Kwaliteit van onderwijs

Speerpunten en ambities


Kwalificatie
Onze kwaliteitszorg: het continue blijven verbeteren volgens een kort-cyclische werkwijze.
We hebben hoge verwachtingen van de kinderen en door middel van leer- en kindgesprekken stellen we met hen doelen, reflecteren we en geven we feedback.
We leren van en met elkaar en brengen de kwaliteit van ons onderwijs telkens naar een hoger  niveau. We maken gebruik van elkaars kennis, kunde en kwaliteiten en gedeeld leiderschap. Ook volgen we trainingen en maken gebruik van de deskundigheid binnen onze Stichting Promes.
Elk jaar nemen we bij de leerlingen een vragenlijst over onze onderwijskwaliteit af. Uit de vragenlijst van 2023 blijkt dat de leerlingen gemiddeld genomen (erg) tevreden zij over de school. Elke 2 jaar nemen we een vragenlijst bij de ouders af over de tevredenheid. Wilt u meer weten over onze resultaten op de vragenlijsten? Kijk dan op scholenopdekaart.

Socialisatie
Veiligheid voor elk kind: uit onze jaarlijkse peilingen blijkt dat de kinderen van de IJsvogel zich erg veilig voelen en met veel plezier naar school gaan. Dit vinden we erg belangrijk en hier besteden we veel aandacht aan in ons dagelijks handelen en pedagogische aanpak. Gekeken naar de resultaten van de afgelopen jaren, kunnen we stellen dat we over het algemeen op
álle gebieden succesvol zijn als het gaat om de sociale veiligheid van de kinderen op de IJsvogel.
Zeker als we deze afzetten tegen de landelijke scores: de onze zijn hoger.
Hier zijn we blij mee en trots op, omdat we veiligheid en welbevinden hoog in het vaandel hebben
staan.
Het zogenaamde 'groepsgevoel' en samen met elkaar werken, spelen en leven stellen we centraal.
We zijn maatschappelijk betrokken. Er zijn veel uitdagingen in de samenleving, denk aan toenemende ongelijkheid, bedreiging van democratische waarden en milieuproblemen. Het is de taak van het onderwijs om leerlingen hiervan bewust te maken en hen ook een handelingsperspectief te bieden hoe hiermee om te gaan. 

Persoonsvorming 
Mogen zijn wie je bent, mogen denken wat je wilt en mogen uiten wat je voelt. Met een open mind en open hart de ander ontmoeten vanuit gelijkwaardigheid. 
In alle groepen krijgen de leerlingen lessen van de Gelukskoffer. De lessen richten zich op de positieve sociaal-emotionele ontwikkeling van een kind. Een kind kan pas samenwerken, samenleven en goed zijn voor een ander als het goed gaat met het kind zelf. Het wetenschappelijk onderbouwde programma stimuleert kinderen zichzelf te leren kennen en te vertrouwen. Uit onderzoek van de Universiteit van Leiden is gebleken dat kinderen na deze lessen minder gevoelens van angst, verdriet en boosheid ervaren en dat de sociale omgang is verbeterd. Kinderen die in zichzelf geloven zijn in staat om niet alleen verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen geluk, maar ook voor het geluk van de ander.

Kwaliteitszorg

Een gezonde school heeft gezonde resultaten! Hoe werken wij aan onze resultaten?
Binnen een systeem van kwaliteitszorg werken we aan de ontwikkeling van de school. Elk jaar staan er enkele ontwikkelingen centraal. De afgelopen schooljaren stonden in het teken van de fusie en gingen met name over 'verbinden'. verbinding van kinderen, ouders, team en onderwijskundige keuzes en concept. Na een versteviging van ons onderwijskundig beleid het afgelopen jaar, richten wij ons in het schooljaar 2023-2024 op:

  • Het versterken van de doorgaande lijn groep 1 t/m 8
  • Burgerschap
  • Ons lees- en taalonderwijs: het inzetten van betekenisvolle, rijke teksten die aansluiten bij onze projecten en thema's, waaraan onze taaldoelen worden gekoppeld. 
  • Een teamscholing over Close-Reading
  • Het ontwerpen van een kwaliteitskaarten op de hoofdvakgebieden
  • IPC: coaching in de klassen 

In het kader van een professionele cultuur ontwikkelen de collega's zich zowel op individueel als op teamniveau. De ontwikkelitems op school- en groepsniveau worden middels gezamenlijke scholingen opgepakt.

Nascholing

Het onderwijs blijft volop in ontwikkeling. Leerkrachten en teams moeten blijven leren en dat maakt nascholing en trainingen noodzakelijk. De nascholing vindt grotendeels plaats buiten de reguliere schooltijden. Indien nodig worden individueel studerende leerkrachten vervangen. Leerkrachten hebben soms een gezamenlijke studiedag. Dan zijn de kinderen vrij en gaan de leerkrachten naar school. De data van deze studiedagen vindt u op het ouderportaal en op de website.

Onderwijskundig rapport

Wanneer een leerling naar een andere basisschool gaat, stelt de groepsleerkracht een onderwijskundig rapport op. Hierin staan alle benodigde gegevens van de school, aangevuld met relevante persoonlijke gegevens. Ouders/verzorgers dragen zorg voor de overdracht van de gegevens. Het onderwijskundig rapport voor het voortgezet onderwijs bevat tevens alle gevraagde relevante gegevens. De school zorgt voor de uitwisseling hiervan. Ouders/verzorgers kunnen te allen tijde het rapport inzien of een kopie krijgen.

Rapportage

Twee keer per jaar krijgen de leerlingen een leerling-rapport van de vorderingen en/of leerresultaten. De uitreiking gebeurt in de periode februari/maart en juni/juli. Deze rapportage geeft, in combinatie met een gesprek tussen ouders, leerling (vanaf groep 5) en leerkracht, een juiste kijk op de ontwikkeling van uw kind. Bij het gesprek over het rapport wordt gebruik gemaakt van de gegevens van het leerlingvolgsysteem ParnasSys.

Gegevens over de vorderingen in basisvaardigheden

Onze school wordt bezocht door een gevarieerde groep leerlingen. Het is ons streven om met deze leerlingen in acht jaar de kerndoelen voor het basisonderwijs te behalen. Wij toetsen regelmatig de opbrengst van ons onderwijs aan de hand van methodetoetsen, het Cito-leerlingvolgsysteem en door middel van observaties. Na de Cito-toetsen wordt schoolbreed een analyse van de opbrengsten gemaakt en deze worden afgezet tegen de normen die landelijk gelden voor gelijksoortige scholen en de normen van de inspectie. Rapportages van onze school zijn terug te vinden op de site van de Inspectie.

Advies

Leerlingen in groep 7 ontvangen aan het eind van het schooljaar een advies voor de overstap naar het VO. Zodra de leerlingen in groep 8 zitten, brengt de school (leerkrachten en eventueel KC/HB) medio januari aan de leerling en ouders een advies uit over het onderwijsniveau van hun kind. Ouders worden samen met hun kind uitgenodigd voor een uitgebreid, inhoudelijk adviesgesprek. Het advies is gebaseerd op de Cito-gegevens, het leerlingvolgsysteem, werkhouding, motivatie en zelfstandigheid en de ervaringen en observaties van de groepsleerkrachten. 

Voor rekenen, begrijpend lezen, spelling en technisch lezen worden de scores van de leerjaren 6, 7 en 8 van het Cito-leerlingvolgsysteem in een plaatsingswijzer genoteerd. Deze plaatsingswijzer geeft een indicatie voor het onderwijsniveau. Daarnaast maken de leerlingen een verplichte doorstroomtoets. Stichting Promes heeft gekozen voor Route 8. Dit is een adaptieve toets. Indien de leerling hoger scoort dan het gegeven advies van de leerkracht, vindt er altijd samen met ouders een heroverweging plaats. 

De ouders/verzorgers krijgen aan het begin van het schooljaar een uitgebreide brochure waarin de procedure met betrekking tot de plaatsing in het vervolgonderwijs staat beschreven.
Daarnaast is er voor ouders/verzorgers een informatieavond betreffende de onderwijsniveau en schoolkeuze. Gedurende het schooljaar in groep 8 wordt er in de lessen aandacht aan besteed. In het najaar is er een voorlichtingsdag van alle VO-scholen in Meppel.

Overgangsdocument Po Vo

Uitstroom

Vanaf schooljaar 2020-2021 wordt er niet meer gekeken naar de gemiddelde score op de verschillende onderdelen van de doorstroomtoets (Route 8) maar naar het percentage 1F, 2F/1S niveau. De inspectie kijkt naar de populatie van de school en de daarbij horende percentage 1F, 2F/1S niveau. 
De adviezen van de groep-8-leerlingen naar diverse soorten van het voortgezet onderwijs komen tot stand door te kijken naar het advies uit de plaatsingswijzer (= CITO-scores vanaf groep 6), het advies van de school en het advies van Route 8. In het schooljaar 2019-2020 is geen eindtoets afgenomen. De uitstroom naar de verschillende richtingen van het VO over drie jaar is als volgt:

2022-2023 (De IJsvogel)2021-2022 (DE IJSVOGEL)2020-2021 (DE tolter)
vwo9 lln 32%5 lln 21%12 lln 46%
havo12 lln 43%8 lln 33%
6 lln 23%
vmbo7 lln 25%

11 lln 46%


8 lln 31%
totaal 28 lln 100%24 lln 100%
26 lln 100%

Resultaten

Wij behalen als IJsvogel voldoende tot goede resultaten, gekeken naar onze populatie en resultaten op de eindtoets. 
Wilt u meer weten over onze resultaten? Kijk dan eens op scholenopdekaart.nl