Kenmerken
Binnen ons onderwijs staat het welbevinden van onze kinderen voorop. We leren van en met elkaar. Kinderen zien de wereld als één geheel. Daar speelt ons onderwijs op in door samenhang tussen de vakken en leerinhoud aan te bieden. We werken met het leerstofjaarklassensysteem en combinatiegroepen.
De basisvaardigheden rekenen, taal, lezen en schrijven en burgerschap bieden wij zorgvuldig aan. Ons aanbod voor de basisvaardigheden is gefundeerd en gestructureerd.
De Iekmulder is daarnaast een IPC-school. IPC is een programma voor het basisonderwijs dat zich niet alleen richt op het vergaren van kennis, maar ook op vaardigheden en het krijgen van inzicht. Onze school biedt betekenisvol en eigentijds onderwijs, dat zoveel mogelijk in samenhang wordt aangeboden. Thema’s vanuit IPC vormen de leidraad voor de doelen voor taal, wereldoriëntatie, techniek en beeldende vorming. Verderop in deze wiki wordt uitgebreider op IPC ingegaan.
Kleuteronderwijs
Het jonge kind
Het onderwijs in groep 1 en 2 sluit zoveel mogelijk aan bij de belangstelling en de belevingswereld van het kind en zijn/haar ontwikkelingsniveau. Het kind wordt uitgedaagd om met veel plezier veel ervaringen op te doen. We bieden een leeromgeving die uitnodigend en uitdagend is, maar ook rust en veiligheid biedt. We werken hierbij in groep 1 en 2 met de Early Years van IPC.
Daarnaast volgen we de kinderen met 'Kleuter in Beeld' en bieden we ons aanbod aan aan de hand van deze doelen.
International Early Years Curriculum (IEYC)
Spelen is voor het jonge kind de meest effectieve wijze om tot ontwikkeling te komen. Spel is daarom de basis van het IEYC-programma. Juist om het leren zo krachtig, effectief en leuk mogelijk te maken. IEYC is gebaseerd op kenmerken van de ontwikkeling van het jonge kind in de kleuterfase. Ontwikkelingen die bij jonge kinderen plaatsvinden tijdens de kleuterfase van 4 tot 6 jaar zijn die van
- Impliciet (onbewust) naar expliciet (bewust) leren
- Ik-gericht naar samen
- Handelend en manipulerend naar gericht en vooraf gedacht
Van vakantie tot vakantie werken we aan een thema. De thema's die dit jaar aan bod zullen komen zijn:
- Zo spelen wij 'Pippi Langkous'
- Speuren en verzamelen
- Ik kom je helpen!
- Beestenboel
- Vakantie
Gedurende het thema wordt in samenwerking met de kinderen de leerwand opgebouwd. Op deze leerwand kunt u zien wat het kind geleerd heeft, waar het kind trots op is of wat hij/zij ontdekt en onderzocht heeft.
Leergebieden
Kinderen kunnen zelf hun taken kiezen waar ze tijdens het zelfstandig werken mee aan de slag gaan. Daarin zitten onder meer creativiteit, samen spelen en werken met ontwikkelingsmateriaal. Naast veel ruimte voor keuze voor de kinderen bieden we ze ook gericht activiteiten aan. Er is aandacht voor spel-, taal- en rekenontwikkeling, muzikale vorming, motorische ontwikkelingen en sociaal-emotionele vorming. Waar nodig geven wij het kind extra aandacht en begeleiding.
We volgen de ontwikkeling van de jonge kinderen met het volgsysteem van Kleuter- in- Beeld.
Herfstleerlingen
Voor kleuters die geboren zijn tussen 1 oktober en 1 januari, de zogenaamde herfstleerlingen, hanteren wij de volgende zienswijze. De eigen ontwikkeling van de leerling is uitgangspunt. Een directe doorstroom van groep 1 naar groep 2 is geen automatisme. De plaatsing zal in principe plaatsvinden in groep 1, waarbij geldt dat deze leerlingen ook gebruik kunnen maken van het aanbod van groep 2. In februari en mei vindt overleg tussen leerkracht, intern begeleider en ouders plaats over de plaatsing in groep 2 of 3.
Groep 3 t/m 8
Vanaf groep 3 gaan de leerlingen met methodes werken aan de basisvaardigheden taal, rekenen, lezen en schrijven. Deze basisvaardigheden bieden we de leerlingen voornamelijk aan in de ochtend.
Rekenen
In groep 3 en 4 rekenen de leerlingen met de methode Wereld in Getallen 5.
SNAPPET
Vanaf groep 5 wordt gewerkt met het digitale onderwijsplatform van Snappet.
Snappet is gebaseerd op uitkomsten van wetenschappelijke onderzoeken naar de beste manieren van lesgeven: het belang van directe feedback aan leerling én leerkracht (Professor John Hattie), het oefenen op eigen niveau en het mastery based learning (onderwijspsycholoog Benjamin Bloom) en tenslotte het belang van oefening en herhaling (hoogleraar psychologie Anders Ericsson).
Die drie uitgangspunten in combinatie met het inzicht dat Snappet een leerkracht geeft, zorgen voor hogere leerresultaten. Dat werd al in 2016 bewezen door onafhankelijk onderzoek in opdracht van Kennisnet. Ook de Radboud Universiteit en Universiteit Twente onderzochten het gebruik en het effect van Snappet. Meer hierover kunt u lezen op www.snappet.org.
Voor leerkrachten biedt Snappet via een makkelijk te bedienen dashboard, inzicht & overzicht. In het dashboard ziet een leerkracht live hoe leerlingen de lesstof verwerken: wie heeft extra ondersteuning nodig en wie beheerst de stof? Al tijdens de les kan een leerkracht bijsturen waar nodig.
Leerlingen zien tijdens de verwerking of ze een opgave goed of fout hebben. Deze directe feedback zorgt voor een effectiever leerproces. Daarnaast zien leerlingen zelf welke leerdoelen ze al beheersen en waar ze nog extra mee moeten oefenen. Leerkrachten merken dat dit inzicht zorgt voor extra gemotiveerde leerlingen.
Door digitale verwerking van de lesstof in Snappet, maken leerlingen bovendien meer opgaven in minder tijd. Leerkrachten besparen tijd op punten als nakijkwerk, administratie en lesvoorbereiding. Bij verwerking in schriften of werkboeken ziet een leerkracht soms pas bij het nakijken welke leerling extra aandacht en uitleg nodig had. Met Snappet is dit live, tijdens de les al te zien. Dit én de directe feedback die leerlingen zelf krijgen in Snappet, motiveert en versnelt het leerproces.
Wij maken voornamelijk gebruik van Snappet Rekenen. Het voordeel daarvan is dat na instructie van de leerkracht de leerlingen op een niveau worden uitgedaagd met opgaven, waardoor zij op dat moment het meeste leren.
Taal en lezen
In groep 3 wordt gewerkt met de taalleesmethode Lijn 3. Na groep 3 maakt onze school gebruik van de methode Atlantis voor begrijpend- en technisch lezen. Leesplezier staat bij onze school centraal en past door haar mogelijkheden om te differentiëren goed bij het werken in combinatiegroepen.
Onze schoolbibliotheek geef de mogelijkheid om kinderen in aanraking te laten komen met veel verschillende boeken.
Engels
Gedurende de hele schoolloopbaan krijgen de kinderen Engels. De nadruk voor Engels ligt in de bovenbouw. We werken met de methode van Blink.
Verkeer
Vanaf groep 1 krijgen leerlingen verkeerslessen. In groep 7 en 8 doen leerlingen mee aan het theoretisch en praktisch verkeersexamen.
Bewegingsonderwijs
De groepen 3 t/m 8 hebben twee keer per week gym in de gymzaal. Beide lessen worden gegeven door een vakleerkracht lichamelijke opvoeding. In de zomer maken we gebruik van de sportvelden.
Muziek
Wij vinden muziek belangrijk. Onze leerkrachten zijn opgeleid om muziekonderwijs te kunnen geven. In groep 5/6 krijgen de kinderen muziekles van een vakdocent.
Gedurende het hele schooljaar worden beeldende vorming, wereldoriëntatie, burgerschap, techniek, muziek en taalonderwijs zoveel mogelijk geïntegreerd aangeboden. Dit valt veelal samen met ons IPC onderwijs.

IPC in een notendop
Het International Primary Curriculum (IPC) is een curriculum voor het basisonderwijs (groep 1 t/m 8) waarin leren centraal staat. We zijn ervan overtuigd dat kinderen op hun best leren door boeiende, actieve en zinvolle lessen. IPC helpt de school en de leerkracht hierbij.
Units
Het IPC-curriculum werkt met thema’s die we units noemen. "Van Missie naar Mars" tot "Circus" en van "Regenwoud" tot "Voortrekkers van verandering". Het zijn stuk voor stuk onderwerpen om kinderen enthousiast en betrokken te maken.
Elke unit sluit aan op de emotionele en geestelijke ontwikkeling van het kind en is zo opgebouwd dat de focus op het leerproces ligt. Het IPC-curriculum wordt met regelmaat geüpdatet met oog voor actualiteit en de laatste stand van zaken in de wetenschap.
IPC in de praktijk
Hoe werkt een IPC-unit in de praktijk? We nemen als voorbeeld ‘Zoet als chocolade’. Bij het vak kunst ontwerpen leerlingen een verpakking. Bij geschiedenis wordt chocolade in een historisch perspectief gezet en leggen we de verbanden met het heden. Bij het vak natuur staat voedsel als brandstof centraal en bij aardrijkskunde worden kinderen uitgenodigd om te onderzoeken waar op aarde cacaobomen groeien.
Een IPC-unit is een overkoepelend thema waarin gedurende een bepaalde periode alle zaak- en creatieve vakken aan bod komen. De vakken staan bij IPC niet meer op zichzelf, maar zijn in elkaar verstrengeld. Leerlingen leren verbanden zien tussen de vakken, nemen actiever deel aan het onderwijs en leren denken vanuit verschillende invalshoeken.
Kunst en Cultuur
De Iekmulder besteedt ook aandacht aan kunst- en cultuureducatie. Leerlingen kunnen een voorstellingen bijwonen of een workshop volgen. De voorstelling of workshop kan verschillende kunstdisciplines omvatten: muziek, beeldende kunst, drama, dans, audiovisuele kunst of literatuur. Erfgoed en kennis van de omgeving vallen hier ook onder.

Vaste structuur
De units hebben een vaste structuur. Leren staat in het IPC-curriculum centraal. Elke unit wordt tijdens het startpunt ‘geopend’ op een inspirerende manier. De opening is bedoeld om kinderen betrokken en enthousiast te maken. In sommige gevallen kan het interessant zijn om een ouder of verzorger als spreker te vragen, vanuit een bepaalde maatschappelijke rol of beroep. Dan volgt de ‘kennisoogst’. Welke kennis is al aanwezig bij de kinderen? Er wordt onder meer gewerkt met mindmaps (visuele schema’s) die helpen kinderen in te zien wat ze al weten van een onderwerp.
De aanwezige kennis wordt verder uitgebreid met andere relevante informatie. Eenmaal klaar zijn de kinderen voldoende uitgerust om op onderzoek uit te gaan en hun bevindingen te verwerken. De leerkracht is daarbij in de buurt om waar nodig te helpen.
Tijdens de afsluiting sluiten we het thema af, waarbij de leeropbrengst gevierd wordt. De kinderen delen wat ze geleerd hebben en mogen daar trots op zijn. De invulling van de activiteit is aan de school, maar je kunt je voorstellen dat het ontzettend leuk is om het geleerde te delen met andere klassen, schoolpersoneel, ouders of verzorgers. Kinderen worden zo bewuster en enthousiaster van wat ze geleerd hebben en het beklijft beter.
Rol van de ouder(s) of verzorger(s)
Ouders of verzorgers worden vaak betrokken bij de start en afsluiting van een unit. Dat vinden we erg belangrijk. Bij elke unit is er een voorbeeldbrief waarin uitgelegd wordt wat kinderen gaan leren en op welke manier ouder(s) of verzorgers(s) thuis kunnen helpen.
De meest eenvoudige manier is elke dag vragen naar wat er geleerd is op school. Door uw kind uit te dagen om te vertellen stimuleert u uw kind om het geleerde nog beter en diepgaander te begrijpen. Ook door eenvoudige ‘keukentafelgesprekken’ helpt u uw kind al op weg. Probeer door te vragen. Waar komen de producten en hun ingrediënten op tafel vandaan? Waar op de wereldkaart ligt dat?
Kwaliteit
IPC staat voor kwaliteit. Het curriculum wordt niet zomaar uit handen gegeven en scholen volgen een implementatietraject van minimaal twee jaar. IPC Nederland houdt contact met lidscholen en biedt door het jaar heen de nodige begeleiding om goed met het curriculum om te gaan. Er wordt alleen met gecertificeerde trainers gewerkt.
Wilt u meer weten over IPC? Bezoek dan de IPC-website
Sociaal-emotionele vaardigheden
Wij brengen onze kinderen houdingen en vaardigheden bij zodat zij zich in onze complexe maatschappij kunnen handhaven. We stimuleren de sociale en emotionele ontwikkeling van het kind door het bevorderen van het zelfvertrouwen en het leren omgaan met gevoelens, wensen en opvattingen van jezelf en anderen. Wij bereiden onze kinderen voor op het burgerschap van de toekomst.
KiVa
De Iekmulder is een KiVa school. KiVa is een programma dat is gericht op het versterken van de sociale veiligheid en op het tegengaan van pesten.
Burgerschap
Elke school van Promes leert kinderen bij te dragen aan onze samenleving. Kinderen zijn wereldburgers in de dop. Om op een constructieve en vreedzame manier samen te kunnen leven is het nodig dat kinderen de spelregels van de samenleving kennen en delen. Op onze school geven we op verschillende manieren invulling aan burgerschapsonderwijs. De minimaatschappij die onze school is, biedt de leerlingen de kans om actie te oefenen met de basiswaarden van burgerschap (vrijheid, gelijkwaardigheid en solidariteit) en zich deze eigen te maken. Leerkrachten begeleiden de leerlingen bij hun ontwikkeling tot zelfstandige, verdraagzame en verantwoordelijke individuen, wereldburgers! Meer hierover leest u in ons beleid op Actief Burgerschap.
Buiten het schoollokaal
De leerlingen van De Iekmulder krijgen naast de gewone lessen op school ook buiten de school activiteiten aangeboden. Een bezoek aan deze activiteiten vindt altijd met de groep en onder begeleiding van de leerkracht plaats. Regelmatig doen wij een beroep op ouders voor extra begeleiding.