Oog voor het kind
Portfolio
De ontwikkeling van een kind wordt vanaf groep 1 weergegeven in een portfolio. Ook de uitkomsten van de Citotoetsen vanaf groep 3, worden vermeld in dit dossier. We maken gebruik van een portfolio, omdat we het proces belangrijk vinden en het leerproces voor de kinderen inzichtelijker willen maken. Twee keer per jaar krijgen de kinderen het portfolio mee naar huis.
Contactmomenten
Op dinsdagmorgen of vrijdagmorgen kunnen ouders samen met hun kinderen voor schooltijd de klas bezoeken om zo door hun kind op de hoogte te worden gebracht van waaraan er de afgelopen tijd op school is gewerkt.
Ouders worden aan het begin van het jaar tevens uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek, als de kinderen bij een nieuwe leerkracht in de groep komen. De vorderingen worden later in het jaar nog drie keer besproken met de leerkracht. In november is dit facultatief, zowel de ouders als de leerkracht kunnen hiertoe het initiatief nemen. In februari/ maart en juni spreken we graag alle ouders naar aanleiding van de resultaten van de Cito-toetsen.
De kinderen van groep 5 t/m 8 zitten zelf bij het gesprek. Ouders van leerlingen uit groep 8 worden met het oog op de overstap naar het voortgezet onderwijs meerdere keren in het schooljaar uitgenodigd.
Voor alle ouders is er een informatieavond aan het begin van het schooljaar. Wij vinden het belangrijk dat hier alle ouders bij aanwezig zijn.
Alle leerkrachten lopen na de schooldag met de leerlingen mee naar buiten en zijn zo gemakkelijk aanspreekbaar voor ouders. Wij vinden goed contact met ouders heel belangrijk. Ouders kunnen een afspraak maken met de leerkracht als zij vragen hebben over de vorderingen of het welbevinden van hun kind of als zij dingen van thuis willen delen. Via de app Social Schools is het heel gemakkelijk om een afspraak te plannen.
Informatieplicht
De school is verplicht ook de ouder die het kind niet verzorgt - maar wel bevoegd gezag heeft - te informeren over de schoolvorderingen en het algemeen welbevinden van het kind. Voorwaarde is dat deze ouder erom vraagt en dat het belang van het kind er niet door wordt geschaad. In principe voeren we de contactgesprekken met beide ouders samen in één gesprek.
Naar school brengen
Na de zomervakantie starten we in groep 1-2 met een beetje wennen, ouders en leerlingen die dat willen mee naar de klas om het kind te brengen. Na de herfstvakantie komen de leerlingen zelf naar binnen terwijl de leerkracht de leerlingen op wacht. Hiermee willen stimuleren we de zelfstandigheid van de leerlingen. Kinderen van alle groepen mogen op dinsdag- en vrijdagmorgen in de klas worden gebracht. Op deze manier kunnen ouders regelmatig contact hebben met de groepsleerkracht en meekijken naar de leerwand in de klas, wat zijn we aan het leren? Uiteraard is er voor schooltijd altijd even contact mogelijk met de leerkracht, daarvoor ouders mogen ouders altijd de school binnenlopen. Wij hechten er wel aan dat de lessen op tijd kunnen beginnen. De bel gaat om 8.25 uur en we starten met de lessen om 8.30 uur.
Voor uitgebreide gesprekken en/of vragen verzoeken wij ouders een afspraak te maken voor of na schooltijd. Bij ernstige en dringende zaken staan wij ouders uiteraard direct te woord.
Het volgen van de ontwikkeling van onze leerlingen
De onderwijsbehoeften van de groep worden vier keer per jaar in beeld gebracht, van daaruit wordt er onderbouwd kindgericht gewerkt. Na het in beeld brengen van de groep worden de doelen en interventies vastgesteld en vertaald naar de aanpak in de groep. Deze aanpak is zichtbaar in de dag/weekplanning en in het handelen in de klas. Ook is de aanpak besproken met de kinderen zelf.
Naast de dagelijkse observaties van de leerkracht in de klas en op het plein, meten we de voortgang van leerlingen door met regelmaat te toetsen. Zo kijken we hoe de ontwikkeling van een leerling verloopt en waar er eventueel bijgestuurd moet worden. Twee keer per jaar maken leerlingen de toetsen van ons leerlingvolgsysteem van Cito in Beeld. Alle informatie wordt vastgelegd in een leerling dossier en deels in het portfolio. Ieder leerkracht bespreekt de leerlingen tijdens groepsbesprekingen met de kwaliteitscoördinator. De kwaliteitscoördinator maakt ook een trendanalyse waarmee we het onderwijs op schoolniveau monitoren en indien nodig het onderwijs aanpassen op groeps- of individueel niveau.
Zorg
Voor de begeleiding van kinderen die extra zorg nodig hebben, heeft De Iekmulder een Zorgplan. De Iekmulder heeft veel aandacht voor kinderen die extra ondersteuning nodig hebben. De leerkracht stemt zijn/haar instructie af op de verschillende niveaus van de kinderen in de groep. Dit geldt ook voor de verwerking en de tijd die een kind hiervoor nodig heeft. Wanneer zich signalen voordoen die erop duiden dat een kind hulp nodig heeft of dreigt vast te lopen, worden ouders altijd meegenomen in het proces van overleg. De leerkracht bespreekt de signalen met de ouders. Indien nodig wordt de leerling verder getoetst. De kwaliteitscoördinator heeft hierin drie rollen. De rol van leercoördinator, trendanalist en zorgregisseur.
De Iekmulder kan onder meer de deskundigheid inroepen van schoolmaatschappelijk werk (SMW), eens schoolverpleegkundige van de GGD en een logopedist. Ook andere deskundigen kunnen worden ingeschakeld vanuit Promes (het ondersteuningsteam bestaande uit orthopedagogen) en vanuit het samenwerkingsverband PO2203. Het samenwerkingsverband kan ons team ondersteunen met ambulant begeleiders die kennis en expertise meebrengen die voor zorgleerlingen relevant kunt zijn.
Passend onderwijs
Op alle Promes-scholen wordt gezamenlijk gewerkt aan een nieuwe toekomst. Kinderen worden in brede zin ontwikkeld, zodat ze kennis en ervaring krijgen om relaties aan te gaan en taken uit te voeren die hen tot een volwaardig lid van de maatschappij maken. Door het bieden van boeiend onderwijs stimuleren wij de kinderen en worden ze uitgedaagd, zodat elke leerling de beste kansen krijgt om zich te ontplooien. In het algemeen kunnen we op de meeste ondersteuningsvragen van de leerling een passend aanbod verstrekken. Met handelingsgerichte diagnostiek en handelingsgericht werken (wat heeft de leerling in deze situatie nodig en hoe gaan we dat organiseren en arrangeren) wordt een vraag om ondersteuning vertaald in directe en haalbare handelingssuggesties. Dit valt onder de basiskwaliteit van de school. De basis- en extra ondersteuning wordt beschreven in het ondersteuningsplan en in de dag- en weekplanning van de groep.
De school heeft dus de taak om een passende onderwijsplek te bieden. Om de diversiteit aan zorg in kaart te brengen, zijn de scholen verplicht om een Schoolondersteuningsprofiel (SOP) op te stellen. Dit profiel wordt opgesteld door de kwaliteitscoördinator van de Iekmulder en is bedoeld om aan te geven welke ondersteuning een school kan bieden.
De kwaliteitscoördinator op De Iekmulder coördineert de zorg en ondersteuning binnen de school en is daarnaast aanspreekpunt voor ouders en externen. De kwaliteitscoördinator werkt in een netwerk met ambulant begeleiders en kwaliteitscoördinatoren binnen stichting Promes, onder andere aan kwaliteitsverbetering en expertiseontwikkeling. Er is ook goed overleg met het zorgteam binnen de gemeente Staphorst.
Samenwerkingsverband
De scholen van Promes (po) zijn aangesloten bij De Vereniging Samenwerkingsverband Passend Onderwijs 2203PO. Dit samenwerkingsverband is een samenwerking van
20 schoolbesturen voor basisonderwijs en speciaal (basis)onderwijs in gemeenten Hoogeveen, Meppel en Steenwijk. Zij bieden onderwijs aan ongeveer 15.000 leerlingen. De vereniging ziet als haar opdracht dat zoveel mogelijk van de in onze regio woonachtige leerlingen een ononderbroken ontwikkelingsproces kunnen doormaken en een zo passend mogelijke plaats in het onderwijs krijgen. Hiertoe hebben zij in het ondersteuningsplan 2023-2026 ambities vastgelegd gericht op het versterken van inclusiever onderwijs in de regio.
In het document ondersteuningsniveaus leggen scholen vervolgens vast welke extra ondersteuning zij kunnen bieden aan leerlingen met specifieke ondersteuningsbehoeften en hoe deze ondersteuning is georganiseerd. Dit profiel wordt minimaal eens per vier jaar door het schoolbestuur vastgesteld en ter advisering voorgelegd aan de medezeggenschapsraad. Het document ondersteuningsniveaus is gerelateerd aan het schoolplan en de schoolgids en speelt een cruciale rol bij de toelating van leerlingen. Op basis van de documenten ondersteuningsniveaus van individuele scholen beoordeelt het samenwerkingsverband passend onderwijs of er in de regio een dekkend ondersteuningsaanbod is.
Alle informatie over het SWV PO2203, afdeling Meppel kunt u vinden op https://www.po2203.nl/website/
Meer- en hoogbegaafdheid
De leerkrachten van de Iekmulder richten hun onderwijs zo in, dat ook de meer- en hoogbegaafde kinderen voldoende uitdaging krijgen. Zij worden hierin bijgestaan door de kwaliteitscoördinator. Voor het signaleren van meer- en hoogbegaafdheid maken wij gebruik van de vragenlijsten van SiDi PO.
Naast de cognitieve ontwikkeling, werken meer- en hoogbegaafde kinderen aan algemene vaardigheden als leren - leren, leren plannen, samenwerken en zichzelf leren kennen. Samen met de leerkracht stellen de kinderen persoonlijke leerdoelen vast. Niet alleen in het leerstofaanbod, maar ook bij de groepssamenstelling houden we rekening met kinderen die meer aankunnen, binnen onze mogelijkheden.
Ook is er contact met het voortgezet onderwijs (Stad & Esch Meppel) voor extra verrijking of verdieping van de leerstof, bijvoorbeeld voor het aanbieden van een extra vreemde taal of wiskunde.