Uitgangspunten

Welkom op KC Noorderveld

Het KC met 'n andere kijk op kinderen
Kindcentrum Noorderveld is dé plek voor onderwijs en opvang in de wijk Nieuwveense Landen. Bij ons wordt ieder kind gezien, is het veilig én op een vertrouwde plek. Zorg en aandacht voor kinderen staat op KC Noorderveld centraal. Het is een plek om te bewegen, uit te proberen en plezier te maken. Binnen en vooral buiten. Het is een plek net zoals thuis, waar je mag groeien en waar elke dag anders en uitdagend is. De wereld ontdekken? Dat doen we duurzaam en bovenal samen! Wij staan voor goed onderwijs, waar we kinderen de nodige kennis en vaardigheden bijbrengen om hun kansen in het vervolgonderwijs en de maatschappij te vergroten. Ons kindcentrum is een samenleving in het klein. Iedereen is er welkom. Wij schenken aandacht aan de verschillen tussen kinderen en helpen kinderen om zich breed te ontwikkelen. 

Wij zijn een openbaar kindcentrum

Op openbare kindcentra is iedereen – ongeacht achtergrond – welkom. Ze zijn bij uitstek ontmoetingsplekken, waar veel aandacht is voor samen leven, leren en werken. Hiermee wordt een fundament gelegd voor een samenleving waarin mensen met elkaar optrekken, zich gewaardeerd voelen en betrokken zijn. Wederzijds respect vormt de sleutel tot dit fundament. Daadwerkelijke ontmoeting tussen mensen ontstaat alleen waar respect voluit aanwezig is. Vanuit dat besef respecteren openbare kindcentra de levensbeschouwing en godsdienstige overtuiging van allen die deel uitmaken van de gemeenschap of zich ermee verbonden voelen.

Binnen het openbaar onderwijs gaat het niet alleen om een respectvolle houding, maar ook om actieve aandacht voor uiteenlopende levensbeschouwelijke, godsdienstige en maatschappelijke waarden en normen. Leerlingen worden actief in aanraking gebracht met deze diversiteit en uitgedaagd om hiermee om te gaan. Uiteindelijk leren zij respecteren dat medeburgers kunnen hechten aan en staan voor verschillende waarden.

Kernwaarden van het openbaar onderwijs

De kernwaarden van het openbaar onderwijs beschrijven de identiteit van de organisatie en de manier waarop pedagogisch medewerkers, leerkrachten, kinderen en ouders met elkaar omgaan.

Gelijkwaardigheid
Openbaar onderwijs is toegankelijk voor iedereen. Hoe verschillend we ook zijn, iedereen heeft recht op gelijke behandeling, een gelijke stem en gelijke kansen. Iedereen is evenveel waard.

Vrijheid
Binnen het openbaar onderwijs kun je jezelf zijn en je eigen stem laten horen. Je leert zelfstandig en kritisch denken. We nemen verantwoordelijkheid en houden rekening met de vrijheid van de ander.

Ontmoeting
We leren van elkaars verschillen. We zijn nieuwsgierig naar het verhaal van de ander en dragen zorg voor elkaar en onze omgeving. In een openbaar kindcentrum ontmoet je de hele wereld.

Stichting Promes

Algemeen

Promes biedt openbaar onderwijs aan leerlingen van 4 tot 20 jaar in de gemeenten Meppel en Staphorst. De stichting omvat zeven basisscholen, een school voor nieuwkomersonderwijs, een school voor speciaal basisonderwijs en een school voor speciaal (voortgezet) onderwijs.
Elke school binnen Promes heeft een eigen kleur, maar gezamenlijk delen ze een sterke focus op waardengedreven onderwijs. Binnen alle scholen komen verhalen samen, vinden ontmoetingen plaats op basis van gelijkwaardigheid en vrijheid, en staat zorgzaamheid centraal. Leerlingen en medewerkers dragen zorg voor zichzelf, elkaar en de wereld om hen heen.
Bij Promes draait onderwijs niet alleen om kennis, maar ook om samen leven. Deze visie is verankerd in de missie, visie en vier kernwaarden van de stichting en vormt de leidraad voor het onderwijs dat binnen Promes wordt geboden.

Missie 
Wij bieden een toekomstgerichte omgeving waar kinderen zich kansrijk ontwikkelen om hun eigen plek in de samenleving te vinden. Wij leren kinderen zorg te dragen voor zichzelf, de ander en de wereld om ons heen.

Visie
Wij bieden een leer- en leefomgeving die actief meebeweegt met de ontwikkelingen om ons heen. Wij werken samen met anderen aan kansrijke toekomstgerichte omgevingen voor kinderen. De onderwijsbehoeften van kinderen geven richting aan onze keuzes. Op school volgen de kinderen de leerroute die bij hen past. Oog voor elkaars overtuigingen geeft een brede kijk op de wereld. Het vergroot respect voor anderen en leert ieder een eigen plek te vinden. Bij Promes hoort iedereen erbij.

Visie op goed onderwijs
Goed onderwijs bestaat uit kwalificatie, socialisatie en persoonsvorming, domeinen die elkaar continu beïnvloeden. Goed onderwijs realiseren betekent dat wij vanuit visie en kernwaarden ambities stellen, investeren, planmatig werken en onszelf verantwoorden. Daar werken wij dagelijks aan, zodat elke leerling, elke medewerker klaar is voor de volgende stap in de eigen ontwikkeling. Dit vraagt een leerkracht die ziet, zoekt en doet. Een school die staat, beweegt en straalt en een bestuur dat overziet, ondersteunt en draagt. Ons onderwijs draagt bij aan een toekomstbestendige wereld. We zien het als voorwaarde dat de basiskwaliteit – zowel bestuurlijk als op elke school – op orde is.

Kernwaarden
Gelijkwaardigheid
Op elke school is iedereen welkom. Hoeveel we ook van elkaar verschillen, iedereen heeft recht op een gelijke behandeling, een gelijke stem en gelijke kansen. Iedereen is evenveel waard.

Vrijheid
Op elke school kun je jezelf zijn en je eigen stem laten horen. Je leert zelfstandig en kritisch denken. Je neemt verantwoordelijkheid en houdt rekening met de vrijheid van de ander.

Ontmoeting
Op elke school leren we van elkaars verschillen en overeenkomsten. We zijn nieuwsgierig naar het verhaal van de ander. We dragen zorg voor elkaar en voor onze omgeving. Op en rond de school ontmoet je de hele wereld.

Waar verhalen samen komen
Promes, daar zijn wij van!

Elke school is dé ontmoetingsplaats bij uitstek, de plek waar verhalen samenkomen. Waar je nieuwe verhalen leert kennen en jouw eigen verhaal verder ontwikkelt, in relatie met anderen. Vanuit gelijkwaardigheid en vanuit vrijheid, ontmoet je de ander en ontmoet je mensen met verhalen uit de buurt en vanuit de hele wereld.

Missie KC Noorderveld

Onze missie is om een inspirerende en dynamische leeromgeving te bieden waarin kinderen zich ontwikkelen tot betrokken en zelfbewuste wereldburgers. Wij verbinden de binnen- en buitenwereld, waarbij de natuur en de gemeenschap actief deel uitmaken van het leerproces. Door kinderen buiten te laten leren en de natuur binnen te halen, versterken we hun nieuwsgierigheid en intrinsieke motivatie.

Spelen vormt de kern van ons onderwijs en onze opvang. Het helpt kinderen om zelfvertrouwen, creativiteit en veerkracht te ontwikkelen. In een veilige omgeving, waar kinderen zich gezien en gewaardeerd voelen, kunnen zij ontdekken, experimenteren en leren van fouten.

Wij moedigen kinderen aan om vragen te stellen, verbanden te leggen en de wereld om hen heen actief te verkennen. Door samen te werken met ouders, collega’s en de omgeving creëren we een betrokken en ondersteunende gemeenschap. Onze missie is om elk kind de kans te geven zijn of haar talenten te ontdekken, zodat zij met vertrouwen, verwondering en een open blik de toekomst tegemoet gaan.

Onze visie

Buitenstebinnen

Door buitenstebinnen centraal te stellen en de natuur letterlijk en figuurlijk onderdeel te maken van ons kindcentrum, zorgen we voor een dynamische leeromgeving waar kinderen leren met hoofd, hart en handen. Zo groeien ze op tot betrokken, zelfbewuste wereldburgers die hun plek in de wereld kennen en waarderen.

Buiten naar binnen betekent dat we leren verbinden met de wereld om ons heen. We halen inspiratie uit de natuur, de gemeenschap en de actualiteit. Dit helpt kinderen de wereld om hen heen beter te begrijpen. Binnen ons kindcentrum creëren we een warme en natuurlijke sfeer door gebruik te maken van veel natuurlijke materialen. Deze omgeving ondersteunt rust en focus, terwijl het de verbinding met de buitenwereld versterkt

Binnen naar buiten benadrukt dat wat kinderen leren, ook impact heeft buiten de muren van ons kindcentrum. We stimuleren hen om wat ze geleerd hebben toe te passen in hun eigen omgeving buiten ons kindcentrum. Door het gebruik van buitenspeelplekken, buitenlokalen en buitenleerplekken maken we de natuur en onze omgeving actief onderdeel van ons leren. Het buitenspelen, buiten werken en buiten lesgeven vormen een prominent onderdeel van ons aanbod.

Spelen

Spelen is de manier waarop kinderen de wereld ontdekken, zichzelf leren kennen en zich ontwikkelen. Het gaat niet om de eindbestemming, maar om het proces: het durven proberen, ervaren en groeien. Door te spelen leren kinderen niet alleen nieuwe vaardigheden, maar ook wie ze zijn, wat energie geeft en waar hun talenten liggen.

Spelen prikkelt de intrinsieke motivatie en zorgt voor leerplezier, betrokkenheid en een gevoel van eigenaarschap. In het spel ontstaan experimenten, nieuwe ideeën en creatieve oplossingen. Fouten maken mag, sterker nog, het is een essentieel onderdeel van leren. Door ruimte te geven aan eigen initiatief en spontaniteit, ontwikkelen kinderen veerkracht en zelfvertrouwen.

Fysiek spel, vooral buitenspelen, is daarbij onmisbaar. Rennen, klimmen en balanceren verbeteren niet alleen de motoriek en conditie, maar dragen ook bij aan de algehele gezondheid en het welzijn van kinderen. Buiten spelen biedt vrijheid, frisse lucht en de ruimte om op een natuurlijke manier grenzen te verkennen en samen te werken.

In ons kindcentrum is spelen niet iets wat ‘erbij’ komt, maar vormt het de kern van hoe kinderen groeien. We creëren een omgeving waarin ontdekken, fantaseren en samenwerken vanzelfsprekend zijn. Zo zorgen we ervoor dat kinderen zich met plezier ontwikkelen en een stevige basis leggen voor een leven lang leren.

Veilig

Een veilige omgeving is de basis voor groei en ontwikkeling. Kinderen kunnen pas met vertrouwen de wereld ontdekken als ze zich gezien, gehoord en gewaardeerd voelen. Door terug te gaan naar de basis – een fundament van respect, betrokkenheid en vertrouwen – creëren we een omgeving waarin elk kind zichzelf mag zijn en nieuwe uitdagingen durft aan te gaan.

Veiligheid betekent niet alleen fysieke bescherming, maar ook emotionele en sociale geborgenheid. Kinderen leren dat ze niet alleen verantwoordelijk zijn voor zichzelf, maar ook voor elkaar en de gemeenschap. We stimuleren actief luisteren, respectvolle communicatie en gezamenlijke besluitvorming, zodat ze ervaren dat hun stem telt en ze een bijdrage kunnen leveren.

Binnen ons kindcentrum werken we aan een cultuur waarin iedereen wordt gezien en verschillen worden omarmd. We leren kinderen hoe ze zelf conflicten kunnen oplossen, hoe ze verdraagzaam en open met anderen omgaan en hoe ze in een democratische gemeenschap samenwerken. Zo ervaren ze dat veiligheid niet alleen iets is wat je ontvangt, maar ook iets waaraan je bijdraagt.

De veilige, stevige basis geeft kinderen de vrijheid om zichzelf te ontdekken, vol energie en nieuwsgierigheid nieuwe ervaringen aan te gaan en met een open blik naar de wereld te kijken.

Ontdekken

Kinderen ontdekken de wereld door nieuwsgierig te zijn, vragen te stellen en verbanden te leggen. Dit doen ze niet alleen, maar samen met anderen en onder begeleiding van volwassenen die hen uitdagen en ondersteunen. Door een sterke basis te bieden, zorgen we ervoor dat kinderen met vertrouwen en openheid op onderzoek uitgaan. Ze leren dat ontdekken niet alleen gaat om het vinden van antwoorden, maar ook om het stellen van de juiste vragen.

Binnen ons kindcentrum brengen we de wereld naar binnen en maken we van buiten een verlengde leer- en speelomgeving. We werken thematisch en waar mogelijk integraal, zodat kinderen leren in samenhang en verbanden zien tussen verschillende vakgebieden. Dit maakt leren betekenisvol en relevant. Door ruimte te geven aan eigen leervragen stimuleren we eigenaarschap en intrinsieke motivatie. Kinderen krijgen de kans om vanuit hun interesses op zoek te gaan naar kennis en vaardigheden, waarbij ze leren samenwerken, onderzoeken en reflecteren.

Ontdekken is niet alleen iets wat in een boek of in het kindcentrum gebeurt, maar juist in de echte wereld. Door hen actief in contact te brengen met de samenleving, de natuur en actuele thema’s, laten we kinderen ervaren hoe leren en de wereld om hen heen met elkaar verbonden zijn. Zo ontwikkelen ze een onderzoekende houding, waarmee ze met een open blik en een nieuwsgierige geest hun toekomst tegemoet gaan.

Verbinden

Leren en ontwikkelen doe je samen. Door verbinding te maken met anderen – kinderen, ouders, collega’s en de omgeving – creëren we een betrokken sfeer waarin iedereen zich gehoord voelt. In ons kindcentrum werken we actief aan sterke relaties tussen kind, ouders en school. Samen vormen we een driehoek waarin we elkaar versterken en ondersteunen, met als gezamenlijk doel de optimale ontwikkeling van het kind.

Ouders spelen hierin een essentiële rol. We zien hen als gelijkwaardige partners die, samen met het kindcentrum, betrokken zijn bij het leerproces. Door open communicatie, wederzijds vertrouwen en gezamenlijke verantwoordelijkheid zorgen we ervoor dat kinderen zich gezien en gesteund voelen, zowel thuis als op het kindcentrum. We moedigen ouders aan om actief mee te denken en bij te dragen aan een inspirerende leeromgeving.

Verbinden betekent ook dat we binnen ons kindcentrum van en met elkaar leren. Alle kindcentrum medewerkers en kinderen werken samen, delen kennis en inspireren elkaar. We creëren een cultuur waarin samenwerking vanzelfsprekend is en waarin iedereen een waardevolle bijdrage levert aan de ontwikkeling van de ander.

Daarnaast zoeken we actief de verbinding met de omgeving. We halen de wereld het kindcentrum in en brengen het kindcentrum naar buiten. Door samen te werken met lokale organisaties, bedrijven en instellingen, maken we leren betekenisvol en laten we kinderen ervaren hoe ze onderdeel zijn van een bredere samenleving. Deze betrokkenheid met de wereld om hen heen helpt hen om zich te ontwikkelen tot verantwoordelijke en betrokken burgers.

Door verbindingen te versterken binnen en buiten ons kindcentrum, bouwen we samen aan een krachtige leer- en leefgemeenschap waarin ieder kind zich optimaal kan ontwikkelen.

Prettig en veilig klimaat, in en om het kindcentrum

Ons kindcentrum maakt voor de sociaal-emotionele ontwikkeling gebruik van de methode Vreedzaam. Deze methode is, als één van de weinige, als voldoende beoordeeld door het Ministerie van Onderwijs.

Wat is Vreedzaam? Vreedzaam is een compleet programma voor basisscholen voor sociale competentie en democratisch burgerschap. Het beschouwt de klas en het kindcentrum als een leefgemeenschap, waarin kinderen zich gehoord en gezien voelen, een stem krijgen, en waarin kinderen leren om samen beslissingen te nemen en conflicten op te lossen. Kinderen voelen zich verantwoordelijk voor elkaar en voor de gemeenschap, en staan open voor de verschillen tussen mensen.

Doelen van Vreedzaam. Vreedzaam streeft er naar om kinderen te leren:

  • op een positieve en zorgzame manier met elkaar om te gaan
  • op een democratische manier met elkaar beslissingen te nemen
  • constructief conflicten op te lossen
  • verantwoordelijkheid te nemen voor elkaar en voor de gemeenschap
  • open te staan voor verschillen tussen mensen.

Meer informatie? Klik hier.

PeuterPas

Vanaf de leeftijd van 3 jaar is het mogelijk om, zonder verplichtingen, kennis te maken met de basisschool. Veel kinderen in die leeftijd vinden het leuk om naar school te gaan en het is voor de ouders een mooie gelegenheid om de school te ervaren. Hoe wordt er gewerkt, en wie zijn de leerkrachten Meer informatie en aanmelding kan via www.peuterpas.nl

Aanmelden en starten

In de aanloop naar de 4e verjaardag van uw kind, worden de ouders van harte uitgenodigd voor een kennismakingsbezoek aan onze kindcentrum. Tijdens zo’n bezoek kunnen ouders de sfeer proeven, kennismaken met de organisatie, directeur en personeel.

Kennismakingsgesprek en wennen op school
Ongeveer 6 weken voor de 4e verjaardag van het kind is er contact met de leerkracht.  Tijdens het gesprek krijgt u informatie over o.a. schooltijden, schoolbenodigdheden, routines en de manier van werken in de kleuterklas.  Een nieuwe leerling kan voor de vierde verjaardag (maximaal) vijf dagdelen komen wennen. Dan kan het kind wennen aan de nieuwe omgeving en kan de overgang van de peuterspeelzaal of crèche naar de basisschool zo soepel mogelijk verlopen. Tijdens het kennismakingsgesprek wordt er een afspraak ingepland voor max 5 wenmomenten.

Zelfstandigheid
We willen graag dat ouders hun kinderen zoveel mogelijk basisvaardigheden aanleren en hiermee oefenen voordat ze naar school gaan. Denk bijvoorbeeld aan zelfstandig:

  • Brood en fruit kunnen eten.
  • Aan- en uitkleden.
  • Schoenen en jassen aan- en uittrekken.
  • Handen wassen.
  • Naar het toilet gaan.

Dit noemen we zelfstandigheid, en het helpt uw kind om zich beter te redden op school.

Zindelijkheid
De leerkracht van uw kind begrijpt natuurlijk dat kinderen in de kleuterklas soms een ongelukje hebben; daarom hebben we op school altijd reservekleding bij de hand, zodat kinderen zich kunnen verschonen. Dit hoort bij de leeftijd van de kinderen en is heel normaal. Toch is het belangrijk te weten dat kinderen (met uitzondering van medische redenen) zindelijk moeten zijn voordat ze naar de basisschool gaan.

Zij-instromers, leerlingen die van een andere school komen.

Van kinderen die tussentijds instromen in één van onze groepen, winnen we via een oudergesprek en contacten met de aanleverende school zoveel mogelijk informatie in. Daarbij is er contact met de Kwaliteitscoördinator en de groepsleerkracht / KC-er van de aanleverende school. Er moet bij binnenkomst een onderwijskundig rapport van de vorige school overhandigd worden. Dit gebeurt in het kader van een goede opvang en begeleiding van de nieuwe leerling.

Leerstofaanbod

In een groep vormen streefdoelen de basis van het leerstofaanbod. In ons onderwijs stellen we,  hoge maar realistische doelen . We willen leerlingen voldoende mogelijkheden
bieden om zich optimaal te kunnen ontwikkelen. Bij het bereiken van deze doelen heeft het ene kind meer begeleide instructie nodig dan het andere. We werken vanuit het effectieve, directe instructie model (Schmeier, 2016).  Deze manier van werken is zo georganiseerd dat alle
kinderen tegelijkertijd met hetzelfde lesdoel bezig zijn, op hun eigen niveau. Het directe
instructiemodel is een lesmodel dat uitgaat van de verschillende leervermogens van kinderen. Kinderen verschillen van elkaar in de manier en snelheid van leren. Sommige kinderen begrijpen de instructie snel en willen vlot aan de slag, andere kinderen hebben meer uitleg nodig. Daar is in het directe instructiemodel rekening mee gehouden. Voor de leerkracht betekent het bovenstaande, dat zij/hij de onderdelen van de didactische analyse nauwlettend in de gaten houdt; welke doelen streef ik na, waar kan ik beginnen, welke didactische werkvorm kies ik, welke leerstof en welke hulpmiddelen gebruik ik en hoe evalueer ik de vorderingen.

De onderbouw

De “kleuterjaren” (groepen 1 en 2) zijn een belangrijk startpunt voor een succesvolle schoolloopbaan. Eerste vereiste is dat een kind zich veilig en plezierig voelt in de school. Dit betekent dat we in onze opvang en werkwijze de kinderen een vertrouwd gevoel willen geven. Dat we ze de ruimte geven om een “eigen plekje” te vinden. Daarin past zowel rust, orde en regelmaat, als vrijheid in gebondenheid. In het kader van de voorschoolse educatie zorgen we voor een ‘warme overdracht’ vanaf de peuterspeelzaal of het kinderdagverblijf. Dit betekent dat we in een gesprek de kinderen doorspreken, zodat eventuele bijzonderheden worden meegenomen en er een doorgaande lijn ontstaat.

In de groepen 1 en 2 neemt de sociale- en emotionele ontwikkeling (met aspecten als zelfstandigheid, zelfredzaamheid, weerbaarheid, zelfvertrouwen, gemeenschapszin) van het kind een centrale plaats in. De stimulering van creativiteit, fantasie en spontaniteit draagt met name op dit ontwikkelingsgebied bij aan een positieve ontwikkeling van het kind. Het opdoen van (eigen) ervaringen, het ontdekkend leren, het leren door spelend en handelend om te gaan met de ruimte en het materiaal vormen de rode draad in de ontwikkeling van het kind in de eerste onderwijsjaren. De aansluiting bij de persoonlijke belevings- en ervaringswereld van iedere kleuter is daarbij het centrale uitgangspunt. Vanuit het sociale en emotionele welbevinden van kinderen ontstaat zo een goede voedingsbodem voor andere ontwikkelingsgebieden zoals zintuiglijke ontwikkeling (b.v. luisteren, zien, waarnemen, onderscheiden….enz.), motorische ontwikkeling (b.v. bewegen, knippen, tekenen en schrijven) en verstandelijke ontwikkeling (het verwerven van kennis en vaardigheden). Het observeren en registreren van de ontwikkeling van de kleuter in al zijn facetten vinden wij van groot belang. Onze kleuters worden in hun ontwikkeling gevolgd door middel van dagelijkse observaties. Hierbij maken we gebruik van Mijn Kleutergroep. Mijn Kleutergroep ondersteunt leerkrachten bij het vormgeven van een thematisch onderwijsaanbod van betekenisvolle samenhangende activiteiten, op basis van vooraf vastgestelde leer- en ontwikkelingsdoelen. Dit bevordert de mogelijkheden voor een gerichte stimulering, passend bij het ontwikkelingsniveau van ieder kind. In groep 2 wordt aan de leerlingen die het kunnen het aanvankelijk lezen aangeboden. Ook is hier aandacht voor rekenen, en schrijven, met name de schrijfhouding en de pengreep wordt goed aangeleerd. In groep 3 wordt het lezen ook gestart en aan het eind van groep 3 kunnen alle leerlingen lezen. 

De overgang van spelend leren in groep 2 naar formeel leren in groep 3 is voor veel kinderen best groot. Door te werken aan de hand van afwisselende leerlijnen, thema’s en circuits sluiten we beter aan bij de belevingswereld en ontwikkeling van 6- en 7-jarigen.

In de groepen 3 en 4 wordt in jaargroepen vanuit de beheersing van de basisvaardigheden gewerkt aan het lezen, schrijven, en rekenen volgens de gekozen methoden. Aan het spelend leren wordt veel aandacht besteed. Mede door het coöperatief leren en het zelfstandig werken zitten de leerlingen vanzelfsprekend niet de hele dag op dezelfde plek.

De bovenbouw

Momenteel hebben we nog geen bovenbouwleerlingen, maar we kijken vooruit naar de toekomst. De leerlijnen die we nu opstarten, zullen de komende jaren doorgetrokken worden naar de bovenbouw. Dit betekent dat we niet alleen een doorlopende en samenhangende onderwijsontwikkeling voor alle leerlingen waarborgen, maar ook gerichte stappen zetten om onze visie op toekomstgericht onderwijs verder uit te bouwen. We streven ernaar dat de bovenbouw een logisch vervolg biedt op de onderbouw, met een sterke focus op zelfstandigheid, eigenaarschap en verdiepende leerdoelen. Zo zorgen we ervoor dat onze visie en werkwijze zich naadloos uitbreiden en verder worden versterkt.

De leergebieden - methodes

Binnen ons onderwijs onderscheiden wij verschillende leergebieden. Hieronder hebben we per leergebied een kort overzicht gemaakt en, waar mogelijk, een doorverwijzing naar meer informatie.

Groep 1 en 2 - spel

Samen spelen en leren staat centraal op KC Noorderveld. Spelend leren is voor de ontwikkeling van kleuters essentieel. Kleuters spelen met gevarieerde leermiddelen en ontwikkelingsmaterialen in de klas in de speelhoeken, buiten op het schoolplein en in het speellokaal. Kinderen leren aan de hand van thema’s die aansluiten bij hun interesse. Wij creëren voor onze leerlingen een zo rijk mogelijk leeromgeving. Dit betekent niet dat ze van alles moeten, maar dat ze iets kunnen! Het onderwijs in de kleutergroepen wordt thematisch aangeboden via het Early Years Curriculum (IEYC). Dit programma richt zich op een rijke speelleeromgeving waarin spel de basis vormt voor leren. De thema’s worden opgebouwd met de kinderen, waarbij elke leeractiviteit, zoals taal- en rekenvaardigheden, wordt geïntegreerd in betekenisvolle onderzoeks- en speelse ervaringen. In de speelleerplaatsen (zoals de centrale themaplaats, huisplaats en atelier) worden kinderen uitgedaagd door middel van hands-on activiteiten en onderzoek, wat hen stimuleert om samen te werken en te ontdekken. Het IEYC biedt een dynamische leeromgeving waarin de nieuwsgierigheid van het kind centraal staat en de leerkracht als coach de ontwikkeling ondersteunt.

Groep 1 en 2 - mijn kleutergroep

Onze kleuters worden in hun ontwikkeling gevolgd door middel van dagelijkse observaties. Hierbij maken we gebruik van Mijn Kleutergroep. Mijn Kleutergroep ondersteunt leerkrachten bij het vormgeven van een thematisch onderwijsaanbod van betekenisvolle samenhangende activiteiten, op basis van vooraf vastgestelde leer- en ontwikkelingsdoelen. 
Met  Mijn Kleutergroep volgen we de leerlingen dagelijks in zijn/haar ontwikkeling. Het biedt leerkrachten een compleet systeem voor het registreren van observaties, het volgen van de ontwikkeling van kinderen, en het plannen van activiteiten. Op die manier kunnen leerkrachten vroegtijdig specifieke onderwijsbehoefte van leerlingen signaleren en vervolgens het aanbod hierop afstemmen.

Lezen - groep 3

In groep 3 leren de leerlingen lezen met de methode Actief Leren Lezen.
Actief Leren Lezen staat voor leren lezen zonder ruis. Wat wil dat zeggen? Een methode die in de kern alleen dat aanbiedt wat nodig is om leerlingen te leren lezen, zonder onnodige afleiding of werkbladen die niet over lezen gaan. Hierdoor is er veel rust in de klas en is er aandacht voor het échte leesonderwijs. We vinden het heel belangrijk dat kinderen ontdekken hoe leuk lezen is. Om die reden zorgen we ervoor dat ze al vanaf de eerste lessen niet alleen bezig zijn met de leestechniek, maar ook met leesbegrip. Zo halen ze meer plezier uit woorden en verhalen. Dit is niet alleen goed voor hun leesniveau, maar hiervan profiteren ze in de latere schoolperiode bij de vakken begrijpend lezen, rekenen en wereldoriëntatie.

Lezen - groep 4

Actief Leren Lezen blijven we gebruiken in groep 4 en bestaat dan uit twee onderdelen.

Technisch lezen waar de kinderen nieuwe woordsoorten en letterclusters leren door het lezen van mooie, grappige en spannende teksten. Het verkrijgen van technische leesvaardigheid is daardoor geen saaie oefening, maar een leuke en betekenisvolle leeservaring.

Begrijpend lezen waar kinderen teksten lezen die aansluiten bij de belevingswereld en zijn daardoor niet alleen leerzaam, maar ook leuk om te lezen. De verwerkingsopdrachten in de werkboeken helpen met het aanleren van de kernvaardigheden voor groep 4.

Spelling


In de eerste helft van groep 3 wordt gebruik gemaakt van spelling Actief Leren Lezen. Vanaf de tweede helft van groep 3 t/m groep 8 maken wij bij spelling gebruik van de methode Staal 2. Hierbij wordt iedere week een nieuwe spellingcategorie aangeleerd en worden eerder aangeboden categorieën herhaald.

De methode is opgebouwd uit thema's van 4 weken. In de vierde week van het thema worden de leerlingen getoetst met een woordendictee en een zinnendictee en is er tijd voor herhaling en verrijking.

Spelling krijgt vanaf het begin evenveel aandacht als lezen. Er worden extra instructiemomenten voor spelling gecreëerd door dagelijks in iedere groep een dictee af te nemen.

Rekenen

Voor rekenen werken we van groep 3 t/m 8 met Pluspunt. Pluspunt combineert zowel oefenen als begrijpen van rekenconcepten. De methode bestaat uit 10 blokken van 15 lessen waarin kinderen nieuwe rekenvaardigheden leren, met toetsmomenten en herhalingslessen om alles goed te oefenen. Pluspunt biedt verschillende niveaus, zodat de lesstof kan worden aangepast aan het niveau van elk kind. Ook zijn er digitale hulpmiddelen die kinderen helpen om hun rekenvaardigheden verder te ontwikkelen. Dit zorgt ervoor dat elk kind op zijn of haar eigen tempo kan groeien in rekenen.

Schrijven

De schrijfmethode Aan Boord helpt kinderen op een gestructureerde en motiverende manier hun handschrift te ontwikkelen. Het richt zich op een goede zithouding, fijne motoriek en de juiste schrijftechniek. De methode maakt gebruik van duidelijke stappen en visuele ondersteuning, en kan flexibel aangepast worden aan de behoeften van het kind. Het doel is om het schrijven zowel effectief als leuk te maken.

Wereldoriëntatie

Het International Primary Curriculum (IPC) is een basisonderwijs-curriculum voor de wereldoriëntatie- en creatieve vakken, waarbij ruimte is om ook de andere vakken op school te verbinden. Het is ook een onderwijsconcept waarin leren centraal staat. Kinderen leren (bewezen) op hun best door boeiende, actieve en zinvolle lessen. Met IPC worden leerlingen bewuster van hun groei. Ze ontwikkelen zich tot actieve wereldburgers.
Onder IPC valt International Early Years Curriculum (IEYC) voor de kinderen tot ongeveer 7 jaar. Spelen is voor het jonge kind de meest effectieve wijze om tot ontwikkeling te komen. Spel is daarom de basis van het IEYC-programma. Juist om het leren zo krachtig, effectief en leuk mogelijk te maken.

Sociaal-emotionele ontwikkeling


Wij maken gebruik van het programma Vreedzaam. Het is een compleet programma voor sociale competentie en democratisch burgerschap. Het beschouwt de klas en het kindcentrum als een leefgemeenschap, waarin kinderen zich gehoord en gezien voelen, een stem krijgen, en waarin kinderen leren om samen beslissingen te nemen en conflicten op te lossen. Kinderen voelen zich verantwoordelijk voor elkaar en voor de gemeenschap, en staan open voor de verschillen tussen mensen. Kinderen leren:

  • op een positieve en zorgzame manier met elkaar om te gaan
  • op een democratische manier met elkaar beslissingen te nemen
  • constructief conflicten op te lossen
  • verantwoordelijkheid te nemen voor elkaar en voor de gemeenschap
  • open te staan voor verschillen tussen mensen.

De basis van Vreedzaam is een structureel lesprogramma voor sociale competentie, met voor alle groepen een wekelijkse les of activiteit. Het lesprogramma bestaat uit 6 blokken. Het thema van de blokken is in alle groepen gelijk.

1. We horen bij elkaar – groepsvorming
2. We lossen conflicten zelf op – conflicthantering
3. We hebben oor voor elkaar – communicatie
4. We hebben hart voor elkaar – gevoelens
5. We dragen allemaal een steentje bij – verantwoordelijkheid
6. We zijn allemaal anders – diversiteit

Wilt u meer informatie over Vreedzaam? Klik hier.


Muziek

Voor het vak muziek gebruiken we de methode Eigenwijs - digitaal. Deze methode biedt een groot scala aan liedjes en muzieklessen. Ook kunnen we makkelijk liedjes bij thema's zoeken om zo de lessen aan te vullen met muziek.

Wilt u meer weten over Eigenwijs digitaal? Klik hier.

Gymnastiek en spel; jongste leerlingen

De kleuters gymmen in de speellokalen en bewegen ook in de groepsruimte of de gemeenschapsruimte. Daarnaast spelen zij zoveel mogelijk buiten. Gymschoenen zijn verplicht in de gymzaal i.v.m. infecties. Liefst met klittenband of met een elastieken band over de wreef. Gymschoenen blijven, voorzien van de naam op school. De kleuters gymmen meestal in hun broek en hemd.

Schoolzwemmen

Scholen en kindcentra van de stichting nemen deel aan Swim2Play. In blokken van 5 weken gaan de groepen 1 t/m 8 deelnemen aan wateractiviteiten in het zwembad Hesselingen. Het zwemonderwijs wordt door de gemeente Meppel bekostigd.

Het bevoegd gezag van Stichting Promes en de exploitant van het zwembad hebben samen afspraken gemaakt over het schoolzwemmen, zoals dit wordt vormgegeven door Swim2Play. Deze afspraken zijn vastgelegd in een protocol en beogen de onderlinge taken en verantwoordelijkheden te verduidelijken, teneinde daarmee de veiligheid van de leerlingen zoveel mogelijk te waarborgen. Het protocol is in 2009 door de GMR vastgesteld en ligt ter inzage op school en op de site van Promes.

Zelfstandig werken

Passend bij de ontwikkeling van de leerlingen wordt er gewerkt met een dag- of weektaak. Binnen het zelfstandig werken staan instructiemomenten gepland. De leerlingen worden getraind in het indelen van het gebruik van de tijd en het werk dat te doen is. Wij leren hen zoveel mogelijk zelf-probleem oplossend-gedrag. Daarnaast stimuleren we een positieve samenwerking tussen leerlingen, om ook samen oplossingen te vinden. In alle groepen wordt met de dagtaak en de weektaak gewerkt volgens hetzelfde systeem in de hele school. De leerlingen hebben een bepaald deel van de dag tijd om zelfstandig te werken. De leerkracht geeft dat aan. Het staat ook op de dagplanning. De leerkracht geeft door middel van een stoplicht aan dat zij/hij niet gestoord kan worden. De leerkracht helpt op dat moment andere leerlingen, individueel of in een groepje, loopt het vaste “rondje” of doet andere taken. Middels een kleurenblokje geven we vorm aan uitgesteld aandacht: ‘groen’ voor ‘je mag mij ook wat vragen’; ‘rood’ voor ‘ik wil niet gestoord worden’ en ‘vraagteken’ voor ‘juf/meester, ik heb je hulp nodig’.

Differentiatie, onderwijs op maat

Bij KC Noorderveld proberen wij zoveel mogelijk rekening te houden met de verschillen tussen kinderen. Binnen de groep is er een systeem van begeleiding voor leerlingen die vanuit hun gedrag en/of leerprestaties aparte aandacht nodig hebben. Dat kan zowel gaan om leerlingen met een leerachterstand als om leerlingen met een speciale begaafdheid.

Kinderen moeten goed zelfstandig kunnen werken, waardoor de leerkracht tijd kan maken voor groepjes en individuele leerlingen die begeleiding vragen. Kinderen leren ook van en met elkaar. Interactie tussen leerlingen en samenwerking zijn hierbij belangrijk. Coöperatief leren (zie hieronder) is een middel om effectief samen te werken.

De leerkracht geeft altijd effectieve instructie en begeleidt de leerlingen per groep of individueel en heeft door goed klassenmanagement de tijd en ruimte voor de begeleiding die leerlingen nodig hebben. Voor het zelfstandig werken maken we gebruik van een dag- en weektaak.

Zelfstandig werken

De leerlingen worden steeds tot productief leren, onder eigen verantwoordelijkheid, aangemoedigd: Zij moeten zich steeds de vraag stellen: Moet ik deze instructie volgen? Wat kan of moet ik nu doen? Hoe los ik dit probleem zelfstandig op? Kan iemand mij helpen?

Doelstellingen van dit zelfstandig werken zijn het ontwikkelen van taakbesef, het gevoel van zelfverantwoordelijkheid (autonomie), het vergroten van het probleemoplossend denken, het samenwerken met anderen (relatie) en het gevoel van bekwaam zijn om het doel te kunnen bereiken (competentie).

Coöperatief leren of samenwerkend leren

Hoe leert een mens?

Coöperatief leren is een onderwijsmethode die gebaseerd is op samenwerking. Kenmerkend voor coöperatief of samenwerkend leren is de noodzaak voor de leerlingen om bij het uitvoeren van een leertaak met elkaar samen te werken. De groep wordt ingedeeld in kleine heterogene groepen en leerlingen. In deze coöperatieve leergroepen moeten zij met elkaar discussiëren over de leerstof, elkaar uitleg en informatie geven, elkaar overhoren en elkaars zwakke kanten aanvullen.

De achterliggende gedachte van deze vorm van leren is dat kinderen niet alleen leren van de interactie met de leerkracht, maar zeker ook van de interactie met elkaar. Coöperatief leren is niet een geheel nieuwe manier van werken maar een aanvulling op het didactische repertoire van de leerkracht en de methode.

Het coöperatief leren is niet alleen gericht op de ontwikkeling van de eigen persoonlijkheid en kennis maar juist ook om de ander verder te helpen met de kwaliteiten die het kind bezit. Binnen coöperatief leren worden de leerlingen uitgedaagd om zelf initiatief te nemen, een ander te helpen en problemen samen op te lossen. De leerkracht doet hierbij zelf bewust een stapje terug. 

Meer- en hoogbegaafdheid

Kinderen die meer aan kunnen dan gemiddeld, worden zoveel mogelijk binnen de groepen begeleid.  We zorgen voor voldoende uitdagend materiaal in de klas aan om deze leerlingen in hun leerbehoefte te voorzien. 

Uitgangspunt van Passend Onderwijs is dat alle kinderen succesvol zijn op school. Dat betekent dat alle kinderen onderwijs volgen dat bij hen past. Daarvoor hebben we het volgende nodig:

  1. Het onderwijs is van goede kwaliteit
  2. Er is specialistische en toegankelijke ondersteuning voor kinderen die dat nodig hebben.
  3. Er zijn voldoende fysieke voorzieningen van goede kwaliteit.
  4. Er is voldoende facilitaire ondersteuning.

Voor de specialistische en toegankelijke ondersteuning zijn de kinderen afhankelijk van goed onderwijs. Alle kinderen hebben recht op een dergelijke ondersteuning. Promes kiest daarom binnen passend onderwijs voor een kindgerichte aanpak ook bij “meerbegaafde” kinderen. In de groepssamenstelling en het leerstofaanbod zal rekening worden gehouden met kinderen die meer aankunnen: dit betekent niet “meer van hetzelfde”, maar zoeken naar andere uitdagingen.

Als leerkracht zie je steeds vaker leerlingen die andere uitdagingen nodig hebben dan het reguliere programma. Belangrijk is om je als leerkracht te verdiepen in de leerling wie hij is en wat hij wil en kan. Tijdens en voor de onderwijsaanpassingen is overleg met alle betrokkenen van groot belang: de KC er/de “plus” leerkracht, de leerling zelf en de ouders. Op elke onderwijsplek van Promes is de wijze waarop met deze groep kinderen wordt omgegaan beschreven.

Burgerschap

Bij KC Noorderveld wordt burgerschap vormgegeven volgens de methodiek van Vreedzaam. Het doel van burgerschap is leerlingen kennis, houding en sociale vaardigheden bij te brengen die nodig zijn om goed te functioneren in de samenleving. Binnen de openbare scholen in Meppel wordt burgerschap en sociale cohesie bevorderd in de dagelijkse praktijk. Het zit ingebakken in het handelen en denken van de personeelsleden. Tolerantie, respect, normen hanteren, hulpvaardigheid en goede omgangsvormen zijn uitgangspunten die de basis vormen voor het pedagogische klimaat. Dit zijn de uitgangspunten die invulling geven aan de identiteit van openbaar onderwijs.

De kerndoelen voor burgerschap zijn geïntegreerd in de diverse vakken. Ook het aanbod binnen het vakgebied geestelijke stromingen en de mogelijkheid tot het volgen van godsdienstonderwijs en humanistisch vormingsonderwijs leveren een bijdrage aan het realiseren van de doelstellingen van burgerschap.

Wilt u meer informatie over Vreedzaam? Klik hier.

Het uitgebreide document burgerschap ligt bij de directie ter inzage. 

Leerlingenraad

Bij KC Noorderveld maken we gebruik van de methodiek van Vreedzaam om ons pedagogisch klimaat en burgerschap vorm te geven. Eén van de onderdelen hiervan is het houden van klassenvergaderingen vanaf groep 3. Dit biedt kinderen de kans om (gespreks)vaardigheden te oefenen die passen bij ons democratisch bestel.

In de toekomst willen we een leerlingenraad opzetten. Uit iedere groep 6, 7 en 8 worden dan één of twee leerlingen afgevaardigd in deze raad. Na iedere vakantie zal de leerlingenraad bijeenkomen om met juf Maaike (directie) in gesprek te gaan over zaken die in de klassenvergaderingen aan de orde zijn gekomen. Daarnaast kan de leerlingenraad onderwerpen bespreken die binnen KC Noorderveld spelen, zodat deze terugkomen in de diverse klassen. Van deze vergaderingen worden notulen gemaakt, die gedeeld kunnen worden met de andere leerlingen.

Onderwijsontwikkeling;

Permanente ontwikkeling

Het onderwijs is continu in ontwikkeling. Dit betekent dat het kindcentrum (het personeel) zich steeds weer oriënteert op actuele ontwikkelingen en de consequenties daarvan op de onderwijsorganisatie en het onderwijskundig beleid. Nieuwe pedagogische inzichten (o.a. de nadruk op het zelfstandig werken en het adequaat inspelen op de individuele verschillen tussen leerlingen) krijgt aandacht. Hierdoor blijft ons kindcentrum in beweging.

Welke speerpunten staan er komend jaar centraal?

Het komend jaar zal de nadruk in ons beleid liggen op het verder ontwikkelen van onze visie binnen het hele kindcentrum. We geloven in een brede ontwikkeling waarbij zowel cognitieve als sociaal-emotionele groei centraal staan. Elk kind verdient een rijke leeromgeving waarin nieuwsgierigheid wordt gestimuleerd en talenten tot bloei komen. Door thematisch te werken en vakgebieden in samenhang aan te bieden, zorgen we voor betekenisvol leren dat aansluit bij de belevingswereld van de kinderen.

Daarnaast werken we dit schooljaar aan de ontwikkeling van onze leerlijnen voor thematisch werken, taal, lezen, rekenen en burgerschap. Door duidelijke leerlijnen te creëren en ons onderwijsaanbod hierop af te stemmen, zorgen we voor een samenhangende en doorlopende ontwikkeling van onze leerlingen. Binnen het thematisch werken leggen we nadruk op taalrijke leeromgevingen, waarbij interactie en samenwerking een grote rol spelen.

We streven ernaar als ‘lerende gemeenschap’ te functioneren, waarin professionals samen ontwikkelen en reflecteren. Vakmanschap van de leerkracht is hierbij essentieel: met een open en onderzoekende houding begeleiden zij kinderen in hun leerproces en bieden zij onderwijs dat uitdaagt en inspireert.

Voor het schooljaar 2024-2025 richten we ons op:

  • Visievorming voor het hele kindcentrum
  • Ontwikkeling van thematische leerlijnen
  • Ontwikkeling van leerlijnen voor taal, lezen, rekenen en burgerschap