Ons team
Ons enthousiaste team bestaat uit een directeur, kwaliteitscoördinator, groepsleerkrachten, een vakleerkracht bewegingsonderwijs, onderwijsassistenten en diverse ondersteuners.
Wij werken binnen onze school nauw samen met de bibliotheek, met Cultuurklik, een instelling voor kunst- en cultuureducatie). Vanuit onze Jeelo-projecten zoeken wij structureel contact met bedrijven en instellingen. We organiseren excursies of halen experts de school in.
Vervanging
Stichting Promes werkt met een vaste vervangingspool. Ook werken we samen met vervangingspool van Top Drenthe. Wij proberen vervanging bij verlof voor personeel intern op te lossen voordat we gebruik willen maken van de vervangingspool. Dat betekent dat we bijvoorbeeld eerst kijken of er geruild kan worden van werkdagen of dat er een "vaste" medewerker extra werkt.
Wanneer het toch niet lukt om een zieke of afwezige leerkracht te vervangen, gebruiken we het protocol 'ziekte en vervanging' van onze stichting als leidraad.
In de ochtenden, wanneer we werken aan de basisvakken (taal - lezen - rekenen), werken we in niveaugroepen, die grotendeels overeenkomen met jaargroepen. In de middagen groeperen we kinderen in tweejarige groepen. Dan werken we aan onze projecten vanuit JEELO.
Met ons projectonderwijs geven we een geïntegreerd aanbod van de wereld oriënterende vakken, van kunstzinnige vorming, van begrijpend luisteren en begrijpend lezen en woordenschat.
Voor een uitgebreid overzicht van de invulling van onze onderwijstijd: klik hier.
Onze groepen
We werken veelal met combinatiegroepen, waarbij twee of meer leerjaren samen worden gevoegd tot een groep, bijvoorbeeld groep 3/4)
Extra ondersteuning
In ons onderwijs is uiteraard veel aandacht voor kinderen die extra ondersteuning nodig hebben. Dit kan zijn omdat kinderen moeite hebben met de leerstof, dyslectisch zijn, sociaal-emotionele problemen hebben, te maken hebben met NT2-problematiek of juist veel sneller in hun ontwikkeling zijn.
De groepsleerkracht past zijn instructie aan de verschillende niveaus van de kinderen in de groep. Daarbij is het uitgangspunt steeds convergente differentiatie. Dat wil zeggen dat we in principe dezelfde doelen willen halen met alle kinderen uit de jaargroep. Het didactisch handelen van de leerkracht wordt uitgewerkt in een werkplan, dat minstens twee keer per jaar wordt aangepast. Dit plan wordt 2x per jaar met de kwaliteitscoördinator en de directie besproken.
Voor meer informatie over de uitwerking van het ondersteuningssysteem binnen onze school verwijzen wij naar het ondersteuningsplan.
Expertise
Taal en rekenen
Onze school werkt met specialisten, al dan niet gediplomeerd. Specialisten spelen een cruciale rol in de schoolontwikkeling. Ze initiëren nieuw beleid, maar hebben ook een rol in de kwaliteitszorg. Ze leggen samen met de kwaliteitscoördinator of directeur lesbezoeken af en geven leerkrachten feedback.
Sociaal emotioneel en werkhouding
Binnen onze school zijn vier leerkrachten gediplomeerd MSEN 'gedrag'. Daarnaast zijn al onze leerkrachten bevoegd om Vreedzaam-lessen te verzorgen en zijn er twee leerkrachten die zitting hebben in de stuurgroep Vreedzame School. Momenteel volgt het team een tweejarige cursus gericht op de methodiek van Vreedzaam. De stuurgroep speelt een belangrijke rol tijdens en na het invoeringstraject Vreedzame School. Het invoeringstraject wordt verzorgd door de CED-groep.
Motorische en lichamelijke ontwikkeling
Naast het curriculum bewegingsonderwijs kan in overleg met ouders en IB tijd ingeruimd worden voor PMT (individueel of in kleine groepjes)
Medisch handelen
Wanneer het voor het kind noodzakelijk is om onderwijs te kunnen volgen, kan in overleg met ouders, school en externe instanties onderzocht worden welke medische ondersteuning of persoonlijke verzorging van belang is. Meestal wordt dan gebruik gemaakt van thuiszorg, een diabetisdeskundige o.i.d.
Onze ambities
Onze school wil zich ontwikkelen naar een taalschool. We willen een school worden die taal ademt. Daarvoor willen we binnen onze thema's aantrekkelijk uitdagend taalonderwijs bieden voor alle kinderen. We willen ons ontwikkelen tot een taalvriendelijke school, waarin we ieders eigen taal niet alleen respecteren, maar ook zien als voorwaarde om de Nederlandse taal te leren.
In het verlengde van het bovenstaande investeren we in kennis en knowhow binnen het team van kennis van de leefwereld van onze populatie (cursus pedagogisch tact), traumasensitief lesgeven en NT2-didactiek.
Het Jonge Kind
We werken samen met kinderopvang van Doomijn. Binnen ons gebouw vangt Doomijn VVE-peuters op. Deze groep peuters ontvangen extra begeleiding. Wanneer ouders van deze groep aanmelden bij onze school vindt er altijd een warme overdracht plaats. Meestal zijn er al contacten tussen de ouders, de pedagogisch medewerker en de kleuterleerkrachten over kinderen. Vaak is hier ook de kwaliteitscoördinator bij betrokken. Vanuit de gemeente is een VVE-coach aangesteld die zich bezig houdt met het monitoren en versterken van het VVE-aanbod.
Buiten ons gebouw op geringe afstand biedt Doomijn kinderopvang.
Schoolplan -speerpunten
In het schoolplan hebben we als school de onderstaande speerpunten geformuleerd:
- We geven onderwijs volgens de onderwijsplannen die we de laatste twee jaar per vakgebied ontwikkeld hebben. Accent ligt dus op borging.
- We willen de taalschool van Meppel worden, waar we kinderen vanuit betekenisvolle thema's een stevige basis geven als het gaat om technisch lezen, aan woordenschatontwikkeling, aan kennis van de wereld. Hiermee leiden we kinderen op tot lezers die teksten begrijpen, tot kinderen die hun gedachten onder woorden kunnen brengen in spreken en schrijven
- We willen een school waarin kinderen in een veilige omgeving leren om van betekenis te kunnen zijn voor hun omgeving dichtbij en verder weg. Binnen de methode Vreedzame School en vanuit de JEELO-thema's werken we actief aan burgerschapsonderwijs. In het beleidsplan burgerschapsonderwijs hebben we dit nader gespecificeerd.
- We willen dat onze leerkrachten, kinderen en ouders trots zijn op de school en hun omgeving. We willen ons PR-beleid vanuit die gedachte verder vormgeven, waarin we het niet alleen gaat om het belang van de school, maar ook om de verder omgeving waarin onze kinderen opgroeien
Schoolplan - doelen
De doelen van het schoolplan worden jaarlijks uitgewerkt in het schooljaarplan. Acties die uit dit plan voortkomen worden weggezet in de jaarkalender in studiedagen, teamsessies en bordsessies en steeds gemonitord. Wanneer een plan van aanpak is uitgevoerd worden afspraken gemaakt over de wijze van borgen.
We houden onze plannen van aanpak levend door deze centraal te stellen in doelen op ons verbeterbord. Twee keer per week in bordsessies en één keer per vier weken in teamsessies buigen wij ons als team over de doelen en de acties behorend bij deze plannen.
Daadwerkelijke verandering vindt plaats in de klas, in het primaire proces. Binnen het Avontuur bereiden groepsleerkrachten structureel samen lessen voor, kijken groepsleerkrachten en interne specialisten structureel bij elkaar in de klas en houden leerkrachten structureel feedbackgesprekken. Deze interventies zijn altijd gekoppeld aan het doel dat op dat moment centraal staat op het verbeterbord. Daarnaast komen de directeur en de interne specialisten tenminste tweemaal per schooljaar gericht op lesbezoek bij alle leerkrachten. Ook dan staan de doelen, waaraan in het schooljaar gewerkt is, centraal.