Praktische informatie van A tot Z

Afmelden

Bij afwezigheid in verband met ziekte of vanwege een andere reden, zijn ouders verplicht de school in te lichten. U dient uw zoon/dochter via Social Schools (ons communcatiesysteem) oftelefonisch af te melden. Bij afspraken met bijvoorbeeld huisarts of tandarts, liefst niet onder
schooltijd plannen, zijn ouders verplicht hun kinderen van school op te komen halen. De school stuurt geen kinderen naar huis als de lessen nog niet zijn afgelopen, ook niet in groep 7 of 8.

Tussen schoolse opvang

Onze school werkt met een continurooster. Dat betekent dat de kinderen samen eten met de leerkracht in hun eigen groep van 12.00 - 12.15 uur. Daarna hebben alle kinderen een half uur pauze en gaan ze onder begeleiding van TSO overblijfkrachten naar buiten, van 12.15 - 12.45 uur.
Bij slecht weer blijven de kinderen binnen en wordt er gebruik gemaakt van een slecht weer programma. De TSO is gratis.

Gebruik van foto’s

Bij de aanmelding en intake op onze school wordt er door middel van een formulier toestemming gevraagd voor het gebruik van beeldmateriaal van het kind. Deze toestemming wordt vastgelegd in de schooladministratie. Er kan altijd worden teruggekomen op de gegeven toestemming. Ook mag op een later moment alsnog toestemming worden verleend.

Informatieplicht

De school is verplicht de ouder die het kind niet verzorgt te informeren over de schoolvorderingen en het algemeen welbevinden van het kind. Voorwaarde is dat deze ouder erom vraagt en dat het belang van het kind er niet door wordt geschaad. In principe voeren we de contactgesprekken met beide ouders samen in één gesprek.

Medicijngebruik 

Als een kind op school medicijnen en/of zorgmiddelen dient te gebruiken, moeten ouders per medicijn/zorgmiddel een ‘Verklaring medicijnverstrekking’ invullen en inleveren op school. Zo'n verklaring is verkrijgbaar bij de groepsleerkracht. Deze verklaring moet ieder jaar opnieuw worden ingevuld. Met medicijnen worden geneesmiddelen bedoeld die door een arts zijn voorgeschreven en waarbij een bepaalde dosering is aangegeven. Zorgmiddelen zijn alle  middelen die zonder recept van een arts bij een apotheek of drogist verkrijgbaar zijn.

Bij veranderingen ten aanzien van het medicijngebruik moet een nieuwe ‘Verklaring
medicijnverstrekking’ ingeleverd worden. Wij willen ook graag weten wanneer een kind voor schooltijd medicijnen en/of zorgmiddelen inneemt. Dit kan invloed hebben op het gedrag van het kind.

Meldcode huiselijk geweld

Alle scholen van Stichting Promes hebben een meldcode huiselijk geweld voor het geval er een vermoeden is van agressie, geweld, seksuele intimidatie, pesten en discriminerend gedrag. Deze code heeft tot doel om de leerkrachten en ondersteunend personeel te helpen in de omgang met signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling. De meldcode bevat een stappenplan, waarmee de medewerker stap voor stap door het proces kan vanaf het moment dat hij/zij
signaleert tot aan het moment dat hij/zij eventueel een beslissing neemt over het doen van een melding. De meldcode is opgenomen in het schoolveiligheidsplan van De Iekmulder

Mobiele telefoons

Omdat sommige ouders het belangrijk vinden dat hun kind onderweg van en naar school bereikbaar is, mogen kinderen mobiele telefoons meenemen naar school. Alleen in overleg met de leerkracht mag de telefoon gebruikt worden onder schooltijd, zodat deze ingezet kan worden tijdens een les. De telefoons zijn onder schooltijd uitgeschakeld. De school is niet aansprakelijk voor verlies, diefstal of beschadiging van mobiele telefoons. Als een telefoon tegen de afspraken met de leerkracht in wordt gebruikt, neemt de leerkracht de telefoon in beslag en neemt daarna contact op met de ouders

Naar school brengen 

Kinderen van groep 1 en 2 mogen op dinsdag- en vrijdagmorgen in de klas worden gebracht. Op deze manier kunnen ouders regelmatig contact hebben met de groepsleerkracht. Ook in de andere groepen is er voor schooltijd contact mogelijk met de leerkracht, ouders mogen altijd de  school binnenlopen. Wij hechten er wel aan dat de lessen op tijd kunnen beginnen. De bel gaat om 8.25 uur en we starten met de lessen om 8.30 uur. 
Voor uitgebreide gesprekken en/of vragen verzoeken wij ouders een afspraak te maken voor na schooltijd. Bij ernstige en dringende zaken staan wij ouders uiteraard direct te woord.

Rookvrije school

In de schoolgebouwen is het verboden te roken. Onze medewerkers roken niet op de schoolpleinen. Wij verzoeken ouders niet te roken in de omgeving van de school.

Sieraden

Tijdens de gymlessen mogen de kinderen in verband met de veiligheid geen enkel sieraad dragen.
Dit geldt voor alle oorbellen, kettingen, horloges, ringen en armbandjes.

Schoolreis en schoolkamp

De groepen 1 t/m 6 gaan één dag op schoolreis. De groepen 7 en 8 gaan meerdere dagen op schoolkamp.

Schorsing en verwijdering

De school hanteert een aantal belangrijke gedragsregels. In het geval dat grenzen van aanvaardbaar gedrag ernstig worden overschreven, kan dit leiden tot schorsing en/of verwijdering van de leerling. Dit zijn ingrijpende maatregelen, zowel voor de school als voor de leerling en zijn/haar ouders/verzorgers. De school hanteert hiervoor een zorgvuldige procedure.

Sportdag

De groepen 1 t/m 8 nemen één keer per jaar, samen met de leerlingen van OBS De Berkenhorst uit Staphorst, deel aan de sportdag. Deze sportdag wordt gekoppeld aan de koningsspelen en vindt plaats op het sportveld van vv IJhorst.

Sportevenementen

De school ontvangt via sportverenigingen regelmatig verzoeken om leerlingen deel te laten nemen aan toernooien en andere wedstrijden. Deze worden altijd aangekondigd op onze Social Schools. 
Ook de leerkrachten brengen de leerlingen op de hoogte van de toernooien. De oudervereniging stelt schoolshirts beschikbaar.

Veiligheid

De Iekmulder beschikt over een veiligheidsplan. Een aantal collega's is opgeleid tot BHV'er (Bedrijfs Hulp Verlener) en één collega tot hoofd BHV'er. De brandweer controleert regelmatig het schoolgebouw. Twee keer per jaar houden we een ontruimingsoefening.

Verjaardagen

Kinderen mogen hun verjaardag uiteraard op school vieren. Ook mogen zij de klassen rond. We zien graag dat de jarigen gezonde traktaties uitdelen, ook aan de leerkrachten. Naast een gezonde traktatie is ook een kleine verrassing in de vorm van een potlood of gummetje een goed alternatief.

Verlof 

Bij afwezigheid vanuit geloofsovertuiging, de onmogelijkheid om in de schoolvakanties op vakantie te gaan of andere gewichtige omstandigheden (zoals een huwelijk of uitvaart), dienen ouders/verzorgers verlof aan te vragen bij de directie. Voor vakanties buiten de schoolvakanties is een  werkgeversverklaring nodig. Het aantal verlofdagen is wel beperkt. Een aanvraagformulier moet uiterlijk zes weken van tevoren zijn ingeleverd. Het aanvraagformulier is beschikbaar op de website van de school of verkrijgbaar bij de groepsleerkracht.
Voor het vieren van religieuze feestdagen moeten ouders/verzorgers de aanvraag minimaal twee dagen van tevoren schriftelijk bij de directie melden. Het verlof wordt dan voor één dag toegekend. Als erkende religieuze feestdagen gelden Kerstmis, Pasen, Hemelvaart, Pinksteren, Diwalifeest, Suikerfeest en Offerfeest.

Vernielingen en schade

Wanneer een kind opzettelijk vernielingen aanricht op school worden de ouders hiervoor aansprakelijk gesteld en worden de kosten op hen verhaald. De school en de gemeente zijn niet aansprakelijk voor diefstal van of beschadigingen aan kledingstukken, fietsen en andere eigendommen van leerlingen in het gebouw, op de speelplaats of in het gymnastieklokaal.

Verzekeringen

Voor alle leerlingen is een ongevallenverzekering afgesloten voor de tijd dat zij op school zitten. De verzekering geldt ook voor het van en naar school gaan, het overblijven en gedurende uitstapjes, schoolreizen en werkweken. Het is een ongevallenverzekering, dus zaken als beschadiging of diefstal van eigendommen vallen hier niet onder. Wel raden wij u aan om een WA-verzekering voor uw kind af te sluiten om problemen bij ongelukjes te voorkomen.

Verzuim

De school is verplicht om ongeoorloofd verzuim te registreren en te melden bij de
leerplichtambtenaar van de gemeente Staphorst.

Ziek op school

Als een kind ziek wordt op school, neemt een medewerker van school contact op met de ouders/verzorgers. Er wordt afgesproken of en door wie het kind wordt opgehaald. Wij sturen een ziek kind nooit alleen naar huis. Als er niemand thuis is, wordt het kind op school opgevangen. Het is belangrijk dat de school beschikt over actuele telefoonnummers van ouders/verzorgers