De resultaten van het onderwijs

Rapportage

Twee keer per jaar krijgen de kinderen een leerling-rapport van de vorderingen en/of leerresultaten. De uitreiking gebeurt in de periode januari/februari en juni/juli. Deze rapportage geeft, in combinatie met een gesprek tussen ouders en leerkracht, de juiste kijk op de ontwikkeling van uw kind. Bij het gesprek over het rapport wordt gebruik gemaakt van de gegevens van het leerlingvolgsysteem ParnasSys.

Gegevens over de vorderingen in basisvaardigheden

Met onze leerlingen willen wij de kerndoelen voor het basisonderwijs in acht jaar behalen. Regelmatig toetsen wij de opbrengst van ons onderwijs. Deze wordt gemeten door middel van methodetoetsen, het Cito-leerlingvolgsysteem en door de observatie door de leerkrachten. Na de toetsen wordt in iedere groep een analyse van de opbrengsten gemaakt en deze worden getoetst aan de normen die landelijk gelden en de normen van de inspectie.

Aan het eind van de basisschool wordt bepaald waar de leerlingen hun onderwijsloopbaan gaan vervolgen, op basis van de toets gegevens die vanaf groep 6 verzameld zijn en het advies van de leerkracht. Ook nemen we de doorstroomtoets af. Tijdens contactgesprekken wordt u geïnformeerd over de overgang naar het voortgezet onderwijs. 

Kwaliteitszorg

Hoe werken wij aan onze resultaten?

Wij willen de leeropbrengsten verhogen door de betrokkenheid en actieve houding van kinderen te vergroten. Daarom besteden wij in onze instructies veel aandacht aan diverse manieren van leren (coöperatieve werkvormen, spelletjes, etc.).

We streven ernaar als ‘lerende gemeenschap’ te functioneren, waarin professionals samen ontwikkelen en reflecteren. Vakmanschap van de leerkracht is hierbij essentieel: met een open en onderzoekende houding begeleiden zij kinderen in hun leerproces en bieden zij onderwijs dat uitdaagt en inspireert.

Binnen een systeem van kwaliteitszorg werken we aan de ontwikkeling van het kindcentrum. Elk jaar staan er enkele ontwikkelingen centraal. Voor het schooljaar 2024-2025 is dit

  • Visievorming voor het hele kindcentrum
  • Ontwikkeling van thematische leerlijnen
  • Ontwikkeling van leerlijnen voor taal, lezen, rekenen en burgerschap

    Schooladvies en voortgezet onderwijs

    Vanaf het begin dat kinderen ons onderwijs volgen, volgen wij hun ontwikkeling op cognitief en sociaal-emotioneel gebied. Vanaf groep 6 koppelen we deze ontwikkeling aan de referentieniveaus 1F en 2F/1S. Naar aanleiding hiervan stemmen we in de groepsbesprekingen, in oudergesprekken en in kindgesprekken af welke verwachtingen er zijn ten aanzien van het uitstroomniveau.

    • Eind groep 7 geven we een potloodschooladvies. Daarbij schetsen we op basis van het beeld dat de school heeft van het kind het uitstroomniveau. Behalve harde en zachte data worden ook de wensen en verwachtingen van ouders en kinderen meegenomen. Zo komen we tot een voorlopig advies. Daarbij geven we aan welk niveau tenminste haalbaar is en welk niveau met extra inzet binnen bereik ligt. Het voorlopig schooladvies is daarmee niet in beton gegoten.
    • In het najaar nemen in groep 8 de Leerling-in-Beeld toetsen af. Deze koppelen we aan het potloodadvies om te zien of het kind zich ontwikkelt volgens verwachting. Samen mondt dit in januari uit in een voorlopig schooladvies.
    • In februari maakt groep 8 de doorstroomtoets. De uitslag daarvan ontvangen we eind maart.
    • Na de uitslag ontvangen kinderen hun definitieve advies.
    • Daarna kunnen de ouders in de aanmeldweek aanmelden op een VO-school.

    Wij hebben de intentie kansrijk te adviseren. Dat betekent dat we bij twijfel in overleg met ouder en kind een advies naar boven toe bijstellen.