De structuur
KC Noorderveld heeft een directeur, Maaike Hofstee. Op dit moment is er één kleutergroep. Vanaf schooljaar 2025-2026 zal er een groep 1/2 en een groep 3/4 zijn.
Op KC Noorderveld werken we in de toekomst met specialisten en specialisatiegroepen. Dit geldt voor de vakken lezen en rekenen, maar ook voor thematisch werken en meer- en hoogbegaafdheid. Specialisten spelen een belangrijke rol in de onderwijsontwikkeling op deze gebieden. De specialisatiegroepen bestaan uit leerkrachten met expertise op een specifiek vakgebied. Zij ondersteunen collega’s en helpen beleidsmatig bij de ontwikkeling van het onderwijs.
De begeleiding van leerlingen vraagt steeds meer gespecialiseerde kennis. Op dit moment maken we nog gebruik van de kwaliteitscoördinator van Sprinkels. Vanaf schooljaar 2025-2026 zal KC Noorderveld een eigen kwaliteitscoördinator hebben om de zorg voor leerlingen nog beter te bewaken en het onderwijs verder te ontwikkelen.
Ons team
Er werken op dit moment 5 mensen voor KC Noorderveld waarvan 2 bij onderwijs en 3 bij opvang. Nieuwsgierig wie dat zijn? Team, klik hier
Overleg
Een plezierig schoolklimaat is voor de leerlingen en leerkrachten van groot belang. Samenwerken in een goede sfeer staat voorop. Voor het personeel betekent dit dat zij waarde hecht aan het ‘teamgevoel’. Een ontspannen, open en professionele sfeer is een permanent streven. Daarin spelen gezamenlijke activiteiten een belangrijke rol. Periodiek organiseert de directie teamactiviteiten en studiemomenten. Daar zijn onder andere de gezamenlijke studiedagen voor. Soms vinden deze studiedagen onder schooltijd plaats. De kinderen zijn dan een dag(deel) vrij. De studiedagen worden ook via het ouderportaal en op de site als herinnering weergegeven. De studiedagen vormen een belangrijke bron voor deskundigheidsbevordering.
De planning van de studiedagen valt, in verband met agenda’s van externe personen niet altijd evenredig over een schooljaar te plannen. We proberen tevens een evenredige verdeling over de dagen van de week te realiseren. Wij vragen hiervoor uw begrip. .
Regelmatig zijn er team- en kindcentrumvergaderingen om onderwijsinhoudelijke, personele en organisatorische zaken te regelen.
Vervanging van afwezige leerkrachten
Kinderen vinden ‘vaste’ gezichten voor de groep belangrijk. Wij zien het als onze taak om zo min mogelijk verschillende mensen in een groep te laten werken. Bij afwezigheid van leerkrachten wegens ziekte, verlof of studiebijeenkomsten werken wij waar mogelijk met personeelsleden binnen KC Noorderveld, die hun parttime taak uitbreiden.
Binnen de stichting is een vervangersbeleid opgezet dat zorgt voor goede vervangers, die vanuit Promes begeleid worden. Ook vanuit deze vervangerspool proberen we zoveel mogelijk bekende gezichten voor de groep te krijgen. Indien er een vervanger wordt ingezet, maken we dit zo snel mogelijk bekend via Social Schools. Dit zal in de praktijk in de loop van de ochtend zijn.
Schooltijden en Continurooster
Wij maken gebruik van een continurooster met de volgende tijden:
maandag 08.15 - 14.00 uur
dinsdag 08.15 - 14.00 uur
woensdag 08.15 - 12.00 uur
donderdag 08.15 - 14.00 uur
vrijdag 08.15 - 14.00 uur
Wanneer KC Noorderveld op een eigen locatie komt, kunnen de tijden wijzigen.
Aan het werken met een continurooster zitten een aantal voordelen. Er is voor de kinderen meer continuïteit in de structuur van de dag. De dag wordt niet onderbroken door een lange middagpauze (met wisselende gezichten), maar kent een stabiele doorgaande lijn waarin het onderwijsleerproces plaatsvindt. Naast enkele onderwijskundige argumenten, geeft het de kinderen ook meer gelegenheid tot spelen na schooltijd. Het stelt het kind in staat op een goede manier de dag af te sluiten, waardoor het schoolproces op een betere manier kan worden doorlopen.
De leerlingen kunnen ook om 8.05 uur naar binnen en beginnen om 8.15 uur met de lessen. We verzoeken de ouders van de onderbouw om voor 8.15 uur afscheid te nemen en de groep te verlaten, zodat de lessen kunnen starten. Wilt u uw kind niet te vroeg naar school brengen of sturen?

Eten en drinken mee naar school
Alle kinderen nemen een eigen lunchpakketje mee, hetgeen met de eigen leerkracht in de groep wordt genuttigd. Drinken (2x; fruitpauze en lunchpauze) zien wij graag meegegeven in een goed afgesloten beker of bidon. Wij stimuleren om de kinderen zoveel mogelijk fruit als versnapering in de kleine pauze te laten nuttigen.
Verplichte onderwijstijd
Een leerling dient over 8 jaar minimaal 7520 uur lestijd te hebben genoten. De kinderen op KC Noorderveld maken 7554 uur.
Vakantierooster
Ieder jaar wordt in de gemeente Meppel het vakantierooster vastgesteld. Dit gebeurt zoveel mogelijk in afstemming met de diverse schoolbesturen. Het vakantierooster is te vinden in deze wiki en op de site van onze school. Klik hier voor het rooster op de site.
Voor verlof buiten de vakanties om verwijzen wij u naar onze verlofregeling in deze wiki.
Verlof en leerplicht
Alle kinderen die in Nederland wonen moeten naar school vanaf hun 5e verjaardag. Een kind mag naar de basisschool als het vier jaar is. Deze leerplicht geldt tot het einde van het schooljaar waarin het kind zestien jaar wordt. De leerplicht houdt onder andere in dat de leerlingen een minimaal aantal lesuren per schooljaar moet volgen. Dit houdt ook in dat zij alleen in de officiële vakanties vrij van lessen zijn. Vakantie buiten deze vastgestelde periodes is alleen mogelijk indien de aanvrager een verklaring van de werkgever kan overleggen, waaruit blijkt dat de aard van het beroep een afwijkende vakantie noodzakelijk maakt. Sociaal-emotionele- en familieomstandigheden kunnen ook aanleiding zijn tot het verlenen van verlof buiten de schoolvakanties. In voorkomende gevallen kan de directeur beslissen u toestemming te verlenen voor verlof buiten de schoolvakanties. Uiteraard verleent de directeur medewerking aan het kunnen bijwonen van begrafenissen, jubilea en huwelijken. In alle gevallen dient een schriftelijk verzoek te worden gericht aan de directeur. Dat geldt ook voor de overige verlof-verzoeken, die twee weken voor het verlof ingediend moeten worden bij de directeur. Over een afwezigheid van meer dan tien dagen beslist de leerplichtambtenaar van de Gemeente Meppel.
De leerplichtambtenaar is te bereiken op het stadskantoor van de Gemeente Meppel (tel: 850500), afdeling burgerzaken, t.a.v. de leerplichtambtenaar, Postbus 501, 7940 AM Meppel, Bernadette Klamer of Roelanda Donker. De directeur is verplicht onwettig schoolverzuim, hoe gering ook, te melden bij de leerplichtambtenaar van de gemeente Meppel. Ook regelmatig te laat komen valt onder onwettig schoolverzuim en wordt door de directeur gemeld aan de leerplichtambtenaar. Formulieren voor verlof kunt u bij de directie afhalen.
Absentie
Het spreekt vanzelf dat een ouder de afwezigheid van een kind wegens ziekte, bezoek aan medische instellingen of om andere reden, meldt aan de groepsleerkracht vóór aanvang van de lessen. Niet alleen vanwege de naleving van de leerplicht is het noodzakelijk om de afwezigheid van een kind te melden. Immers, er zou onderweg ook iets gebeurd kunnen zijn. Absentie wordt bijgehouden. Bij opvallende absentie neemt de directeur contact op met ouders en/of de leerplichtambtenaar. Voor afwezigheid onder schooltijd, vanwege het bezoek aan een behandelaar, wordt vooraf overleg gevoerd met de leerkracht. Bij regelmatige afwezigheid vanwege training, therapie of behandeling moet verlof worden aangevraagd. Ouders zorgen ervoor dat hun kind(eren) op tijd zijn en op tijd opgehaald worden.

De groepsindeling
Het totaal aantal kinderen bepaalt de hoeveelheid beschikbare leerkrachturen (de zogenaamde personeelsformatie). De Medezeggenschapsraad stelt jaarlijks het formatieplan vast. In dit plan staat de verdeling van de uren voor de groepen en de overige taken binnen school. Ook de vakanties en studiedagen worden hierin genoemd. De groepsindeling wordt jaarlijks aan het einde van het schooljaar aan de ouders bekend gemaakt.
Soms is het nodig in verband met beschikbare formatie om groepen te veranderen of samen te voegen.
Ambitiedoelen
Binnen Promes streven we resultaten na die passend zijn bij de schoolweging. De schoolweging wordt door de overheid bepaald op basis van de achtergrondkenmerken van ouders en geeft aan welke minimale resultaten de school volgens de onderwijsinspectie moet behalen op het 1F- en 1S/2F-niveau.
Promes richt zich niet op deze minimumeisen, maar focust op hogere ambities. In plaats van uit te gaan van wat minimaal nodig is, wordt het landelijk gemiddelde van scholen met een vergelijkbare weging als uitgangspunt genomen. Dit stelt scholen in staat om uitdagende doelen te formuleren die leerkrachten motiveren en stimuleren om het beste uit de leerlingen te halen.
Deze ambitieuze doelstellingen worden niet alleen op schoolniveau gesteld. Van scholen wordt verwacht dat ze de ambities doorvertalen naar concrete doelen per jaargroep. Vanaf groep 3 houden scholen nauwlettend in de gaten of leerlingen zich ontwikkelen in de richting van het 1S/2F-niveau. Scholen hebben hoge verwachtingen van alle leerlingen en zetten zich maximaal in om hen hierin te begeleiden.
De onderwijsinspectie beoordeelt de schoolresultaten op basis van de gemiddelde eindresultaten van de afgelopen drie jaar. Deze resultaten zijn te vinden op de website scholen op de kaart.
Aangezien KC Noorderveld nog geen kinderen groep 8 heeft gehad zijn deze gegevens er niet.
Het leerlingvolgsysteem
Bij KC Noorderveld werken we met toetsen van het Leerlingvolgsysteem van Cito om de leervorderingen van leerlingen in de groepen 3 t/m 8 systematisch te volgen. Dit systeem bestaat uit een samenhangend geheel van toetsen, een registratiesysteem en hulpmiddelen voor gerichte ondersteuning aan leerlingen die dat nodig hebben. Het stelt leerkrachten in staat om over langere perioden en meerdere leerjaren de ontwikkeling van elke leerling te peilen en hierop in te spelen. Vragen als: "Gaan de leerlingen vooruit en zo ja, in welke mate?" of "Is er sprake van stilstand of achteruitgang en wat kunnen we daaraan doen?" worden hiermee beantwoord. Op deze manier houden we de ontwikkeling van iedere leerling bij en kunnen we, indien nodig, tijdig aangepaste begeleiding bieden. Oplossingen kunnen liggen op individueel niveau (enkele leerlingen blijven achter of lopen voor), op groepsniveau (de groep ontwikkelt zich niet gunstig) of op schoolniveau (de leerprestaties blijven structureel achter bij de verwachtingen). In de regel wordt er tweemaal per jaar per leerstofonderdeel globaal vastgesteld:
- Of de leerlingen voldoende vooruitgang boeken;
- Of de leerstof is afgestemd op het niveau van de leerling;
- Welke leerlingen extra hulp nodig hebben;
- Of er aanwijzingen zijn voor verbetering van het onderwijsgedrag van de leerkracht;
- Welke onderdelen van het onderwijsprogramma voor verbetering in aanmerking komen.
Met het leerlingvolgsysteem stelt het team vast of de ontwikkeling van de leerlingen en het onderwijs op KC Noorderveld naar wens verlopen. In de meeste gevallen is dat zo, een belangrijke constatering die de toetsing zeker rechtvaardigt. Wanneer de ontwikkeling niet naar wens verloopt, geeft het systeem een signaal waar de problemen gezocht kunnen worden.
Vanaf eind groep 3 t/m groep 8 wordt voor technisch lezen de Drie Minuten Toets (DMT) afgenomen. Voor spelling en rekenen wordt tweemaal per jaar de Cito-toets afgenomen. In de groepen 6, 7 en 8 maken de leerlingen eenmaal per jaar de wereldoriëntatietoets en de toets voor begrijpend lezen wordt in de groepen 4 t/m 8 eenmaal per jaar afgenomen. De toetsresultaten worden met de ouders besproken.
De gegevens vanuit het leerlingvolgsysteem en het advies van de leerkracht van groep 8 zijn voldoende om tot een juiste keuze te komen voor een passende vorm van vervolgonderwijs voor iedere leerling. Daarnaast wordt de verplichte doorstroomtoets afgenomen in groep 8.
Mijn Kleutergroep voor groep 1/2
Voor de jongste leerlingen in groep 1/2 maken we gebruik van het leerlingvolgsysteem 'Mijn Kleutergroep'. Dit digitale instrument stelt leerkrachten in staat om de ontwikkeling van kleuters effectief te observeren en registreren. 'Mijn Kleutergroep' sluit naadloos aan bij het dagelijks handelen van leerkrachten en intern begeleiders. Het systeem ondersteunt bij het observeren, plannen, voorbereiden en analyseren, en biedt daarmee een compleet observatiesysteem voor het kleuteronderwijs.
Door het gebruik van 'Mijn Kleutergroep' kunnen we de ontwikkeling van onze kleuters nauwgezet volgen en ons onderwijsaanbod hierop afstemmen. Dit zorgt voor een rijke, betekenisvolle en uitdagende leeromgeving waarin ieder kind de kans krijgt zich optimaal te ontwikkelen.
ParnasSys
We maken gebruik van een digitaal pakket voor de leerlingenadministratie ParnasSys. Naast de leerlingenadministratie, worden hier ook de vorderingen van de kinderen in bijgehouden. Omdat ook de verspreiding van het ouderportaal via ParnasSys plaatsvindt, is het belangrijk dat u uw adresgegevens én emailadres actueel houdt. Wijzigingen kunt u op school doorgeven, aanpassen in het ouderportaal of mailen naar onderwijs@kcnoorderveld.nl.
Het geheel aan leerlinggegevens vormt het dossier van de leerling. Dit dossier is op verzoek door ouders in te zien en wordt bij verhuizing digitaal aan de nieuwe school verstuurd.
Zieke kinderen
Mocht uw kind de school niet kunnen bezoeken, verzoeken wij u om dit voor schooltijd via Social Schools of telefonisch aan de school te laten weten. Niet alleen vanwege de naleving van de leerplicht is het noodzakelijk om de afwezigheid van een kind te melden, ook voor de veiligheid. Immers, er zou onderweg naar school iets gebeurd kunnen zijn.
Is uw kind getroffen door een (besmettelijke) infectieziekte dan willen wij dat graag direct van u weten, zodat wij zo nodig andere ouders kunnen informeren. Is er sprake van ‘De vijfde ziekte’, dan horen wij dat graag zo snel mogelijk van u. Dit in verband met zwangere leerkrachten en/of ouders. Wanneer u twijfelt bij een besmettelijke ziekte en ziekten zoals waterpokken, roodvonk, rode hond en kinkhoest verzoeken wij u contact op te nemen met uw huisarts en/of de groepsleerkracht. Bij langdurige ziekte is er regelmatig contact tussen school en het zieke kind en de ouders. Ook speelt de jeugd gezondheidsdienst (GGD) hier zo nodig een rol in.
Medicijnprotocol
Het kan voorkomen dat uw kind medicatie nodig heeft en dat dit door de leerkracht dient te worden verstrekt. Voor structurele medicijnvoorziening maken we gebruik van een medicijnprotocol.
Schorsing en verwijdering
Wij hechten waarde aan het welbevinden van leerlingen. Positief gedrag van personeel en leerlingen draagt daar aan bij. Dat is één van de redenen waarom er bij ons afspraken zijn gemaakt in verband met gedragsregels. Toch kan het voorkomen dat de grenzen van aanvaardbaar gedrag door een leerling en/of ouders overschreden worden. Dit kan leiden tot schorsing en/of verwijdering van de leerling. Dit zijn ingrijpende maatregelen, zowel voor ons als voor de leerling en diens ouders. Daarom is een zorgvuldige procedure met betrekking tot deze maatregelen afgesproken. De schorsing en/of verwijdering gebeurt in overleg met de algemeen directeur Promes en de ambtenaar leerplicht van de gemeente Meppel. Zo nodig wordt de Rijksinspecteur voor het onderwijs geïnformeerd en/of geraadpleegd. De procedure maakt deel uit van het directiestatuut.
De veiligheid
In het kader van veiligheid op school zijn er van overheidswege verschillende protocollen. Op deze wijze geven we de school een zo veilig mogelijk karakter. Voor probleemsituaties is dan nauw overleg met de wijkagent en/of extern deskundigen.
Pestbeleid
Algemeen
De laatste jaren is pesten onderwerp van een brede maatschappelijke discussie. Veelal wordt gepleit voor een actieve rol van kindcentra en leerkrachten bij het tegengaan van pesten. Wij als kindcentrum en MR, sluiten ons hier helemaal bij aan. Kindcentrum en ouders hebben hetzelfde doel. Beiden willen het beste voor een kind bereiken. Als die een gezamenlijke invulling geven aan het "beste voor het kind", kunnen we elkaar ondersteunen en aanvullen. Samenwerking is van belang voor de ontwikkeling van kinderen, ook bij het tegengaan van het pesten. Wanneer kindcentrum en ouders op één lijn zitten dan kan de invloed van de ouders op hun kind én de kennis die ze hebben over hun kind worden gebruikt in het voorkomen, signaleren en aanpakken van pesten.
PLAGEN OF PESTEN?
Pesten onderscheidt zich van plagen. Het verschil is dat plagen spontaan gebeurt, niet lang duurt en onregelmatig is.
Plagen
- Is onschuldig
- Is tijdelijk
- Speelt zich af tussen gelijken
- Is te verdragen
- Meestal één tegen één
Pesten
- Men wil bewust iemand kwetsen en kleineren
- Het gebeurt regelmatig en stopt niet meteen
- De ‘pestkop’ krijgt altijd de bovenhand
- Het gebeurt met het doel om te kwetsen
RUZIE MAKEN
Ruzie maken mag! Hoe raar het ook klinkt! Het helpt kinderen om sociaal vaardig te worden. Bij het ruzie maken zoeken ze hun positie in de samenleving. Kinderen worden sterker als ze zelf een ruzie kunnen oplossen. Ouders kunnen hier ook een rol in spelen, door deze vaardigheden ook met uw kind te oefenen.
PESTEN EN KC Noorderveld
Onze aanpak richt zich op alle betrokkenen: het gepeste kind, de pester, de ouders, klas-of groepsgenoten en het kindcentrum.
- Het gepeste kind steunen.
- Het kind wat pest steun/begeleiding bieden.
- De ouders van het gepeste kind en de ouders van het kind wat pest steunen/begeleiden.
- De andere kinderen betrekken bij de oplossing van het pesten.
- Als onderwijs/ school, SMW School Maatschappelijk Werk e/a instellingen de verantwoordelijkheid nemen.
In hele uitzonderlijke gevallen ( waarin de veiligheid van het kind of de groep in gevaar is) kan de pester geschorst worden van onderwijs.
We werken aan een goed klimaat waarin kinderen zich veilig moeten voelen. Daarvoor zijn er regels: Kindcentrumregels, klassenregels, pleinregels enz. We geven ons klimaat vorm door te werken met de methode Vreedzaam (zie voor meer informatie het kopje Vreedzaam).
HOE HERKEN JE PESTEN?
Mogelijke signalen van slachtoffers zijn:
- Ze gaan niet graag naar school
- Ze worden vaak uitgelachen
- Ze zien er ongelukkig uit
- Ze geven een onzekere indruk
- Hun bezittingen worden beschadigd
- Vertonen agressief gedrag naar andere kinderen toe
- Ze presteren slechter dan normaal
- Ze lijken niet echt vrienden te hebben
- Ze hebben vaak buik en hoofdpijn
- Ze slapen slecht
- Ze willen niet eten
Wat doe je als ouder?
- Probeer op een rustige manier naar je kind te luisteren. Maak tijd om te luisteren.
- Informeer de school en de desbetreffende leerkracht.
- Laat je kind weten dat je trots op hem/haar bent.
- Neem klachten van je kind altijd serieus.
- Ondersteun de aanpak van de school als ouder en geloof samen met je kind dat er een einde zal komen aan het pesten.
- Stimuleer je kind om voor zichzelf op te komen en ook voor anderen.
- Stimuleer het ontwikkelen van sociale vaardigheden bij je kind.
- Schakel, indien nodig, de pestcoördinator in. Voor onze kindcentrum is dat Mathilde Veldman.
WAT ALS JE KIND PEST?
Mogelijke kenmerken van pesters zijn:
- Ze proberen te overheersen in allerlei situaties
- Ze zijn vaak tegendraads
- Ze aanvaarden geen tegenwerking
- Ze hebben een gebrek aan sociale vaardigheden
- Ze zijn vaak ongeduldig
- Ze spotten, ze lachen iemand uit
- Ze roddelen
- Ze maken dingen stuk
- Ze intimideren
- Ze hebben moeite om gevoelens onder woorden te brengen
- Ze hebben soms een laag zelfbeeld
- Ze zijn zelf gepest geweest
Wat doe je als ouder?
- Maak tijd om te praten over het probleem van je kind
- Geef aan dat je het gedrag niet accepteert
- Probeer te zoeken naar de oorzaken van het gedrag
- Geef het goede voorbeeld en probeer ander (goed) gedrag aan te leren
- Informeer de school en probeer naar een oplossing te werken
- Beloon je kind wanneer het positief gedrag vertoont
- Probeer je kind te laten beseffen hoe erg het is om gepest te worden
Wat te doen als je kind omstander is?
- Stimuleer je kind om te praten met de leerkracht.
- Informeer de school om je bezorgdheid te uiten.
ER WORDT GEPEST?! EN NU?
Wanneer u pesten signaleert, kunt u zich melden bij de pestcoördinator. Voordat u deze stap zet, gaan wij er wel vanuit dat u het probleem heeft besproken met de groepsleerkracht. Wij werken met een stappenplan bij pesten, waarin het proces wordt gevolgd.
Bedrijfshulpverlening (BHV)
Ons kindcentrum voldoet aan het wettelijke criterium dat er een voldoende aantal bedrijfshulpverleners moet zijn opgeleid. Deze bedrijfshulpverleners volgen verplicht de periodieke (jaarlijkse) herhalingscursus. De opleiding is gericht op:
- het verlenen van eerste hulp bij ongevallen;
- het beperken en bestrijden van brand;
- het voorkomen en beperken van ongevallen;
- het in noodsituaties alarmeren en evacueren van alle personen in de school;
- het alarmeren van en samenwerken met externe hulpverleners.
Vanuit Het Palet is een ontruimingsplan opgesteld, waar Kc Noorderveld in participeert. Het plan ligt ter inzage in Het Palet. Onderdeel van het plan vormt het jaarlijks meermalen oefenen van een ontruiming van het gebouw onder schooltijd. Een groot deel van de personeelsleden van het Palet hebben de training “EHBO bij kinderen” gevolgd.
Regelmatig oefenen we ontruimingen, op OBS Sprinkels zijn de volgende BHV-ers:
Totdat KC Noorderveld op een eigen locatie zit, houden we ons aan het plan van obsSprinkels.
Gebruik van internet
Binnen ons kindcentrum kunnen de kinderen gebruik maken van internet. Om te zorgen dat dit veilig gebeurt, hebben we een internetprotocol opgesteld. Ook is hier een opmerking over het gebruik van social media in opgenomen.
Kledingvoorschriften
Sommige godsdiensten hebben kledingvoorschriften. Dat kan gaan om hoofddoeken, gezichtsbedekkende kleding of het dragen van een keppeltje of een tulband. Het verbieden van dergelijke kleding is in strijd met de gelijke behandeling. Om die reden wordt deze kleding binnen het openbaar onderwijs toegestaan. De grondslag van openbaar onderwijs is respect voor ieders politieke en/ of religieuze overtuiging. Uitzondering hierop is het dragen van gezichtsbedekkende kleding. Wij rechtvaardigen het verbieden van gezichtsbedekkende kleding om de volgende reden:
- gezichtsbedekkende sluiers belemmeren de onderlinge communicatie, een essentieel onderdeel in het leerproces
- gezichtsbedekkende sluiers maken het voor het kindcentrum onmogelijk om de identiteit van personen die in het kindcentrum zijn vast te stellen
Het dragen van petjes, mutsen en hoofddoekjes zonder speciale grondslag, is niet toegestaan. Kleding met teksten (ook in een andere taal dan Nederlands) of afbeeldingen die niet binnen onze normen en waarden vallen, wordt niet toegestaan. Verder dragen we in school shirts die de buik tot de navel bedekken.
Trakteren op school
Bij een blijde gebeurtenis zoals een verjaardag of geboorte van een broertje of zusje mag een leerling trakteren. Bij traktaties is het volgende van belang
Er zijn leerlingen die geen vlees of geen varkensvlees eten. Ook zijn er leerlingen die geen suiker of kleurstoffen mogen vanwege een allergische reactie. In deze gevallen zorgen ouders in overleg met de leerkracht zelf voor een passend alternatief die bij traktaties gebruikt kan worden.
We willen ouders vriendelijk verzoeken om, waar mogelijk, te kiezen voor gezonde traktaties, zodat alle kinderen op een verantwoorde manier kunnen genieten.
Diëten
Het komt regelmatig voor dat kinderen speciale aandachtspunten ten aanzien van voeding hebben. Aangezien er activiteiten zijn, waarbij ook wordt gegeten of iets lekkers wordt verstrekt, is het van belang dat Wij op de hoogte zijn van dieetvoorschriften. Wij verzoeken u deze dan ook kenbaar te maken. Wanneer u uw kind inschrijft, kunt u deze informatie op het inschrijvingsformulier kenbaar maken. Wanneer er tijdens de schoolloopbaan veranderingen optreden, verzoeken wij u deze direct kenbaar te maken.
Activiteiten in en om het kindcentrum
Op school vinden een groot aantal activiteiten plaats die het onderwijs ondersteunen of aanvullen. Een overzicht.
BIEB OP SCHOOL
In de mediatheek van de school is de bibliotheek Meppel vertegenwoordigd. Voor meer informatie zie:
Sport en spel
De school verleent medewerking aan de sportactiviteiten die in het kader van de schoolsportkalender worden georganiseerd. Deze activiteiten vallen voor een deel in de schoolvakanties. Voor de begeleiding zorgen ouders, ook in schoolvakanties.
Meppel Actief organiseert activiteiten voor de leerlingen vanaf groep 3. Er wordt deelgenomen aan de jaarlijkse sportdag voor het basisonderwijs in Meppel op sportpark Ezinge, door de groepen 6 tot en met 8. U krijgt over de sportzaken altijd vooraf informatie via het ouderportaal of apart via de mail.
Koningsdag/Sportdag
Er is op de laatste vrijdag in mei (behalve bij vakanties) een sportdag voor de leerlingen van groep 6 t/m 8 van alle basisscholen uit Meppel. De vakleerkrachten lichamelijke oefening in Meppel verzorgen de organisatie. ‘s Ochtends is er een atletiekprogramma, de middag wordt ook sportief ingevuld.
Schoolreizen
In het kader van de kennismaking, gaan de groepen 1 t/m 7 in het begin van het schooljaar op schoolreis. De groepen 8 gaan aan het eind van het schooljaar. U ontvangt hierover bericht. Voor de komende jaren worden de schoolreisbestemmingen opnieuw vastgesteld, maar worden wel in het begin van het schooljaar gepland. Voor minima zijn er speciale regelingen betreffende de betalingen van de schoolreisjes. Voor meer informatie kunt u zich wenden tot de sociale afdeling van de gemeente Meppel. Meer informatie is op school verkrijgbaar.
EHBO
groep 8, nader in te vullen
Schoolfotograaf
Ieder jaar komt de schoolfotograaf op school om foto's van uw kind(-eren) te maken.
Feesten en speciale dagen
Toneelvoorstelling
Er worden in de loop van het schooljaar door de verschillende groepen toneelvoorstellingen bezocht in het kader van het CultuurKlik. U vindt meer informatie hierover via Social Schools, het communicatiesysteem naar ouders. Op het moment dat de data bekend zijn, worden deze op de site weergegeven.
Klassenshow
Jaarlijks voert iedere groep een klassenshow op voor ouders, opa’s en oma’s en andere belangstellenden. De data staan in de agenda op Social Schools.
Sinterklaas
De Sint bezoekt de groepen 1, 2, 3 en 4 uitgebreid. De kinderen verzorgen een gezellig programma, de Sint zorgt voor de cadeautjes. De kinderen van groep 5, 6, 7 en 8 vieren het Sinterklaasfeest in hun eigen groep. Deze leerlingen zorgen voor een cadeautje, gedicht en een surprise! Voorafgaand aan de Sinterklaasviering wordt er een kijkmoment in groep 5 t/m 8 gehouden. Dan ziet u al het moois dat gemaakt is voor de Sinterklaasviering.
Sinterklaastoneel
Elk jaar spelen leerkrachten van de Stichting Promes rondom Sinterklaas een toneelstuk in schouwburg Ogterop. De groepen 5 t/m 8 gaan naar de voorstelling onder leiding van personeel en begeleiders.
Kerstfeest
Er wordt binnen school aandacht besteed aan de godsdienstige feestdagen. In de week voor de kerstvakantie vieren we in alle klassen kerstfeest.
Avond4Daagse
Ieder jaar wordt in Meppel in de eerste week van juni de Avond4Daagse gehouden. Ook wij doen ieder jaar met de leerlingen mee. Tegen de tijd dat de vierdaagse weer wordt georganiseerd, ontvangt u informatie.
Overige feesten
Uiteraard wordt er aan meer feesten aandacht besteed, ieder op een eigen wijze. Dit blijft niet alleen beperkt tot Christelijke feesten, maar ook andere feest(dag)en als bijvoorbeeld in het kader van de Ramadan komen aan de orde.