Stagebegeleiding
Nader in te vullen.
Onderwijsbehoeften en gedragsuitdagingen
Wanneer een leerling extra ondersteuning nodig heeft op het gebied van leren of gedrag, worden ouders hier vanaf het begin actief bij betrokken. Zij worden niet alleen op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen, maar ook meegenomen in het proces van het vinden van passende oplossingen. In eerste instantie kijkt de leerkracht binnen de eigen groep welke aanpassingen kunnen helpen. Mocht dit onvoldoende effect hebben, dan wordt er binnen het team gezocht naar gerichte oplossingen. In samenwerking met de kwaliteitscoördinator een plan op. Dit kan zijn op het onderwijsproces dan wel op individueel leerling niveau, waarin de benodigde begeleiding wordt vastgelegd en geëvalueerd. Mochten hierbij extra ondersteuning nodig zijn kan de orthopedagoog van het ondersteuningsteam van Promes ingeschakeld worden
Heeft ook dit geen succes, dan wordt het samenwerkingsverband, ingeschakeld. De leerling wordt dan aangemeld bij de commissie arrangeren. Een aanmelding gaat vergezeld met een onderbouwing, opgesteld door onderwijs en de ouders van de leerling. Als de commissie arrangeren van het samenwerkingsverband (SWV) verwijzing naar het speciaal onderwijs noodzakelijk vindt, kan een leerling worden aangemeld bij een school voor speciaal onderwijs. In de meeste gevallen is dit de Reestoeverschool, de Speciale school voor Basisonderwijs.
In het kader van passend onderwijs is iedere school verplicht een ondersteuningsprofiel te hebben. Dit document ligt ter inzage bij de directie.
Samenwerkingsverband
De scholen van Promes (po) zijn aangesloten bij De Vereniging Samenwerkingsverband Passend Onderwijs 2203PO. Dit samenwerkingsverband is een samenwerking van
20 schoolbesturen voor basisonderwijs en speciaal (basis)onderwijs in gemeenten Hoogeveen, Meppel en Steenwijk. Zij bieden onderwijs aan ongeveer 15.000 leerlingen. De vereniging ziet als haar opdracht dat zoveel mogelijk van de in onze regio woonachtige leerlingen een ononderbroken ontwikkelingsproces kunnen doormaken en een zo passend mogelijke plaats in het onderwijs krijgen. Hiertoe hebben zij in het ondersteuningsplan 2023-2026 ambities vastgelegd gericht op het versterken van inclusiever onderwijs in de regio.
In het document ondersteuningsniveaus leggen scholen vervolgens vast welke extra ondersteuning zij kunnen bieden aan leerlingen met specifieke ondersteuningsbehoeften en hoe deze ondersteuning is georganiseerd. Dit profiel wordt minimaal eens per vier jaar door het schoolbestuur vastgesteld en ter advisering voorgelegd aan de medezeggenschapsraad. Het document ondersteuningsniveaus is gerelateerd aan het schoolplan en de schoolgids en speelt een cruciale rol bij de toelating van leerlingen. Op basis van de documenten ondersteuningsniveaus van individuele scholen beoordeelt het samenwerkingsverband passend onderwijs of er in de regio een dekkend ondersteuningsaanbod is.
Interne hulp
Binnen ons kindcentrum hebben wij vanaf schooljaar 25/26 een kwaliteitscoördinator. Die bewaakt de “zorg” voor leerlingen. De kwaliteitscoördinator richt zich op de zorg voor kinderen die vanuit hun gedrag en/of leerprestaties extra begeleiding behoeven. Dit kan middels een individueel plan die aansluit bij zowel de ondersteuningsbehoeften als de uitdagingen van iedere leerling. Waar nodig ondersteunt de KC-er de groepsleerkracht. Dit is een speciaal programma gericht op één of meerdere leergebieden die extra aandacht bij een individuele leerling vragen. Regelmatige groepsbesprekingen leggen ook de nadruk op de zorg voor deze leerlingen. De KC-er geeft leiding aan de kind/groepsbespreking. Zij beheert de orthotheek op school. Dit is een “verzamelcentrum” van materialen ten behoeve van de extra hulp aan kinderen. Ook is zij de vertegenwoordiger van de school in het KC-Scholennetwerk waar relevante informatie uitgewisseld wordt.
Doubleren/Versnellen
Het is mogelijk voor kinderen om een leerjaar te versnellen of doubleren. Dit is alleen mogelijk als dit op sociaal-emotionele en cognitieve gronden gebeurt. De overtuiging is dan, dat de actie op beide gebieden op lange termijn een positief effect zullen hebben. Ondanks dat we de kritische kanttekeningen van het doubleren kennen kan dit zorgen voor een stevigere basis in zowel het leerproces als sociaal-emotioneel. Het nemen van dit besluit gaat altijd in samenspraak met ouders.
Het doel van doubleren is, dat het kind een doorgaande lijn kan houden in zijn of haar ontwikkeling en daarnaast sociaal-emotioneel kan aansluiten bij de nieuwe groep, waardoor het kind een extra jaar heeft om zich sociaal-emotioneel te ontwikkelen alvorens naar het voortgezet onderwijs te gaan. De ondersteuning is dus zowel cognitief als sociaal-emotioneel en een extra leerjaar is voor beide vlakken een goede interventie.
Het doel van versnellen is, dat het kind met een didactische voorsprong en een hoge intelligentie in een leerjaar hoger op eigen niveau aangesproken wordt en daarnaast ook op sociaal-emotioneel gebied meer aansluiting vindt, bij oudere leeftijdsgenoten. Als dit niet het geval is, kan een (of meerdere) eigen leerlijn(en) naar boven oplossing bieden.
ZAT
Wij werken met een ZAT, een Zorg en Advies Team. Een ZAT is een overleg waarbij de zorg binnen het onderwijs en de buitenschoolse zorg op elkaar worden afgestemd. Ons ZAT bestaat uit de KC-er, de schoolmaatschappelijk werker, de jeugdarts en de jeugdverpleegkundige. Het ZAT komt een aantal keer per jaar bij elkaar. Wanneer onderwijs, jeugdarts of jeugdverpleegkundige zich zorgen maakt over een leerling en er sprake is van complexe problemen wordt de leerling in het ZAT ingebracht. Dit kan op twee manieren. Met naam (na toestemming van ouders), of anoniem (zonder toestemming van ouders). Zo kunnen wij de hulp aan een leerling op de juiste manier bieden.
Schoolmaatschappelijk werk
Het schoolmaatschappelijk biedt professionele hulp aan kinderen en ouders/verzorgers bij het oplossen of omgaan met verschillende problemen. Kim Biemholt houdt op Het Palet spreekuur. Dit vindt plaats op maandag en dinsdag. Ouders en betrokkenen kunnen zelf op andere momenten afspraken met haar maken. Zij is bereikbaar op 0522-254822 en 06-14306040 of via de mail k.biemholt@welzijnmw.nl. Kim Biemholt kan tevens voorlichting geven aan kinderen over verschillende zaken (voorbeeld: meidenvenijn groep 8).
Extra hulp buiten school
Het komt voor dat ouders besluiten hulp voor hun kind buiten onderwijs te zoeken. Ook binnen schooltijd. Als de extra leerhulp, verzorgd door een niet aan het kindcentrum verbonden hulpverlener, binnen schooltijd valt, is het kindcentrum formeel verantwoordelijk. Deze verantwoordelijkheid betreft het inhoudelijke onderwijsproces (didactisch concept) dat aan het kind wordt aangeboden. Daarom toetst de aanvraag aan een aantal bij de Stichting Promes afgesproken criteria. De volgende uitgangspunten worden bij een aanvraag om extra ondersteuning onder schooltijd gehanteerd:
- De extra leerhulp moet gericht zijn op het weer in gang zetten van een gestagneerde motorische-, cognitieve- of sociaal emotionele ontwikkeling of indien mogelijk, het inhalen van die achterstand;
- Onderwijs kan deze inspanning niet organiseren binnen het lesprogramma;
- De aanvraag moet worden ondersteund door een deskundige (arts, tandarts, fysiotherapeut, logopedist, orthopedagoog, hulpverlenende instantie (b.v. GGZ));
- Er moet vooraf een handelingsplan opgesteld worden, gezamenlijk door ouders, onderwijs en de begeleidende instantie.
- De beslissing wordt schriftelijk medegedeeld door de directeur.
- Ouders hebben de mogelijkheid om bezwaar aan te tekenen tegen het besluit.
Wanneer ouders besluiten tot het laten geven van extra hulp, behandeling of ondersteuning buiten schooltijd, is de leerkracht graag op de hoogte van deze activiteiten. Dit om zo goed mogelijk samen te werken met de externe hulpverlener, in het belang van de leerling.
Logopedie
Voor alle basisscholen in Meppel/Nijeveen heeft de gemeente een logopediste in dienst. Alle leerlingen vanaf 4,9 jaar komen bij haar voor een kort onderzoekje betreffende spraak, taal, stem, gehoor, adem en mondgewoonten. Als daartoe aanleiding is kunnen leerkrachten en/of ouders ook jongere/oudere leerlingen aanmelden voor een onderzoek. Op deze manier probeert zij stoornissen te voorkomen of zo snel mogelijk op te sporen en te verhelpen. Is begeleiding noodzakelijk, dan wordt het kind verwezen naar de vrijgevestigde collega’s. De ziektekostenverzekering kan hiervoor vergoeding geven.
Begeleiding/ondersteuning extern
Via obsSprinkels heeft KC Noorderveld contact met o.a. de IJsselgroep, Cedin, Timpaan, Prima Life en het Seminarium voor Orthopedagogiek. Er zijn mogelijkheden voor:
- Individuele onderwijszorg, waaronder het testen van leerlingen
- Leerkrachtbegeleiding
- Advisering bij bijvoorbeeld de aanschaf van methoden, oplossingen bij didactische en/of organisatorische vragen en schoolorganisatorische vragen, samenwerking met anderen en bijvoorbeeld voorbereiding van een fusie.
Vertrouwenspersonen/klachten
Ouders, medewerkers en/of leerlingen kunnen naar aanleiding van een probleem gebruik maken van de klachtenprocedure van stichting Promes of contact zoeken met de schoolcontactpersoon. Deze kan adviseren over de wijze van omgang met het probleem en de klager zo nodig bijstaan in te zetten stappen. De schoolcontactpersonen worden jaarlijks specifiek geschoold voor hun taak. De vertrouwenspersoon van KC Noorderveld is Mathilde Veldman.
Externe vertrouwenspersoon
Ook de vertrouwensinspecteur kan een informerende en/of ondersteunende rol vervullen indien leerlingen, ouders of medewerkers op een erg onaangename manier worden lastiggevallen. Een vertrouwensinspecteur is aanspreekpunt voor betrokkenen bij scholen/kindcentra. De inspecteur helpt bij het zoeken naar oplossingen, bij het vinden van de juiste weg of bij het doen van aangifte. U kunt bij de vertrouwensinspecteur terecht voor het melden van klachten over gebeurtenissen in het onderwijs op het gebied van:
- seksuele intimidatie en seksueel misbruik
- lichamelijk geweld
- grove pesterijen
- geweld, extremisme, discriminatie, onverdraagzaamheid, fundamentalisme en radicalisering
Extern vertrouwenspersoon voor Stichting Promes (IJsselgroep)
Tel. 088 093 1000 (algemeen nummer van de IJsselgroep)
Vertrouwenspersoon:
Yvonne Kamsma
email: yvonne.kamsma@ijsselgroep.nl
telefoonnummer: 06-14001672