De School

Contactgegevens



Kind Centrum Commissaris Gaarlandt

Rembrandtstraat 2, 7948 AW Nijeveen
Telefoon: 0522–491618
E-mail: j.pekel@stichtingpromes.nl
Website: www.obscommissarisgaarlandt.nl

KC Commissaris Gaarlandt is gevestigd aan de Rembrandtstraat 2, 7948 AW Nijeveen en is telefonisch bereikbaar op nummer 0522 – 491618. 

Het centrum maakt deel uit van de Stichting Promes. Deze stichting verzorgt het openbaar basisonderwijs in de gemeenten Meppel en Staphorst.

Het adres van de Stichting Promes is Industrieweg 1B-1, 7944 HT Meppel en het stafbureau is op de werkdagen tijdens de kantooruren telefonisch bereikbaar op nummer 0522 – 278120. Meer informatie kunt u vinden op de website www.stichtingpromes.nl. Het E-mailadres is info@stichtingpromes.nl.

Geschiedenis

Tot 1881 stonden er in Nijeveen twee openbare scholen: één in Kolderveen en de andere in Nijeveen zelf. Die scholen werden op 25 maart 1881 ondergebracht in één gebouw op een centrale plek aan de Dorpsstraat. Dat gebouw zou maar liefst 92 jaar dienst doen. Op maandag 8 oktober 1973 heeft de heer K.H. (Dick) Gaarlandt op praktisch dezelfde locatie de eerste steen van het toen nieuwe schoolgebouw gelegd. Gaarlandt was op dat moment Commissaris van de Koningin van Drenthe en sinds die dag draagt de school zijn naam.

Dat schoolgebouw werd in 1974 betrokken en datzelfde gebouw is nog altijd (pakweg 50 jaar later...) de basis van het huidige gebouw. Tussen 1998 en 2010 is het vier kier uitgebreid in dezelfde bouwstijl en door de manier waarop dat is gedaan, lijkt het net alsof het bestaande gebouw er ooit in één keer zo is neergezet.

De school kenmerkt zich als een stabiele school, wat mag blijken uit het feit dat veel leerkrachten en schoolleiders hun naam voor langere tijd aan de school hebben verbonden.

Sinds 2018 werkt de school nauw samen met Doomijn Kinderopvang en met de peuterspeelzaal (SPZ) om één kindcentrum te vormen. Dat proces zal zich de eerstkomende jaren voortzetten.

Karel Hendrik (Dick) Gaarlandt (1909-1985) was een daadkrachtige en ambitieuze man, die rechten had gestudeerd. Hij werkte eerst als advocaat in Gouda, de stad waarvan zijn vader burgemeester was. In 1938 werd hij op 29-jarige leeftijd burgemeester van het Drentse Gasselte. In de oorlogstijd liet hij de door de Nazi-bezetter verplichte registratie van joden bewust saboteren. Voor deze verzetsdaad werd hij gearresteerd en hij belandde in de werkkampen Amersfoort en Vught. Na de oorlog werd hij in 1946 benoemd tot burgemeester van Emmen. Dat bleef hij tot 1964. In dat jaar werd hij Commissaris van de Koningin van de provincie Drenthe en die functie zou hij tot zijn pensionering in 1974 blijven bekleden.

Situering

Het perceel waarop de openbare school staat, wordt daar al sinds 1881 voor gebruikt. Omdat de school in het centrum van het dorp ligt, is hij voor alle dorpsbewoners goed bereikbaar. Het schoolterrein is toegankelijk via drie toegangshekken/poorten; één aan de kant van de Dorpsstraat en twee aan de Rembrandtstraat. Het gebouw zelf is ook voorzien van drie entrees. Eén daarvan bevindt zich aan de kant van de Dorpsstraat (dat is de toegangsdeur voor de groepen 3, 4 en 5) en de twee andere bevinden zich aan de kant van de Rembrandtstraat. De voorste daarvan wordt gebruikt  bestemd voor de de peuterspeelzaal en door die van de groepen 1 en 2. De achterste entree aan de Rembrandtstraat wordt gebruikt door de leerlingen van de groepen 6, 7 en 8.

Schoolgrootte

De openbare school van Nijeveen kent een lange geschiedenis als dorpsschool. Vanaf 1993 was er tot 2010 jaarlijks sprake van toename van het aantal leerlingen, maar zoals in meer kleine dorpen daalde het leerlingenaantal daarna geleidelijk. Die daling is inherent aan de vergrijzing, waar ook Nijeveen mee te maken heeft. Het aantal leerlingen van onze school schommelt de laatste jaren rond 200, die verdeeld zijn over 8 groepen. Verwacht wordt dat dit aantal ook in de toekomst ongeveer gelijk zal blijven.

Door de aanwezigheid van een aantal kleinere (kantoor-, werk- en spreek) ruimtes voldoet het gebouw aan de onderwijskundige eisen van deze tijd. Er is binnen Nijeveen een onderzoek gestart naar een MFC waar beide scholen, de sporthal en De Schalle in gehuisvest kunnen worden. 

Sinds 2019 wordt de school ook bezocht door leerlingen uit de Meppeler wijk Nieuwveense Landen. Ongeveer 5% van de leerlingen die onze school momenteel bezoeken komen uit deze wijk. Het is inmiddels zeker dat er ook een school in de Nieuwveense Landen zal worden gebouwd, maar het is nog niet exact aan te geven wanneer deze plannen ook daadwerkelijk zullen zijn gerealiseerd.

Het schoolgebouw

Het oorspronkelijke deel van het huidige schoolgebouw is ongeveer 50 jaar geleden gebouwd. In die 50 jaar zijn de klimatologische omstandigheden aanzienlijk veranderd. Het huidige gebouw wordt aangepast aan de oplopende (zomer)temperaturen. De ventilatie in de lokalen is vernieuwd in 2022 n.a.v. de Coronaperikelen en in 2024 hebben bijna alle lokalen nieuwe uitklapschermen gekregen. 

De school beschikt over een speellokaal voor bewegings- en spellessen voor de jongste kinderen, voor het bewegen op muziek en voor MRT (motorisch remedial teaching). Het aantal klaslokalen bedraagt na de laatste verbouwing elf. Eén van die lokalen is in gebruik als bibliotheek. Daarnaast gebruikt Doomijn een lokaal als peuterspeelzaal. Verder beschikt de school over een middenruimte, die voor allerlei doeleinden kan worden gebruikt. Er is een podium aanwezig, waardoor er in het schoolgebouw zelf ook groepsvoorstellingen met publiek plaats kunnen vinden.

In de gangen bevinden zich op verschillende plaatsen aparte nissen waar leerlingen rustig kunnen zelfstandig werken en er zijn kleinere ruimtes voor het uitvoeren van specialistische werkzaamheden en voor het voeren van gesprekken in kleinere settings. In 2024 zijn nieuwe leeshoeken gemaakt door onze ouders. Vanaf 2023 proberen we ons schoolplein steeds meer te 'vergroenen'. Tevens herbergt het gebouw diverse magazijnen en bergingen en beschikt iedere groep over over een touchscreen.

De aan het begin van dit schooljaar geformeerde groepen worden volgens onderstaande plattegrond verdeeld over de beschikbare groepsruimtes:

School en omgeving

Promes is een onderwijsstichting die scholen bestuurt en verbindt in de gemeenten Meppel en Staphorst. Dit zijn waardengedreven openbare scholen waar verhalen samenkomen. Vanuit gelijkwaardigheid en vanuit vrijheid ontmoeten we elkaar.

Kansrijk leren

Onze scholen staan in verschillende dorpen of wijken en hebben elk hun eigen specifieke ouder- en leerlingpopulatie. Dat betekent dat kinderen vanuit verschillende gezinssituaties bij ons op school komen. Wij maken het onderwijs voor alle kinderen passend en willen hen geen hinder laten ondervinden van bureaucratie, drempels en schotten. Ons doel is dat ze zich kansrijk kunnen ontwikkelen. We hebben een kleurrijk palet aan scholen waarbinnen verschillende soorten onderwijs wordt geboden. De expertise binnen scholen, delen wij met elkaar. Schoolleiders: ‘We kunnen expertise veel meer met elkaar delen, daar worden we allemaal beter van!’ Onderwijs en opvang vloeien meer in elkaar over. Samen zien opvang en onderwijs het belang van doorgaande lijnen als het gaat om inhoud, aanpak en ondersteuning.

Wereldgericht onderwijs

De wereld waarin onze leerlingen opgroeien, is niet te vergelijken met de wereld waarin hun leraren zijn opgegroeid. Duurzaamheid, zorgen om het milieu, omgaan met verschillen, oorlog en vrede, identiteit en religie zijn items die de levens van onze leerlingen, en dus onze scholen binnenkomen. Gebaseerd op de acht basiswaarden van de democratische rechtsstaat, zijn onze professionals een voorbeeld door het stimuleren van ontmoeting, nieuwsgierigheid naar elkaar en luisteren naar elkaar. De stem van de leerling mag klinken en we helpen hen om dit goed en weloverwogen te doen. Goed burgerschapsonderwijs is hierbij cruciaal. We zien digitale geletterdheid* als een belangrijk onderdeel van wereldburgerschap, om juiste informatie van buiten naar binnen te halen en van binnen naar buiten te brengen.

Onze professionals

Mensen die bij Promes werken zijn bevlogen onderwijsmensen die, door te werken aan hun eigen ontwikkeling, het leren van leerlingen optimaal kunnen zien, begrijpen, begeleiden en stimuleren. Medewerkers halen het beste uit zichzelf, voor zichzelf, voor de kinderen, de school en Promes. Samen, ieder vanuit de eigen rol en opdracht, gaan we voor kwalitatief uitstekend onderwijs.

Wij hechten veel waarde aan contacten met de lokale instellingen, verenigingen e.d., omdat zij in het dagelijkse leven van het (jonge) kind vaak een belangrijke rol spelen. Wij proberen deze instanties zoveel mogelijk de gelegenheid te bieden om zich op school te komen presenteren in de vorm van gastlessen, workshops, sportclinics e.d.

Ook stimuleert de school de organisatie van een aantal projectmatige activiteiten, die bijvoorbeeld te maken kunnen hebben met het welzijn van dieren, met de natuur en het milieu, met gezond gedrag, met de verkeersveiligheid, met kunst en cultuur, met sport en met beroepsgerichte oriëntatie.

De school heeft externe contacten met onder andere Doomijn (kinderopvang/peuterspeelzaal), andere basisscholen (Promes), speciale scholen voor basisonderwijs (met name de Reestoeverschool en Wijszo), scholen voor voortgezet onderwijs (met name Stad&Esch), de bibliotheek, onderwijsdienstverleningsinstellingen, de gemeenschappelijke gezondheidsdienst (GGD), logopedische instellingen, sportverenigingen en opleidingsinstituten (NHL-Stenden Meppel, KPZ Zwolle, Windesheim Hogeschool Zwolle, het Drenthe College, het CIOS en de ALO). De directeur van de school maakt daarnaast ook deel uit van het lokale buurtoverleg en zit in het bestuur van het Meppeler Lokaal Sport Akkoord.

Onze identiteit

Onze school heeft een openbare signatuur. In de praktijk betekent dit, dat...

  • de school open staat voor kinderen van alle godsdiensten en levensovertuigingen. Wij vinden principieel dat alle kinderen, ondanks hun verschillende achtergronden, samen moeten kunnen spelen, leren en leven. Gelijkwaardigheid is hier ons uitgangspunt.
  • in het onderwijs zo veel mogelijk rekening wordt gehouden met verschillen in leercapaciteit, leertempo en interesse.
  • bij de keuze van lesmaterialen wordt gelet op het afwezig zijn van stereotypen op grond van godsdienst, levensovertuiging, ras, geslacht en geaardheid.
  • het schoolgebouw ook toegankelijk is voor leerlingen, ouders, bezoekers, leerkrachten en andere medewerkers met (lichamelijke) beperkingen.
  • dat ouders geen financiële vergoeding hoeven op te brengen voor het kunnen laten volgen van de lessen door hun kinderen. Een financiële bijdrage wordt wel op prijs gesteld, want daarmee kan een aantal extra activiteiten worden bekostigd.
  • de samenwerking met Doomijn de ouders in de gelegenheid stelt om hun kind(eren) na schooltijd desgewenst door hen te laten opvangen.
  • de kinderen van de groepen 7 en 8 godsdienstig- of humanistisch vormingsonderwijs kunnen volgen, mits er zich genoeg leerlingen voor hebben aangemeld én mits er voldoende docenten (met een lesbevoegdheid voor die vakken) beschikbaar zijn.
  • Als Kanjerschool besteden we  aandacht aan verschillen in godsdienst, cultuur, levensovertuiging, afkomst en geaardheid. Het accent wordt daarbij vooral gelegd op verdraagzaamheid en respect voor opvattingen van mensen met een andere achtergrond, overtuiging of met een andere mening.

Missie en visie

De missie en de visie van Promes

Wij bieden een leer- en leefomgeving die actief meebeweegt met de ontwikkelingen om ons heen. Wij werken samen met anderen aan een kansrijke toekomstgerichte omgeving voor kinderen. De onderwijsbehoeften van kinderen geven richting aan onze keuzes. Op school volgen de kinderen de leerroute die bij hen past. Oog voor elkaars overtuigingen geeft een brede kijk op de wereld. Ons onderwijs draagt bij aan een toekomstbestendige wereld. Bij Promes hoort iedereen erbij!

SCHOOLVISIE

Naast de meer algemene missie en visie van Promes hebben alle bij die stichting ondergebrachte scholen uiteraard ook eigen missies en visies geformuleerd. Kort gezegd komt onze missie erop neer dat wij de kinderen op onze school die bagage mee willen geven die ze nodig hebben om hun eigen leven vorm te geven. De volledige tekst van onze missie is terug te vinden in het schoolplan. Na de schoolmissie te hebben geformuleerd hebben we een zestal kernwaarden gekozen, die samen onze visie vormen.

MOREEL BESEF

Probeer de wereld om je heen niet te veranderen, maar pas jezelf bij de wereld aan. We zijn in principe zelf verantwoordelijk voor dat wat we doen en denken en doen dat door zoveel mogelijk rekening te houden met de ander (respect).

STABILITEIT

We streven in alles naar duurzaamheid en dus naar successen op de langere termijn. Vaste routines en overzichtelijkheid dragen bij aan gewenst voorspelbaar gedrag van leerlingen en docenten en dus aan een stabiele school.

ENTHOUSIASMe

We willen onderwijs geven vanuit enthousiasme; wij gaan er vanuit dat de kinderen graag willen leren en vinden dan ook dat wij hen daar met enthousiasme in voorop moeten gaan.

KWALITEIT

De leerkrachten van de school hebben uitgesproken dat de focus bij alles op kwaliteit ligt en dat die kwaliteit ook constant wordt bewaakt. We hebben hoge verwachtingen van de kinderen, van onszelf en van elkaar.

(ZELF)VERANTWOORDELIJKHEID: 

We streven er naar om kinderen te leren in hoge mate zelf verantwoordelijk te zijn voor hun denken en handelen. Als er iets niet helemaal gaat, zoals het zou moeten gaan, proberen we de kinderen bewust aan te leren dat ze eerst naar zichzelf moeten kijken, voordat ze de schuld op een ander schuiven.

SAMENWERKEN

We leven in een wereld waarin het onmogelijk is om ons te kunnen ontwikkelen zonder met anderen samen te werken en daarom bieden wij de kinderen een zo breed mogelijk aanbod van samenwerkingsvormen aan.

KANJERSCHOOL

Onze school draagt het predicaat 'Kanjerschool'. Dit betekent dat wij de methode 'Kanjertraining' inzetten om die veilige en prettige sfeer ook daadwerkelijk te kunnen realiseren. Daarbij worden de volgende vijf hoofdregels (kanjerregels) gehanteerd en gerespecteerd:

Document Sop 2019 2020

School Ondersteunings Profiel

Het school-ondersteuningsprofiel (SOP) geeft informatie over onze leerlingen en over onze ondersteuning van hun ontwikkeling. Daarbij gaat het zowel over de inhoud als over de omvang van die ondersteuning en over de expertise van ons schoolteam.
De precieze inhoud van het SOP kunt u terugvinden in het hier geplaatste document.

Website Onderwijsinspectie -http://www.owinsp.nl

Kwaliteitsbeleid

Eens in de vier jaar stelt de schooldirectie in overleg met de MR een zogenaamd Schoolplan op. De school voert de richtlijnen van dit plan uit om uit vooronderzoek (tevredenheidsonderzoeken van leerlingen, medewerkers en ouders) gebleken aandachtspunten te verbeteren (verbeterplan) Op die wijze blijft de kwaliteit constant bewaakt.                                                                                                         

De speerpunten (zie ook ons schooljaarplan en het schoolplan 2023-2027) voor 2024-2025 zijn: 

  • Introductie Blink lezen voor de vakken VTL (= Voortgezet Technisch Lezen) en BL ( = Begrijpend Lezen). Zie ook Verbeteren Kwaliteitszorg.
  • Ontwikkelen en aanleggen van een Groen schoolplein. Fase I en II zijn afgelopen schooljaar gedaan en dit schooljaar willen we fase III afronden. We zijn hiervoor wel afhankelijk van helpende ouders. 
  • Verbeteren Binnenklimaat: Ventilatie is sinds de Corona op orde, maar in een aantal lokalen wordt het nog te warm in de hete zomermaanden. In maart 2024 hebben we 8 nieuwe uitvalschermen gekregen.
  • Digitale geletterdheid verbeteren voor alle leerlingen. Werkgroep ICT van Promes komt met een voorstel voor alle Promesscholen. Onze beide ICT'ers hebben beiden zitting in deze werkgroep.
  • Kwaliteitszorg verbeteren: De IB'ers (Intern Begeleiders) worden geschoold tot KC'ers (Kwaliteitscoördinatoren). Op de vakken rekenen, BL en Spelling willen we graag hogere opbrengsten per groep. In ieder geval voldoende individuele Leerwinst per leerling.
  • Ontwikkeling Kindcentrum verder vorm geven samen met Doomijn.
  • Over 10 jaar willen we nog steeds een goede school zijn voor onze kinderen. Wat vraagt dit van onze organisatie en wat kan onze stichting Promes hierin betekenen?  In het afgelopen schooljaar zijn we gestart met verkennende gesprekken in Nijeveen met de gemeente Meppel over een groot MFC (= Multi Functioneel Centrum) in Nijeveen waarin beide scholen, twee sporthallen, een bibliotheek, de gezamenlijke kerken en wellicht De Schalle zullen participeren. Een geweldig mooie ontwikkeling voor het dorp!

Natuurlijk controleert ook de onderwijsinspectie de kwaliteit van de school. Op de site van deze instelling kunt u terugvinden hoe de inspectie de school beoordeelt.

Om de deskundigheid van het team op peil te houden en daardoor ook de kwaliteit van de school te bewaken, is na- en bijscholing een wezenlijk onderdeel van het personeelsbeleid. Deze scholing kan zich richten op de individuele leerkracht, op leerkrachten van bepaalde 'bouwen' (aan elkaar grenzende jaargroepen) of op het gehele team. De laatste vorm van scholing vindt meestal plaats in de vorm van studiedagen. U wordt via het ouderportaal op de hoogte gehouden wanneer deze dagen zijn ingepland.

Bestuur en management

Sinds 1 januari 1998 maakt Nijeveen deel uit van de gemeente Meppel. Het gemeentebestuur (college van burgemeester en wethouders) is wettelijk verplicht om de voorzieningen van het (openbaar) onderwijs te regelen. Het bestuur van het openbaar onderwijs is op 1 januari 2007 overgedragen aan de stichting Promes (PRimair Openbaar onderwijs Meppel En Staphorst). Deze stichting is het bevoegd gezag van alle openbare basisscholen van de gemeenten Meppel en Staphorst en draagt formeel de eindverantwoordelijkheid voor de kwaliteit van het onderwijs en voor de bedrijfsvoering. De dagelijkse leiding is sinds 1 januari 2021 in handen van de directeur-bestuurder in de persoon van de heer Niels Strolenberg. 

De schooldirecteuren zijn verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding van de scholen. Zij zijn integraal verantwoordelijk voor de ontwikkeling en voor de kwaliteit van het onderwijs en zij geven leiding aan het personeel. Ook hebben de schooldirecties de taak om de identiteit van de school te bewaken.

De Promes-structuur bestaat dus uit drie besturingsniveaus (gemeentelijk niveau, Promesniveau en schoolniveau). 

De beleidsruimte en de daaraan gekoppelde verantwoordelijkheden en bevoegdheden zijn vastgelegd in een directiestatuut.

Schooldirectie

Onze school wordt geleid door één directeur in de persoon van Johan Pekel.

Hij draagt de dagelijkse verantwoordelijkheid voor de inhoud van het onderwijs en voor de schoolorganisatie. De directeur probeert u zo goed mogelijk te informeren over de gang van zaken op school door middel van Social Schools, de Schoolwiki (de digitale online schoolgids), E-mail en door middel van website van de school.

De school hecht aan een open sfeer tussen leerlingen, ouders, leerkrachten en directie. Samen vormen wij immers 'de school'. In die open sfeer spelen een positieve inbreng en een grote betrokkenheid van de ouders een cruciale rol. De schoolleiding wil een open oor zijn voor suggesties, aanbevelingen, maar evenzo voor (opbouwende) kritiek of klachten. Na schooltijd is er (bijna) altijd gelegenheid voor een gesprek met een groepsleerkracht. De schoolleiding is op sommige momenten ook onder schooltijd in die gelegenheid. In verband met de vele activiteiten en/of bijeenkomsten zowel onder als na schooltijd is het dus wel even nodig dat u daar van te voren even een (telefonische) afspraak over maakt.

Gebruik mr.gaarlandt@stichtingpromes.nl om met de MR in contact te komen.

Oudervertegenwoordigingen

In de organisatie van onze school zijn er twee organen waarin ouders zijn vertegenwoordigd: de Medezeggenschapsraad (MR) en de oudervereniging (OV). Van deze beide heeft de MR formeel ook zeggenschap (advies- en/of instemmingsbevoegdheid) over het beleid van de school. Dit beleid wordt in principe bepaald door het schoolbestuur en door de schooldirectie. De oudervereniging heeft een ander takenpakket; haar taak ligt met name op het uitvoerende- en op het organiserende vlak.

DE MEDEZEGGENSCHAPSRAAD

Zoals hierboven gemeld wordt het beleid op onze school gemaakt door de het schoolbestuur en door de schooldirectie. Afhankelijk van het onderwerp heeft de Medezeggenschapsraad (MR) daar een adviserende- of instemmende functie in. In de MR en in de Oudervereniging zijn zowel de ouders als het onderwijzend personeel vertegenwoordigd. Het bestuur van de stichting Promes bestuurt op afstand, wat betekent dat het bestuur geen directe invloed op het beleid van de individuele scholen heeft.

De taak van de Medezeggenschapsraad, die bestaat uit drie ouders (oudergeleding) en drie leden van het onderwijzend personeel (personeelsgeleding), is het uitbrengen van advies of het instemmen met beleidsstukken aan en van het schoolbestuur. Zij heeft in de praktijk de bevoegdheid om haar adviezen door te spelen aan de Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad (GMR), die deze vervolgens weer kan opvoeren op de agenda van een vergadering met het gemeentebestuur. U kunt contact leggen met onze medezeggenschapsraad via het E-mailadres mr.gaarlandt@stichtingpromes.nl.

Het aftreden van de leden van de Medezeggenschapsraad is geregeld en vastgelegd in een jaarlijks door de leden goed te keuren rooster van aftreden. Ouders die in deze raad worden gekozen, hebben daarin zitting voor een periode van ten minste drie jaar. Deze periode kan maximaal 3 keer worden verlengd. Als een ouder geen kind meer heeft dat onze school bezoekt, is hij of zij ook niet meer gerechtigd om deel van de MR van de school te zijn. De kandidaatstelling en de verkiezing(en) van nieuwe leden voor deze raad vinden -indien nodig- jaarlijks voor de zomervakantie plaats. 

De personeelsgeleding van de MR wordt bij de aanvang van elk nieuw schooljaar bij het vaststellen van de (extra) taken van de leerkrachten bepaald. In verband met de continuïteit wordt er naar  gestreefd dat er in elk geval één van de zittende leden in de raad blijft.

Tot de jaarvergadering in oktober/november hebben de volgende personen zitting in de medezeggenschapsraad:

Namens de ouders: Susan Gansekoele, Janice de Groot en Alain Trakzel. 

Namens het personeel:  Ineke Kalter, Marloes Lijzen en Marijn Nijmeijer.


DE OUDERVERENIGING

Het tweede orgaan waarin ouders betrokken worden bij de school is de Oudervereniging (OV). De OV heeft een ander takenpakket dan de MR en is vooral uitvoerend en organiserend bezig. Toch is de OV ook bevoegd om advies uit te brengen aan het schoolbestuur, aan de directie en aan de MR.

Het doel van de OV is om er samen met het team van leerkrachten voor te zorgen dat de kinderen een fijne schooltijd hebben. Om hieraan bij te kunnen dragen organiseert de OV een aantal activiteiten en verzorgt zij de aankleding van de school. Bij de meeste activiteiten van de OV is de hulp van andere ouders dan wel van grootouders meer dan welkom.

Een goede samenwerking tussen het onderwijsteam, de directie, de OV en de ouders draagt bij aan een prettig schoolklimaat, waar alle kinderen baat bij zullen hebben.

De OV bestaat uit minimaal acht ouders en uit een afgevaardigde van het onderwijsteam. Ook voor hen bedraagt de minimale zittingsperiode drie jaar. Ook de OV hanteert een rooster van aftreden en zij houdt -indien nodig- jaarlijks na de zomervakantie verkiezingen voor wat betreft het ouderdeel van deze instelling. Vanuit het personeel wordt elk schooljaar bepaald wie er namens  hen zitting in de OV neemt.

Momenteel bestaat de OV uit de volgende leden:

Namens de ouders: Jennifer Boer, Maaike Dekker, Sabine Hanse, Iris Keizer, Inge Vreeswijk (voorzitter), Harriët van der Waals en Sandra Westenbrink

Namens het schoolteam wordt de OV vertegenwoordigd door Ingeborg van Eerden en Johan Pekel.

Jaarlijks vindt er, in samenwerking met de MR, een Algemene Ledenvergadering (ALV) plaats. Hiervoor worden alle ouders uitgenodigd. Tijdens deze ALV wordt onder andere de verantwoording van de financiën van de OV van het afgelopen jaar afgelegd. Mochten er vragen, onduidelijkheden of suggesties zijn, dan is de OV bereikbaar middels het haar mailadres: ov.gaarlandt@stichtingpromes.nl.

Daarnaast kunt U de leden van de OV natuurlijk ook persoonlijk benaderen!

Lestijden

In het schooljaar 2021/2022 hebben de ouders zich voor het overgrote deel uitgesproken voor een zogenaamd 'continurooster'. Een speciale commissie heeft zich erover gebogen hoe dit rooster het best zou kunnen worden vormgegeven en dat heeft er uiteindelijk toe geleid, dat met ingang van het schooljaar 2022/2023 is de school overgegaan tot de volgende schooltijden: 

Daglestijd

Groep 1, 2, 3 en 4*Groep 5 t/m 8
maandag8:30 - 14:30

xx
dinsdag

8:30 - 14:30

xx

woensdag

8:30 - 12:00

xx

donderdag

8:30 - 14:30

xx

vrijdagochtend

8:30 - 12:00

xx
vrijdagmiddag12:00 - 14:30

x

De lege vlakken geven de vrije dagdelen aan.

*De kinderen van de groepen 1 t/m 4 hebben de vrijdagen voor de kerst- en voor de zomervakantie geen les.

Urenberekening Continurooster

Groep 1 t/m 4

Groep 5 t/m 8

Maandag

8:30 – 14:30

5 ½ uur

8:30 – 14:30

5 ½ uur

Dinsdag

8:30 – 14:30

5 ½ uur

8:30 – 14:30

5 ½ uur

Woensdag

8:30 – 12:00

3 ½ uur

8:30 – 12:00

3 ½ uur

Donderdag

8:30 – 14:30

5 ½ uur

8:30 – 14:30

5 ½ uur

Vrijdag

8:30 – 12:00

3 ½ uur

8:30 – 14:30

5 ½ uur

Totaal

Per week

23,5 uur

25,5 uur

Per jaar (x40)

940 uur

1020 uur

Per 4 jaar

3760 uur

4080 uur

Norm ministerie

Per 4 jaar

3520 uur

3760 uur

Teveel gemaakte uren

240 uur = 60 uur p/jr. = 1,5 uur p/wk.

320 uur = 80 uur p/jr. = 2 uur p/wk.

= ca. 12 dagen p/jr.

= ca. 16 dagen p/jr.


Tropenrooster

Het gebouw van onze school is in 1974 gebouwd en dat is gebeurd op basis van de klimatologische omstandigheden van toen. Maar die zijn inmiddels aanzienlijk veranderd, met name in de zomerperiode is het aantal extreem warme dagen (dagen waarop het 30+ graden Celsius is) toegenomen en dat heeft natuurlijk gevolgen voor het functioneren van de leerlingen en van het  personeel.

Daarom hebben de schoolleiding en de medezeggenschapsraad in de zomer van 2019 besloten om over te schakelen op een tropenrooster, als wordt verwacht dat het minstens 3 dagen achter elkaar ten minste 30 graden zal zijn. Als besloten wordt om hierop over te schakelen, worden de ouders daar uiterlijk 2 dagen van te voren van in kennis gesteld. Dan hebben zij hopelijk voldoende tijd gehad om opvang voor hun kind(eren) te regelen.

Voor onze school gelden dan de volgende schooltijden:

SCHOOLTIJDEN BIJ TROPENROOSTER

Ochtendlessen: 8:00 uur - 11:30 in plaats van 8:30 - 12:00

Pauze bovenbouw: 9:45 - 10:00 in plaats van 10:15 - 10:30

Pauze onderbouw: 10:00 - 10:15 in plaats van 10:30 - 10:45

Middagpauze: 11:30 - 12:00 (lunch op school)

Middaglessen: 12:00 - 14:00 uur.

Het rooster zal tot nader order worden gehandhaafd. Zo gauw er zicht is op een periode, waarin de temperaturen aanhoudend zullen zijn gedaald, zal de schooldirectie de melding doen uitgaan dat en met ingang van wanneer weer zal worden overgeschakeld op het gebruikelijke rooster.

Stichting Promes

De Stichting Promes (PRimair Openbaar onderwijs Meppel En Staphorst) is op 1 januari 2007 opgericht en is sinds die datum ook het bevoegd gezag van onze school, net zoals het dat van de openbare basisscholen in Meppel (Sprinkels, de IJsvogel, Het Avontuur), Staphorst (Berkenhorst) en IJhorst (Iekmulder) is. Daarnaast behoren ook de speciale basisscholen Mackayschool en de Reestoeverschool in Meppel tot Promes.

Het stafbureau van Stichting Promes is gevestigd aan de Industrieweg 1b-1, 7944 HT Meppel. De stichting wordt aangestuurd door directeur-bestuurder Niels Strolenberg. De stichting wordt bestuurd door een stichtingsbestuur, dat in haar beleid wordt geadviseerd en gecontroleerd door een Gemeenschappelijke Medezeggenschaps Raad (GMR), die bestaat uit zowel ouders als uit medewerkers van de stichting Promes.

Strategisch beleidsplan

Het ‘strategisch beleidsplan’ is voor de Stichting Promes het richtinggevende plan voor de ontwikkeling van het beleid gedurende een langere periode (meestal 4 jaar). Samen met de publicaties ‘missie en visie’ laat Stichting Promes zien waar ze als organisatie voor openbaar onderwijs voor staat en welke doelstellingen men nastreeft. Uiteraard wordt dit plan ook door onze school onderschreven. Het plan is terug te vinden op de schoolwiki van Promes zelf.

[document not found: 13]
Document Ysns 33071 Privacyverklaring Promes

De AVG / privacy bescherming

Op 25 mei 2018 is de regelgeving ten aanzien van de privacybescherming aangepast aan de Europese regelgeving. Het komt erop neer dat de regels voor het omgaan met persoonsgegevens aanzienlijk zijn aangescherpt.  De Stichting Promes heeft externe hulp ingeschakeld om haar scholen te helpen bij de toepassing van de nieuwe regels van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). De exacte inhoud van de manier waarop Promesscholen met uw privacy omgaan kunt u lezen in het bijgevoegde document.

Op de schoolwiki van de stichting Promes (https://promes.schoolwiki.nl/) kunt u na in het zoekvenster de letters 'AVG' te hebben ingegeven een aantal documenten vinden waar in onder meer ook staat hoe hier ook door onze school in de praktijk mee wordt omgegaan.

      Foto- en video-opnames

      Met enige regelmaat worden op school foto’s genomen en worden er soms, meestal voor eigen gebruik, video-opnames gemaakt. Dat betekent dat ze niet op een openbaar medium zullen worden getoond. Maar de meeste foto’s en video’s worden gemaakt van gelegenheden als schoolreisjes, het Sinterklaasfeest, de kerstmaaltijd, groepsvoorstellingen en musicals. Om ze eenvoudig toegankelijk te maken voor de ouders en andere familieleden of belangstellenden worden ze dan vaak op Social Schools geplaatst en soms worden die foto's en/of video's ook gebruikt voor het opleuken van de school-website. Maar daardoor worden ze ook zichtbaar voor anderen (derden). Bij het aanmelden van een nieuwe leerling kunnen de ouders aangeven welke privacyvoorkeuren zij hebben. Die gegevens worden in het dossier van de betreffende leerling overgenomen, waardoor iedere medewerker daarvan op de hoogte kan zijn.

      Burgerschap (zie ook website Promes)

      Het doel van ‘burgerschap’ is om de leerlingen de kennis, de houding en de sociale vaardigheden bij te brengen, die nodig zijn om goed te kunnen functioneren in de samenleving. In de Promes-scholen wordt burgerschap en sociale cohesie in de dagelijkse praktijk bevorderd. Tolerantie, respect, hulpvaardigheid en omgangsvormen vormen de basis van het pedagogische klimaat op de scholen. Het zijn uitgangspunten, die invulling geven aan de identiteit van het openbare onderwijs. Tevens zijn de kerndoelen voor burgerschap verweven in de diverse vakken. Ook het aanbod binnen het vakgebied geestelijke stromingen en de mogelijkheid tot het volgen van vormingsonderwijs in de groepen 7 en 8 leveren een bijdrage aan het realiseren van de doelstellingen van ‘burgerschap’.

      De leerlingenraad

      In het verlengde van hetgeen hierboven staat, is een aantal jaren geleden ook op onze school een zogenaamde 'leerlingenraad' ingesteld. Deze raad komt onder leiding van de schooldirecteur regelmatig bijeen om te bespreken wat er gedaan zou kunnen worden om het leer- en leefklimaat op onze school zo prettig mogelijk te maken of te houden.

      De leden van deze raad zijn voor een zittingsperiode van 2 jaar door hun klasgenoten gekozen. Vanaf groep 5 wordt iedere groep vertegenwoordigd door een jongen en door een meisje, die door zijn/haar klasgenoten in deze raad is gekozen. Dit schooljaar bestaat de leerlingenraad uit:

      • Luuk en Sara   (groep 5)
      • Manon en Kaj (groep 6),
      • Alicia en Mohammad (groep 7),
      • Jodi en Ben (groep 8),
      Document Aanvraagformulier Verlof

      Leerrecht, vrijstelling van schoolbezoek en (vakantie)verlof

      Kinderen zijn officieel vanaf hun vijfde verjaardag leerplichtig. Het aantal uren dat het kind naar school mag, is afhankelijk van de leeftijd. Jonge kinderen mogen minder uren naar school dan oudere. Ook als deze jongere kinderen (de 4-jarigen) de school niet bezoeken, willen wij daar wel door één van de ouders van op de hoogte worden gebracht. Het volledige leerrecht (dat beter bekend staat onder de vroegere naam 'leerplicht') geldt voor de hele periode dat het kind de basisschool bezoekt.

      AANVRAAG VAKANTIEVERLOF BUITEN DE REGULIERE VAKANTIES

      Extra vakantieverlof is in principe alleen mogelijk als het gaat om de specifieke aard van het beroep van één van de ouders. Daarnaast is het mogelijk verlof te krijgen voor één dag in verband met andere gewichtige omstandigheden (bijvoorbeeld bij huwelijksjubilea). De ouders moeten vooraf een schriftelijk verzoek (het daarvoor te gebruiken aanvraagformulier en de voorwaarden op basis waarvan de aanvraag wordt beoordeeld, staat hiernaast afgedrukt en kan ook vanaf de website van de school worden gedownload) indienen bij de directeur van de school. Die beslist of de aanvraag al dan niet kan worden gehonoreerd. Papieren aanvraagformulieren zijn bij de directeur zelf verkrijgbaar.

      VERZUIM

      Er is sprake van ongeoorloofd verlof of verzuim als een leerling absent is...

      • zonder kennisgeving van de ouders.
      • ondanks het feit dat de directeur een negatieve beschikking over een schriftelijk door de ouders ingediende aanvraag voor bijzonder verlof heeft afgegeven.

      Ongeoorloofd verzuim wordt door de schooldirectie bij de officiële toezichtinstelling gemeld. Die geeft de melding automatisch door aan de leerplichtambtenaar van de gemeente Meppel. Die bepaalt vervolgens wat de sanctie of welk vervolgtraject eventueel passend zal zijn. Schoolverzuim kan leiden tot het opleggen van een boete, die momenteel  €100,- per kind per dag bedraagt.

      HET MELDEN VAN KORTDURENDE AFWEZIGHEID en van ZIEKTE

      Als een leerling niet op school komt, moeten de ouders hem of haar voor aanvang van de lessen (dus voor 8:30 uur)  via Social Schools of telefonisch afmelden. Het komt regelmatig voor dat kinderen (onder het mom van 'je moet het toch maar proberen') toch naar school gaan, ondanks dat ze zich al voor schooltijd niet lekker voelen. Die kinderen moeten dan vaker alsnog ziek naar huis of naar de oppas worden gestuurd  en het regelen daarvan kost de groepsleerkracht soms erg veel tijd en aandacht, terwijl dat achteraf dus helemaal niet nodig zou zijn geweest. Dus bij twijfel kunt u beter zelf direct passende maatregelen nemen in plaats van hem of haar het 'toch maar te laten proberen'.....  

      NIET ALLEEN VANWEGE DE NALEVING VAN DE LEERPLICHTWET IS HET ZINVOL OM DE AFWEZIGHEID VAN UW KIND TE MELDEN, IMMERS…
      HET KIND KAN ONDERWEG NAAR SCHOOL OOK IETS ZIJN OVERKOMEN!

      Gemeente Meppel Info Over Verzuim

      Vakanties 2023/2024

      De vakanties voor het VOLGENDE schooljaar zijn in overleg met het voortgezet onderwijs inmiddels ook bepaald en zijn door de GMR van de Stichting Promes vastgesteld:

      VAKANTIE

      EERSTE VAKANTIEDAG

      LAATSTE VAKANTIEDAG

      herfstvakantie

      maandag 23 oktober 2023

      vrijdag 27 oktober

      kerstvakantie

      maandag 25 december

      vrijdag 5 januari 2024

      voorjaarsvakantie

      maandag 19 februari

      vrijdag 23 februari

      Goede vrijdag / Pasen

      vrijdag 29 maart

      maandag 1 april

      meivakantie incl. hemelvaart

      maandag 29 april

      vrijdag 10 mei

      Pinksteren

      maandag 20 mei 

      lang weekend

      maandag 24 juni                    dinsdag 25 juni

      zomervakantie

      maandag 22 juli

      vrijdag 30 augustus 2024


      Vakanties    2024 - 2025
      herfstvakantie
         
        26 oktober 2024
                    
                     3 november 2024
      kerstvakantie    21 december 2024             5 januari 2025
      voorjaarsvakantie  15 februari 2025             23 februari 2025
      goede vrijdag en pasen  18 april 2025            21 april
      meivakantie  26 april 2025            11 mei 2025
      hemelvaart  29 mei 2025             30 mei 2025
      studiedag Promes  6 juni 2025
      pinksteren  8 juni 2025             9 juni 2025
      zomervakantie 12 juli 2025             24 augustus 2025

      LET OP de vrijdagmiddag voor de kerst- en voor de zomervakantie hebben alle leerlingen vrij!

      Om de personeelsformatie zo efficiënt mogelijk in te kunnen zetten, hebben de kinderen van de groepen 1 t/m 4 geen les op...

      • de vrijdag voor de kerstvakantie, en
      • de vrijdag voor de zomervakantie.

      Voorts zijn voor dit schooljaar nog een aantal studiedagen / studiemiddagen ingepland. Deze zullen worden bekendgemaakt middels een E-mailbericht en/of op de website zo gauw die definitief bekend zijn!

        HOUD  DEZE DATA S.V.P. goed in de gaten i.v.m. DE OPVANG VAN UW KIND(EREN)!

        Een veilig schoolklimaat

        Leerlingen en personeelsleden kunnen alleen goed functioneren als zij zich veilig voelen. Daarom hebben alle Promes-scholen zich geconformeerd aan een beleidsplan, waarin omschreven staat hoe agressie, geweld, seksuele intimidatie, pesten en discriminerend gedrag wordt voorkomen en bestreden. Juf Olga Andreae treedt op onze school ook op als anti-pestcoördinator en de leerkrachten Olga Andreae en Marijn Nijmeijer zijn de vertrouwenspersonen van onze school.  

        Arbobeleid en Bedrijfshulpverlening (BHV)

        Arbobeleid
        Het arbobeleid is door nauw overleg van de directies met de medezeggenschapsraden van de Promes-scholen tot stand gekomen. Het beleid was, is en blijft gericht op het bevorderen van de veiligheid, van de gezondheid en van het welzijn binnen de scholen.

        Bedrijfshulpverlening
        Onze school voldoet aan het wettelijke criterium dat op iedere 50 leerlingen minstens één bedrijfshulpverlener is opgeleid. De bedrijfshulpverleners volgen jaarlijks de verplichte herhalingscursus, die is gericht op:

        • het verlenen van eerste hulp bij ongevallen;
        • het beperken en bestrijden van brand;
        • het voorkomen en beperken van ongevallen;
        • het in noodsituaties alarmeren en evacueren van alle personen in de school;
        • het alarmeren van en samenwerken met externe hulpverleners.

        In het kader van de veiligheid is er door de school een ontruimingsplan (bedrijfsnoodplan) opgesteld. Dit plan wordt regelmatig getoetst door een deskundige van de Arbodienst. Als uit die toetsing blijkt dat het ontruimingsplan onvolkomenheden bevat, wordt het zo gauw mogelijk aangepast.

        Anti-rookbeleid
        Volgens het besluit beperking verkoop en gebruik tabaksproducten is er een rookverbod voor openbare gebouwen. Dit betekent dat er in onze school niet gerookt mag worden. Ook is het verboden om in het bijzijn van leerlingen op het schoolplein te roken.

        Document Protocol Medicijnverstrekking

        Medicijnverstrekking / medisch handelen

        De GGD heeft een protocol opgesteld, waarin is vastgelegd hoe leerkrachten moeten handelen als van hen wordt verwacht dat zij leerlingen medicijnen verstrekken of andere medische handelingen moeten uitvoeren. Dat protocol komt In het kort gezegd op het volgende neer:

        Leerkrachten worden regelmatig geconfronteerd met leerlingen die klagen over pijn, die meestal met eenvoudige middelen te verhelpen is. Meestal gaat het om hoofdpijn, buikpijn, oorpijn of pijn ten gevolge van een insectenbeet. Maar steeds vaker krijgen de docenten ook te maken met verzoeken van ouders om hun kind verschillende, door een arts voorgeschreven, medicijnen toe te dienen.

        Een enkele keer wordt werkelijk medisch handelen van leraren gevraagd, zoals het geven van sondevoeding, het toedienen van een zetpil of het geven van een injectie. Met het verrichten van verschillende medische handelingen aanvaart de schoolleiding formeel een aantal verantwoordelijkheden en begeven betreffende docenten zich op een een terrein, waarvoor zij officieel niet gekwalificeerd zijn. Met het oog op de gezondheid van kinderen is het dan ook van groot belang dat zij in dergelijke situaties zorgvuldig handelen en dus is het nodig dat zij dan over de vereiste kennis en bekwaamheid beschikken. Daarom wil de GGD middels dit protocol scholen een handreiking geven over hoe zij in deze situaties het best kunnen handelen.

        De drie te onderscheiden situaties zijn:

        1. Het kind wordt ziek op school;
        2. Het verstrekken van medicijnen op verzoek;
        3. Medische handelingen.

        De eerste situatie laat de school en de leerkracht geen keus. De leerling wordt ziek of krijgt een ongeluk en de leerkracht moet direct bepalen hoe hij moet handelen. Bij de tweede en de derde situatie kan de schoolleiding kiezen of zij wel of geen medewerking verleent aan het geven van medicijnen of aan het uitvoeren van een medische handeling. Voor de individuele leerkracht geldt dat hij mag weigeren handelingen uit te voeren, waarvoor hij zich niet in  staat toe acht.

        In de complete versie van het protocol (zie de website van de GGD) wordt elk onderdeel apart beschreven. In de bijlagen van dat protocol vindt u het betreffende toestemmingsformulier en / of bekwaamheidsverklaringen. De GGD adviseert om deze te gebruiken.

        Als u naar aanleiding van dat protocol nog vragen heeft, kunt u zich wenden tot de jeugdarts of tot verpleegkundige jeugdgezondheidszorg van de GGD van de school. Op de website van de GGD Drenthe kunt u de gewenste telefoonnummers en contactgegevens terugvinden als u zich in verbinding wilt stellen met (iemand van) deze instelling.

        Veiligheid TIJDENS de gymles

        Op onze school is een protocol van toepassing, waarin afspraken zijn gemaakt ten aanzien van veiligheid in de lessen 'bewegingsonderwijs'. Het doel is de veiligheid te optimaliseren en adequate (na)zorg te bieden. Onderdeel van het protocol is o.a. hoe er binnen de school wordt omgegaan met ongevallen.

        Een specifiek aandachtspunt binnen de lessen bewegingsonderwijs vormt het gebruik van de minitrampoline. Het gebruik van dit toestel vraagt specifieke vakkennis van de leerkracht. Daarom is binnen onze school afgesproken dat de minitrampoline alleen door een vakleerkracht mag worden gebruikt. Dit betekent dus dat de andere groepsleerkrachten in principe geen gebruik van de minitrampoline maken.

        Wettelijke aansprakelijkheid

        In het Burgerlijk Wetboek is onder andere de wettelijke aansprakelijkheid van kinderen geregeld. In deze gids vermelden we wat hieruit voor u als ouder(s) van belang is.

        "De ouders zijn in principe aansprakelijk voor veroorzaakte schade of letsel door onrechtmatig handelen van hun kind. Dit geldt zowel binnen als buiten schooltijd. Dus als een kind bijvoorbeeld onder schooltijd de bril van zijn vriendje vernielt, kunnen de ouders van de dader aansprakelijk worden gesteld. In sommige gevallen is de leerkracht (mede)aansprakelijk, maar alleen als in die situaties kan worden aangetoond dat onvoldoende toezicht de oorzaak van het onrechtmatig handelen was. Deze regeling geldt tot het moment waarop het kind de veertienjarige leeftijd bereikt. Dat is de leeftijd waarop het kind juridisch zelf aansprakelijk wordt gesteld voor zijn/haar onrechtmatig handelen.

        Het is dus voor ouders belangrijk om de wettelijke aansprakelijkheid voor hun kind op school goed te regelen met een verzekering!

        Schorsing en verwijdering

        De school hecht grote waarde aan het welbevinden van de leerlingen en van de medewerkers. Positief gedrag draagt daar natuurlijk in hoge mate aan bij. Dat is één van de redenen waarom er binnen Promes afspraken zijn gemaakt met betrekking tot gedragsregels, die onze school uiteraard ook hanteert. Als zich een situatie voordoet, waarbij door toedoen van een leerling de veiligheid van medeleerlingen en/of leerkrachten in gevaar komt, kan dat ertoe leiden dat de schooldirectie zich genoodzaakt voelt om één van onderstaande sancties op te leggen:

        1. TIME OUT

        Bij een ernstig incident wordt de leerling voor de rest van de schooldag de toegang tot school ontzegd. De ouders worden hier onmiddellijk van op de hoogte gebracht.

        2. SCHORSING

        Bij een volgend ernstig incident kan worden overgegaan tot een officiële schorsing, die formeel wordt uitgesproken door het zogenaamde Bevoegd Gezag ofwel het Bestuur van Stichting Promes. Gedurende de schorsing wordt de leerling de toegang tot de school ontzegd. Een schorsing bedraagt maximaal vijf dagen.

        3. VERWIJDERING

        Als een ernstig incident zich meermaals voordoet en als de veiligheid en/of de onderwijskundige voortgang van de school daardoor in gevaar komt, kan het Bevoegd Gezag (het Bestuur van Stichting Promes) besluiten om betreffende leerling van school te verwijderen. Uiteraard zal de wettelijke regeling daarbij in acht worden genomen. Een dergelijk besluit is alleen mogelijk als een andere school bereid is gevonden om de betreffende leerling te accepteren.

        Contact Eva Meter Tel. 088-0931888 Mob. 06-22954128

        Klachtenregeling

        Op school kunnen problemen ontstaan tussen ouders of leerlingen en (medewerkers van) de school. Vaak worden zulke problemen in onderling overleg bijgelegd. Soms is een meningsverschil van dien aard, dat iemand hierover een klacht wil indienen. Die mogelijkheid is er. Voor de school is een klachtenregeling vastgesteld. Deze is voor iedereen, die bij de school betrokken is, in te zien op onze website. Iemand die wil klagen kan dat het beste eerst kenbaar maken bij de schoolleiding of het schoolbestuur. Mogelijk kan de klacht dan verholpen worden.

        De school is voor de behandeling van klachten tevens aangesloten bij een onafhankelijke klachtencommissie: de Stichting Onderwijsgeschillen. Zowel ouders en leerlingen als personeelsleden kunnen een klacht voorleggen aan deze stichting.

        De Stichting Onderwijsgeschillen biedt verschillende mogelijkheden om de klacht te behandelen en op te lossen. Een medewerker van deze organisatie neemt na uw klacht in ontvangst te hebben genomen contact op met de klager en met het schoolbestuur of degene over wie is geklaagd, en komt vervolgens met een voorstel over de manier waarop de klacht volgens hem of haar het best kan worden opgelost. Dit kan leiden tot een interne klachtbehandeling door het schoolbestuur of door de school, tot mediation of tot het opstarten van een formele procedure bij de Landelijke Klachten Commissie.

        De LKC is te bereiken bij Stichting Onderwijsgeschillen, Zwarte Woud 2, 3524 SJ Utrecht of Postbus 8519, 3508 AD Utrecht,  telefoon 030-2809590. U kunt ook een e-mail sturen naar info@onderwijsgeschillen.nl. Zie de procedure beschreven in de klachtenregeling van Promes.

        De Klachtenregeling van Promes is te vinden op de website van de stichting.


        SCHOOLCONTACTPERSONEN / VERTROUWENSPERSONEN

        Ouders, medewerkers en/of leerlingen kunnen naar aanleiding van een probleem contact zoeken met de schoolcontactpersoon. Deze kan adviseren over de wijze van omgang met het probleem en de klager zo nodig bijstaan in de te zetten stappen. De schoolcontactpersonen worden jaarlijks specifiek (bij)geschoold voor hun taak. Op onze school zijn de contactpersonen Olga Andreae en Marijn Nijmeijer. Ook kan desgewenst contact worden gezocht met een extern vertrouwenspersoon in de persoon van Yvonne Kamsma van de IJsselgroep. Haar mailadres luidt: yvonne.kamsma@ijsselgroep.nl en haar mobiele nummer is 06-14001672. 

        Tel. Vertrouwensinspecteur 0900-1113111

        Vertrouwensinspecteur
        Ook de vertrouwensinspecteur kan een informerende en/of ondersteunende rol vervullen indien leerlingen, ouders of medewerkers worden lastiggevallen. Hij of zij biedt hulp bij het zoeken naar oplossingen, bij het vinden van de juiste weg of bij het doen van aangifte. U kunt bij de vertrouwensinspecteur terecht voor het melden van klachten over gebeurtenissen in het onderwijs op het gebied van:

        • seksuele intimidatie en seksueel misbruik;
        • lichamelijk geweld;
        • grove pesterijen;
        • geweld, extremisme, discriminatie, onverdraagzaamheid, fundamentalisme en radicalisering.

        De vertrouwensinspecteur is tijdens kantooruren bereikbaar op telefoonnr. 0900–1113111 (lokaal tarief).

        De klachtencommissie
        Officiële klacht kunnen worden ingediend bij de Stichting Onderwijsgeschillen (adres: zie 'Klachtenregeling' hierboven.
        Indien de klacht bij het bevoegd gezag wordt ingediend, verwijst het gezag de klager naar de vertrouwenspersoon of naar de stichting onderwijsgeschillen. Het bevoegd gezag kan de klacht zelf afhandelen als het van mening is dat de klacht op eenvoudige wijze kan worden afgehandeld.

        Financieel beleid

        De Stichting Promes wil een financieel gezonde organisatie zijn. Daarmee legt zij de basis voor slagkracht en ontwikkeling van de scholen op alle terreinen. De kwaliteit van de gebouwen, de inrichting van de gebouwen, de onderwijsleermiddelen, de ontwikkelingsmogelijkheden en arbeidsomstandigheden van de medewerkers. Tegelijkertijd moet een stevige financiële basis de garantie zijn risico’s te kunnen afdekken en onverwachte tegenvallers te kunnen opvangen.

        Verantwoordelijkheid

        De middelen van alle Promes-scholen komen binnen op stichtingsniveau. De directeur-bestuurder is integraal verantwoordelijk voor de begroting, de jaarrekening en hij of zij legt op stichtingsniveau verantwoording af aan het bestuur.

        In het managementstatuut van het Promes zijn de voorwaarden beschreven, waaronder de diverse begrotingsonderdelen tot stand komen.

        Op schoolniveau is de schooldirecteur verantwoordelijk voor het opstellen en uitvoeren van de exploitatiebegroting.

        Medezeggenschap

        (Gemeenschappelijke) medezeggenschapsraden, bestuur en management staan voor hetzelfde belang: kwalitatief goed onderwijs in een veilige omgeving. Dit geldt zowel voor de medewerkers als voor de kinderen. Goed werkgeverschap en een betrouwbaar financieel beheer en -beleid zijn daar de randvoorwaarden van. De verzelfstandiging van het openbare onderwijs in een stichting past in de ontwikkeling van deregulering en autonomievergroting van schoolbesturen. Het accent komt meer te liggen op de direct betrokkenen, zoals de schoolmedewerkers en de ouders. Daarmee wordt de rol van de (gemeenschappelijke) medezeggenschapsraad nog eens benadrukt. Kortom: meer verantwoordelijkheid bij school en bestuur betekent een intensievere betrokkenheid van de (G)MR.

        Sponsoring

        Sponsoring is een fenomeen waar inmiddels ook het onderwijs mee te maken heeft gekregen. Als het om sponsoring gaat, stelt onze school zich zeer terughoudend op. Het convenant van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen ligt ten grondslag aan ons beleid. Kort gezegd komt ons standpunt op het volgende neer:

        • Voor ons is er uitsluitend sprake van sponsoring als de sponsor in ruil voor het geleverde een tegenprestatie verlangt. Schenkingen worden door ons dus niet beschouwd als sponsoring.
        • Het bevoegd gezag is te allen tijde verantwoordelijk voor wat binnen het verband van de schoolorganisatie plaatsvindt. In de praktijk betekent dit dat de directeur-bestuurder (eind)verantwoordelijk is voor de bewaking en voor de uitvoering van het convenant binnen de scholen van de stichting Promes.

        Zowel de directies als de Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad hebben ingestemd met het volgen van het ‘landelijk convenant sponsoring in het primair- en voortgezet onderwijs’.