormt daarvoor de basis. Er is op school een positieve sfeer, waar kinderen veilig zijn en zich goed voelen en waar ze leren omgaan met elkaar en met het schoolteam.
We werken met een aantal pedagogische en didactische uitgangspunten bij het vormgeven van ons onderwijs.
Onze belangrijkste pedagogische uitgangspunten zijn:
- het bevorderen van de zelfkennis en de sociale vaardigheden van de kinderen
- de kinderen krijgen inzicht in de manier waarop hun emoties invloed hebben op hun eigen functioneren
- het bevorderen van de onderwijskundige en opvoedkundige processen in de groep
Onze belangrijkste didactische uitgangspunten zijn:
- het hanteren van het expliciete directe instructie model
- handelingsgericht werken
Onze school heeft als eerste doelstelling het geven van kwalitatief goed onderwijs. Hieronder verstaan we onder meer dat we er naar streven de leerstof en vaardigheden zó aan te bieden, dat de brede persoonlijkheidsontwikkeling van de individuele leerling wordt bevorderd. Goed onderwijs betekent voor ons ook kinderen stimuleren om een kritische en onderzoekende houding te ontwikkelen. We leren kinderen naar de wereld te kijken met een open houding, we leren ze genieten.
Naast de primaire taak van onze school, het ontwikkelen van kennis en vaardigheden, is onze school ook een leefgemeenschap. De leerlingen krijgen de kans om hun sociale vaardigheden verder te ontwikkelen. We willen de leerlingen leren functioneren in een groep, verschillen respecteren, leren voor je rechten opkomen, leren praten, leren luisteren naar anderen, leren incasseren, leren rekening houden met elkaar, leren een gemeenschap te vormen waarin ze de regels hanteren die bij deze gemeenschap horen; kortom sociaal gedrag aanleren.
Voor het tot stand brengen van onze missie en visie gebruiken we de volgende waarden:
- samenwerking
- creativiteit
- verantwoordelijkheid
- bekwaamheid
- enthousiasme
- veiligheid
- leiderschap
De sfeer waarin uw kind opgroeit, is van groot belang om zich te ontwikkelen tot een volwaardig mens. Een vriendelijk en veilig klimaat vinden wij dan ook essentieel. Pas wanneer een kind zich veilig voelt, komt het tot ontwikkeling. Juist structuur en regelmaat bieden daarbij de ruimte om kansen te benutten.
Voor ons schoolteam is dit het uitgangspunt van ons onderwijs. We willen elk kind een passend onderwijsaanbod bieden, binnen een omgeving waarin het zich gezien, gehoord en veilig voelt.
In samenwerking met de basisscholen binnen ons samenwerkingsverband kunnen we die extra ondersteuning bieden die sommige leerlingen nodig hebben.
Opvoeding en onderwijs gaan hand in hand. De leerkracht speelt daarin een centrale rol. Hij of zij is de spil van ons onderwijs: affectief doordat er een oprechte, hechte band ontstaat met de leerling, en effectief doordat het onderwijs leidt tot zichtbare ontwikkeling en goede resultaten.
1.3 Stichting Promes
Promes biedt openbaar onderwijs aan leerlingen van 4 tot 20 jaar in de gemeenten Meppel en Staphorst. De stichting omvat zeven basisscholen, een school voor nieuwkomersonderwijs, een school voor speciaal basisonderwijs en een school voor speciaal (voortgezet) onderwijs.
Elke school binnen Promes heeft een eigen kleur, maar gezamenlijk delen ze een sterke focus op waardengedreven onderwijs. Binnen alle scholen komen verhalen samen, vinden ontmoetingen plaats op basis van gelijkwaardigheid en vrijheid, en staat zorgzaamheid centraal. Leerlingen en medewerkers dragen zorg voor zichzelf, elkaar en de wereld om hen heen.
Bij Promes draait onderwijs niet alleen om kennis, maar ook om samen leven. Deze visie is verankerd in de missie, visie en vier kernwaarden van de stichting en vormt de leidraad voor het onderwijs dat binnen Promes wordt geboden.
Missie Stichting Promes
Wij bieden een toekomstgerichte omgeving waar kinderen zich kansrijk ontwikkelen om hun eigen plek in de samenleving te vinden. Wij leren kinderen zorg te dragen voor zichzelf, de ander en de wereld om ons heen.
Visie Stichting Promes
Wij bieden een leer- en leefomgeving die actief meebeweegt met de ontwikkelingen om ons heen. Wij werken samen met anderen aan kansrijke toekomstgerichte omgevingen voor kinderen. De onderwijsbehoeften van kinderen geven richting aan onze keuzes. Op school volgen de kinderen de leerroute die bij hen past. Oog voor elkaars overtuigingen geeft een brede kijk op de wereld. Het vergroot respect voor anderen en leert ieder een eigen plek te vinden. Bij Promes hoort iedereen erbij.
Visie op goed onderwijs
Goed onderwijs bestaat uit kwalificatie, socialisatie en persoonsvorming, domeinen die elkaar continu beïnvloeden. Goed onderwijs realiseren betekent dat wij vanuit visie en kernwaarden ambities stellen, investeren, planmatig werken en onszelf verantwoorden. Daar werken wij dagelijks aan, zodat elke leerling, elke medewerker klaar is voor de volgende stap in de eigen ontwikkeling. Dit vraagt een leerkracht die ziet, zoekt en doet. Een school die staat, beweegt en straalt en een bestuur dat overziet, ondersteunt en draagt. Ons onderwijs draagt bij aan een toekomstbestendige wereld. We zien het als voorwaarde dat de basiskwaliteit – zowel bestuurlijk als op elke school – op orde is.
Kernwaarden
Gelijkwaardigheid
Op elke school is iedereen welkom. Hoeveel we ook van elkaar verschillen, iedereen heeft recht op een gelijke behandeling, een gelijke stem en gelijke kansen. Iedereen is evenveel waard.
Vrijheid
Op elke school kun je jezelf zijn en je eigen stem laten horen. Je leert zelfstandig en kritisch denken. Je neemt verantwoordelijkheid en houdt rekening met de vrijheid van de ander.
Ontmoeting
Op elke school leren we van elkaars verschillen en overeenkomsten. We zijn nieuwsgierig naar het verhaal van de ander. We dragen zorg voor elkaar en voor onze omgeving. Op en rond de school ontmoet je de hele wereld.
Promes, daar zijn wij van!
Elke school is dé ontmoetingsplaats bij uitstek, de plek waar verhalen samenkomen. Waar je nieuwe verhalen leert kennen en jouw eigen verhaal verder ontwikkelt, in relatie met anderen. Vanuit gelijkwaardigheid en vanuit vrijheid, ontmoet je de ander en ontmoet je mensen met verhalen uit de buurt en vanuit de hele wereld.
Koersplan
De missie, visie en kernwaarden van Promes zijn vastgelegd in het koersplan, dat in 2022-2023 opnieuw is vastgesteld. Dit plan ondersteunt de scholen in hun onderlinge samenwerking en helpt hen continu te werken aan beter onderwijs.
Naast de missie, visie en kernwaarden bevat het koersplan gezamenlijke ambities, uitgewerkt in beleidsthema’s. Deze thema’s worden door elke school vertaald naar de eigen context. Daarnaast heeft elke school aanvullende beleidsthema’s die aansluiten bij de specifieke behoeften en kenmerken van de school
Bestuur en stafbureau
Promes wordt aangestuurd door het college van bestuur, met als voorzitter Niels Strolenberg. Het bestuur beschikt over een ondersteunend bestuurskantoor, waar medewerkers zich bezighouden met verschillende onderwerpen zoals onderwijs, HR, financiën en ICT. Samen zorgen zij voor een sterke en stabiele organisatie die kwalitatief onderwijs mogelijk maak.
1.4 Het schoolteam
Aan onze school is een team van ongeveer 30 medewerkers verbonden. Rechts bovenin onder het kopje 'team' kunt u zien wie.
1.4.1 Schoolleiding
Stichting Promes is het bevoegd gezag van de school. Dat geldt eveneens voor de andere openbare basisscholen in Meppel en Staphorst.
Naast de Reestoeverschool (Speciaal Basis Onderwijs) behoort ook de Mackayschool (School voor zeer moeilijk lerende kinderen) tot de stichting. Sinds schooljaar 2021-2022 is Ronald Kamerman directeur van zowel de Reestoeverschool als de Mackayschool en zal er intensiever met elkaar worden samengewerkt. Op termijn willen we een gezamenlijk expertisecentrum gaan vormen.
De visie van Stichting Promes is uitgewerkt in een strategisch beleidsplan dat te vinden is op de website van de stichting.
1.4.2 Groepsleerkrachten
Leerkrachten in het speciaal basisonderwijs (SBO) hebben een belangrijke en veelzijdige taak. Ze begeleiden leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben bij hun ontwikkeling, bijvoorbeeld op het gebied van leren, gedrag of sociaal-emotionele vaardigheden. Met veel geduld, structuur en duidelijkheid zorgen zij voor een veilige en stimulerende leeromgeving. Leerkrachten in het SBO stemmen hun onderwijs af op de individuele behoeften van elke leerling, vaak in samenwerking met onderwijsassistenten, kwaliteitscoördinator en ouders. Hun doel is om elk kind te laten groeien op zijn of haar eigen niveau.
1.4.3 Onderwijsassistenten
De school heeft voor 4,65 fte onderwijsassistenten in dienst. Onderwijsassistenten in ons onderwijs ondersteunen leerkrachten bij het begeleiden van leerlingen en het uitvoeren van lesactiviteiten. Ze werken vaak met kleine groepjes of individuele leerlingen die extra hulp nodig hebben, bijvoorbeeld bij taal of rekenen. Daarnaast helpen ze bij praktische zaken in de klas, zoals het klaarzetten van materialen, het begeleiden van creatieve activiteiten en het zorgen voor rust en orde.
1.4.4 Onderwijs ondersteunend personeel
Onderwijs ondersteunend personeel (OOP) speelt een cruciale rol in het basisonderwijs. Zij ondersteunen leraren en leerlingen op verschillende manieren, zodat het onderwijs soepel verloopt. Hun taken kunnen variëren van administratieve werkzaamheden, zoals het bijhouden van leerlingenlijsten en het regelen van materialen, tot praktische ondersteuning in de klas of tijdens pauzes. Denk hierbij aan het begeleiden van kleine groepjes leerlingen, helpen bij verzorgingstaken of toezicht houden op het plein.
1.4.5 Vrijwillgers en stagiaires
Stagiaires en vrijwilligers zijn een waardevolle aanvulling in het basisonderwijs. Stagiaires, vaak afkomstig van een onderwijsopleiding, doen praktijkervaring op door mee te draaien in de klas en taken van de leerkracht over te nemen onder begeleiding. Ze leren zo het vak in de praktijk. Vrijwilligers ondersteunen op diverse manieren.