Oog voor het kind

Oog voor het kind

Wij hechten aan goede zorg voor het individuele kind. Samen met de ouders/verzorgers levert De Iekmulder een bijdrage aan de toekomst van een kind, waarin hij/zij goed kan functioneren in de maatschappij op basis van de eigen mogelijkheden.

Portfolio

De ontwikkeling van een kind wordt vanaf groep 1 weergegeven in een portfolio. Ook de uitkomsten van de Citotoetsen worden vermeld in dit dossier. De resultaten worden besproken in gesprekken die de leerkracht voert samen met de ouders en – vanaf groep 5 – met het kind zelf.
Twee keer per jaar krijgen de kinderen het portfolio mee naar huis.

Contactmomenten

Op dinsdagmorgen of vrijdagmorgen kunnen ouders samen met hun kinderen voor schooltijd de klas bezoeken om zo door hun kind op de hoogte te worden gebracht van waaraan er de afgelopen tijd op school is gewerkt.

Ouders worden aan het begin van het jaar tevens uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. De vorderingen worden later in het jaar nog drie keer besproken met de leerkracht. Voor alle ouders is er een informatieavond aan het begin van het schooljaar.
De kinderen van groep 5 t/m 8 zitten zelf bij het gesprek. Ouders van leerlingen uit groep 8 worden met het oog op de overstap naar het voortgezet onderwijs meerdere keren in het schooljaar uitgenodigd.

De leerkrachten van De Iekmulder zijn in ieder geval tot 16.00 uur aanwezig op school. Wij vinden goed contact met ouders heel belangrijk. Ouders kunnen een afspraak maken met de leerkracht als zij vragen hebben over de vorderingen of het welbevinden van hun kind.

Passend onderwijs

Met passend onderwijs krijgen leerlingen een plek op school die past bij hun talenten en mogelijkheden. Wij streven ernaar dat elk kind het beste uit zichzelf haalt. De Iekmulder biedt extra hulp aan leerlingen die dit nodig hebben, zowel op het gebied van leren als gedrag. Het gaat om kinderen die extra zorg, aandacht of ondersteuning nodig hebben. Niet alleen kinderen met een zorgvraag, maar ook talentvolle leerlingen. Zie ook 4.4 Zorg en zorgkinderen.

Zorg en zorgkinderen

Voor de begeleiding van kinderen die extra zorg nodig hebben, heeft De Iekmulder een uitgebreid Zorgplan. De Iekmulder heeft veel aandacht voor kinderen die extra ondersteuning nodig hebben. De leerkracht stemt zijn/haar instructie af op de verschillende niveaus van de kinderen in de groep.Dit geldt ook voor de verwerking en de tijd die een kind hiervoor nodig heeft.

De onderwijsbehoeften van de groep worden vier keer per jaar in beeld gebracht, van daaruit wordt er onderbouwd kindgericht gewerkt. Na het in beeld brengen van de groep worden de doelen en interventies vastgesteld en vertaald naar de aanpak in de groep, waaronder ook de aanpak voor kinderen met een zorgvraag en voor talentvolle kinderen. Deze aanpak is zichtbaar in de dag/weekplanning en in het handelen in de klas. Ook is de aanpak besproken met de kinderen zelf.

Naast de dagelijkse observaties van de leerkracht in de klas en op het plein, meten we de voortgang van leerlingen door met regelmaat te toetsen. Zo kijken we hoe de ontwikkeling van een leerling verloopt en waar er eventueel bijgestuurd moet worden. Twee keer per jaar maken leerlingen de toetsen van onsleerlingvolgsysteem van CITO. Alle informatie wordt vastgelegd in een leerling dossier.

Wanneer zich signalen voordoen die erop duiden dat een kind hulp nodig heeft of dreigt vast te lopen, worden ouders altijd meegenomen in het proces van overleg. De leerkracht bespreekt de signalen met de ouders, mogelijk samen met de kwaliteitscoördinator (voorheen intern begeleider). De kwaliteitscoördinator kijkt mee in de klas en stuurt alle ondersteuning die een kind nodig heeft aan. Indien nodig wordt de leerling verder getoetst en wordt er een individueel handelingsplan opgesteld. De kwaliteitscoördinator houdt ouders van alle ontwikkelingen nauwkeurig op de hoogte.

De Iekmulder kan onder meer de deskundigheid inroepen van schoolmaatschappelijk werk (SMW), een schoolverpleegkundige van de GGD en een logopedist. Ook andere deskundigen kunnen worden ingeschakeld.

School en ouders komen vrijwel altijd tot een passende oplossing binnen school. Wanneer een handelingsplan geen uitkomst biedt, kunnen we een onderzoek laten uitvoeren door deskundigen van buiten de school. Hiervoor is te allen tijde toestemming van de ouders nodig. In het uiterste geval kan een verwijzing naar een school voor speciaal basisonderwijs plaatsvinden. Hiervoor zijn meerdere stappen nodig. De Iekmulder zal ouders in dit traject intensief begeleiden.
Bij de overstap van een leerling naar een andere school zorgen we voor een warme overdracht en is er een digitale overdracht.

Meer- en hoogbegaafdheid

De leerkrachten van de Iekmulder richten hun onderwijs zo in, dat ook de meer- en hoogbegaafde kinderen voldoende uitdaging krijgen. Zij worden hierin bijgestaan door de kwaliteitscoördinator. Naast de cognitieve ontwikkeling, werken meer- en hoogbegaafde kinderen aan algemene vaardigheden als leren leren, leren plannen, samenwerken en zichzelf leren kennen. Samen met de leerkracht stellen leerlingen persoonlijke leerdoelen vast. 
De interne begeleider heeft hierin een adviserende rol. 
Niet alleen bij het leerstofaanbod, maar ook in de groepssamenstelling houden we rekening met kinderen die meer aankunnen. De groepen 5 t/m 8 maken gebruik van Snappet. Dit digitale systeem heeft als voordeel dat opgaven zich aanpassen aan het niveau van de leerling.
Meer- en hoogbegaafde leerlingen kunnen werken met de digitale leeromgeving van Acadin.